Zupa z pesto 208Bardzo lubię różnego rodzaju zupy. Oczywiście, najlepiej smakują te, które ktoś zrobi ale czasami trzeba sobie radzić samemu. Znalazłam ostatnio i wypróbowałam ciekawy przepis na
paapilotkaa
Lekka sałatka do grilla 242Idąc dziś w procesji przypomniałam sobie film z serii "Święta polskie" pt. " Biała sukienka " z Pawłem Małaszyńskim i Samborem Czarnotą. Rano wielkie przygotowania: prasowanie białych komunijnych
Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto filo z nadzieniem serowym 436Kiedy pierwszy raz zrobiłam taką wersję nadzienia do ciasta filo, była pogoda piękna jak dziś. Byliśmy na spacerze w Turawie i spotkaliśmy żłobkową "ciocię" Franka. Została
bistro mama
Wrapy z wędzonym łososiem i rukolą 360Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta Gotuje
Wątróbka drobiowa z ogórkiem małosolnym 203Składniki: ok 250 g wątróbki z indyka 1 większy ogórek małosolny cebula żółta i czerwona 2 ząbki czosnku groszek konserwowy jabłko kwaśne sól, pieprz kilka kropel
Gaździnka warzy
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 267Witamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć
Symfonia Smaków
Cebulaki 213Żeby uznać, że moje wakacje były udane muszę odwiedzić Kazimierz Dolny. Jest to dla mnie miasteczko magiczne, urokliwe i pełne pyszności. Każda wizyta kończy się zakupem
paapilotkaa
Racuchy drożdżowe 438Pyszne racuchy drożdżowe na podwieczorek są dobrym pomysłem, uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko, gdyż amatorów drożdżowych specjałów nie brakuje, w letnie, ciepłe dni mogą stanowić
kgwjanczewo
Ciasteczka z parmezanem do piwa 241Takie ciasteczka z parmezanem to ciekawy sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości włoskiego sera. Są wytrawne i świetnie pasują do piwa – idealne na wieczór czy
Pasja Smaku
Grzyby w białym winie z dodatkiem orzechów włoskich 161Kolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek
Tradycyjna Kuchnia
Jeżyki z macy 160Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około
Tradycyjna Kuchnia
Rolada drobiowa z żurawiną w galarecie 220Domowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały
Tradycyjna Kuchnia
Masło sardelowe anchois- Sardellen Butter 199Kiedyś natknęłam się w jakiejś restauracji na połączenie masła z rybkami anchois. Spróbowałam- pyszne! Od tego czasu często przerzedzam je w domu. Poniżej przepis na masełko
Tradycyjna Kuchnia
Jaja w sosie gribiche 194Gribiche jest to francuski, zimny sos majonezowy, przyrządzany na bazie świeżego majonezu z dodatkiem korniszonów, kaparów, cebuli i szczypiorku. Podaje się go do zimnych zakąsek jarzynowych
Tradycyjna Kuchnia
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 207Finger food (z ang. żywność jedzona palcami) jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj dań jedzonych przy użyciu rąk. Są to przekąski, które zawsze goszczą na
Tradycyjna Kuchnia