smaczne potrawy. Co zrobić z dyni? Dynia ma mnóstwo ciekawych zastosowań w kuchni. Poza kopytkami, można zrobić z niech chociażby gulasz lub przepyszne placuszki, podobne do tych z cukinii. Dynia może stać się również bardzo ciekawym dodatkiem do makaronu no i oczywiście będzie też świetnym materiałem na zupę. Poza miąższem, warto wykorzystywać także pestki dyni, które są nie tylko smaczne(...)masła dwie gałązki świeżego rozmarynu parmezan Jak zrobić kopytka dyniowe Dynię pokrój w dużą kostkę lub plastry. Ułóż je równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia, a następnie skrop oliwą. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez
okolicepalnika.plbakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać! Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka z ciecierzycy Ostudzoną dynię i batata miksujemy na puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto
Kucharzycasól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól
SMYKWKUCHNIpieczonej dyni i papryki z domowymi, paprykowymi grzankami. Pyszna, rozgrzewająca i idealna na jesienne chłody. Składniki na zupę: - 1,2-1,5kg dyni - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5 papryk - 1 chili (opcjonalnie) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki chili Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy(...)żywności, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na 15-20 minut. Każdy kawałek dyni obieramy ze skórki i umieszczamy w misie blendera. Papryki, po umieszczeniu ich w woreczku, również pozbywamy skórki - powinna pięknie odchodzić sama i umieszczamy je w misie blendera wraz z dynią. Miksujemy do uzyskania gładkiego puree. Całość przekładamy do ugotowanego bulionu i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy
Be Fit Be StrongUwielbiam ciasto drożdżowe, a to według Miśka najlepsza drożdżówka jaką jadł w życiu ;-). Mam pole dyniowe i na bieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna
greenscarfplasterki 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki syropu z agawy 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)* *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii *Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego (Pumpkin Spice) Gotuję wodę
Mango PapajaPyszne, delikatne, wilgotne i cynamonowo-dyniowe gofry. Idealne na sobotnie śniadanie czy na jesienną wycieczkę do parku. Plusem tych gofrów jest to, że po upieczeniu można je zamrozić i później tylko podgrzać w piekarniku czy gofrownicy. Jeśli posiadacie puree z dyni(...)dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić później, tutaj znajdziecie więcej informacji :) 'dyniowe gofry' Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 0,5 szklanki puree z dyni - 4 łyżki roztopionego masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli
CookYourselfŚwietne, delikatne placuszki, do zrobienia których użyłam puree z dyni . Mało słodkie, bez mleka, bez białka jaja, dla mojego alergika idealne. I niesamowicie żółciutkie, uwielbiam kolor dyniowych potraw i wypieków. U nas dynie obrodziły w tym roku, a że dynia pieczona już się troszkę przejadła to usmażyliśmy te placuszki. Bardzo nam posmakowały, szczególnie z dodatkiem frużeliny z czarnej porzeczki(...)Puree z dyni wymieszać dokładnie z żółtkami i olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem i wsypać z masy dyniowej. Wymieszać wszystko - jeśli masa jest zbyt gęsta dodać wodę (ja dodałam, gdyż moje puree było dość gęste i mączyste). Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Nakładać placuszki łyżką i smażyć z obu stron na rumiano. Po zdjęciu placuszków
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniespecjalistką nie jestem, ale jak na pierwszy raz to wyszła bardzo fajna. A przepis na syrop znajdziecie poniżej: Składniki: 300 ml wody 180 g puree z Czytaj dalej... Artykuł Syrop dyniowy do kawy pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPuree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok. Świeże puree z dyni nie jest trwałe, należy je wykorzystać w ciągu 3-4 dni, inaczej skwaśnieje nawet w lodówce. Puree można dodawać do ciast i deserów(...)dań wytrawnych, świetnie nadaje się dla alergików. Zachęcam do spróbowania! To mój pierwszy przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej w paździer niku. Po więcej przepisów z dynią w roli głównej zapraszam do dziewczyn : Ani , Alicji , Pauliny , Karoliny . Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa. dynia olej Dynię przekroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym. Te wyśmienite kluski przygotowywane są z dyni surowej zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie ich kieliszkiem(...)jajko- 1 szt. * szczypta soli Cebula: * cebula- 1 duża szt. * olej ryżowy/masło klarowane- 3 łyżki * wino białe, słodkie- 50 ml * szczypta soli Gnocchi dyniowe: Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3-4 części, i każdą
Kraina Miodem Płynącajesienno- zimowy hit pewnej sieciówki. W nico mniej słodkiej wersji postanowiłam przyrządzić ją w domu. Wyszła przepyszna. Składniki (na 2-3 porcje kawy): Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii Ponadto: 300 ml świeżo zaparzonej kawy 5-6 łyżek(...)korzenno- dyniowego 100 ml mleka bita śmietana szczypta cynamonu Syrop korzenno- dyniowy Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę. Przygotowanie napoju Do każdej szklanki
Mango Papajapieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej sprawdzi się tutaj dynia odmiany hokkaido o zwartym(...)ciemnopomarańczowym miąższu, która ma jeszcze tę zaletę, że posiada cienką skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też
Smaczna Pyzaorzechów włoskich, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 8 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 60 g masła, 40 g prażonych pestek dyni, masło do smażenia, Orzechy drobno posiekać, lub lekko zmiksować, wymieszać z masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę. Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree z ziemniaków, sosem żurawinowym i dynią w zalewie octowej. Dziczyznę można kupić w sklepie Dziki Trop . zastawa
królestwo garówwyjąć na 10 minut przed przygotowaniami ) 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18 % 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki cukru masa serowo-dyniowa: 1 kg twarogu ( u mnie nie mielony ) 2 szklanki puree z dyni 150 g kwaśnej śmietany 18 % 3 budynie waniliowe (proszek) 2-3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika spód i kruszonka(...)chowam do lodówki, a drugą wylepiam przygotowaną formę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i podpiekam spód przez ok. 20 minut. masa serowo-dyniowa: Twaróg ucieram z jajkami i cukrem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika. Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam
W kuchni Karmel-itki