puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:4/329)

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ ) 340

grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam! Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza(...)przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju. Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe! 174

Proces ten ma być długi, ręka boli tak wiem, ale trenujemy mięśnie na ręce. ;-) Zawsze też możecie poprosić o pomoc ukochanego ;-) Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 25 minut. Wtedy bułeczki będą puszyste. ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrasta jak na zdjęciu poniżej, to duża micha z Ikea, jak ciasto już jest ponad

SMYKWKUCHNI
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku 181

Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
Pierogi z jagodami 212

Pierogi z jagodami...Idealnie miękkie i puszyste ciasto.Soczyste jagody otulone cukrem.Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem.Niebo w gębie!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g świeżych jagód;5 łyżek białego cukru.Dodatkowo:Gęsta, kwaśna śmietana

Gospodyni Miejska
Bułeczki hamburgerowe 182

solą oraz z cukrem. Dodać do wyrośniętego zaczynu wraz z żółtkami i olejem, wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Należy wyrabiać nie krócej niż 10 - 15 minut, dzięki temu bułki będą naprawdę puszyste. Ciasto będzie się kleić, ale nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, miskę przykryć folią spożywczą ( ale nie całkiem szczelnie

Opowieści z piekarnika
10 porad jak upiec perfekcyjne babeczki! 179

MĄKA! Do wypieku babeczek używaj mąki pszennej i tortowej. Mąka pszenna sprawia, że ciasto z niej upieczone jest bardzie zwięzłe, natomiast dzięki mące tortowej uzyskujemy delikatniejsze i bardziej puszyste ciasto.  3. JAJKA! Łatwiej oddzielić żółtka od białek kiedy jajka są zimne - żółtko jest wówczas jędrniejsze. Jeśli ubijasz pianę z białek, zwróć uwagę aby nie pozostał wśród nich

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto z masą cytrynową 304

dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;)  foremka 23x33 cm  Biszkopt:    3 jajka,  2 czubate łyżki mąki pszennej,  czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 168

danego rodzaju ciasta temperaturę, to jeszcze piekarnik sam z siebie utrzymuje odpowiednią wilgotność tak, że powierzchnia ciasta nie ma nawet szansy pomarzyć o wysuszeniu. W dodatku przyspiesza cały proces, i w najwyżej czterdzieści pięć minut mam idealnie wyrośnięte, cudownie puszyste ciasto. No żyć, nie umierać! Jestem zachwycona i jednocześnie zdegustowana samą sobą, że wcześniej tego nie odkryłam. Teraz(...)ugotowanym makaronem. Sok z cytryny i olej najlepiej dodawać po trochu, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i smaku. W końcu nie wszyscy lubimy to samo... Chlebek jest mięciutki, delikatny i puszysty; świetnie nadaje się jako dodatek do zup, ale również do kanapek. Naprawdę warto sobie taki upiec. Po przepisy na inne dania z bobem, czosnkiem i pomidorami koniecznie zajrzyjcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto straciatella z truskawkami 167

Typowe wiosenno-letnie ciasto. Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem,  masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym  23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut. Studzimy. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt. Galaretki rozpuszczamy

Wanilia i Kardamon
JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ – najlepsze! 109

wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!   Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki

Ostra na Słodko
Ciasto Śnieżny puch 212

Wszyscy robią Śnieżny puch upiekłam i ja. Fajne, lekkie ciasto, puszyste i wilgotne, taka pianka, polecam zróbcie sobie i Wy. Pracy niedużo a będziecie potem cieszyć się pysznym kawałkiem ciasta do kawy czy herbaty. Ciasto Śnieżny puch. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pleśniak 360

Pleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Ple

Słodka Strona
DROŻDŻOWE CYNAMONOWE 134

jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem.Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które uwielbia mnie ostatnio coraz bardziej i coraz lepiej nam się razem pracuje! :DPrzepyszne , mięciutkie , puszyste ciasto drożdżowe wypełnione masą cynamonową i oblane wspaniałym lukrem tworzy fantastyczną całość do kawki!SKŁADNIKI :ROZCZYN:* drożdże – 30 g* cukier – 25 g* mąka pszenna – 50 g* mleko – 150 mlCIASTO

Ostra na Słodko
Najlepsze Ciasto Świata 70626

połakomiłabym się o to stwierdzenie - muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta  puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć.Najlepsze Ciasto Świata - Składniki:Spód:6 białek160 g cukru pudru180

Słodka Strona
Drożdżówka z serem i lukrem 217

Drożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię