PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ JAJKIEM I CEBULKĄ 189Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce. A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i
potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 499Śledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU ) Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1
potrawyregionalne
SMALEC DOMOWY 201Wiem...większość z Was powie- że nie je smalcu! K ażdy się zarzeka,że je tylko... sałatki,owoce i pije wodę. Oczywiście! To Ci
potrawyregionalne
SAŁATKA JARZYNOWA 207Nie ma chyba osoby, która nie jadła by na różnego rodzaju imprezach rodzinnych sałatki jarzynowej. Podawana jest prawie zawsze z okazji świąt-jest nieśmiertelna
potrawyregionalne
PLACKI ORKISZOWE 174Szybkie i zdrowe placki z płatkami orkiszowymi . Przygotowywanie ich trwa naprawdę chwilę. Powodują uczucie sytości... sycą ...ale zdrowo i są składnikiem zdrowej diety.Płatki te
potrawyregionalne
BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 198W weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie. Od lat sprzedawane są tam bułki nadziewane farszem z pieczarek . Często na spacerach z koleżankami z
potrawyregionalne
TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 177Tatar klasyczny już gościł na moim blogu (przepis TU ) ale dziś zaproponuję go w innej odsłonie. Trochę klasyki, trochę inspiracji...a smak jak zawsze rewelacyjny. Zapraszam
potrawyregionalne
PLASTERKI PIECZAREK ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ I TYMIANKIEM 230Potrawa którą poniżej proponuję jest nadzwyczaj prosta i naprawdę jej wykonanie trwa moment. Idealnie pasuje na szybką kolację i przyjęcia. Składniki: około 10 pieczarek ser mozzarella
potrawyregionalne
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 213Rukola należy do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało
potrawyregionalne
INDYJSKA KREMOWA ZUPA KALAFIOROWA Z IMBIREM 188Danie z kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna. Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni. Kuchnię indyjską
potrawyregionalne
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 203Śledzie po kaszubsku czyli na słodko. Jak to się mówi ?...ze słodyczy to ja najbardziej lubię śledzie. Ja lubię słodycze i śledzie. Polecam poniższy przepis,zwłaszcza
potrawyregionalne
KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ 150Knedle to potrawa bardzo uniwersalna i można je przyrządzić na wiele sposobów. Poniższe knedle nie zawierają mąki i ziemniaków! Za to biały ser ;-) Nadzienie zależy
potrawyregionalne
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM 191Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile.... Koniec roku i przed nami Sylwester. Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia
potrawyregionalne
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 199Dziś na szybko;-) bo i przekąska szybka...ale za to jaka smaczna! Kupiłam plastry wędzonego łososia. Pokroiłam go,dodałam koperek i polałam oliwą z oliwek. Jeszcze
potrawyregionalne
CIASTECZKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 197Szpinak i ciasto francuskie tworzą idealne połączenie. Szybkie ciasteczka dla niezapowiedzianych gości, a i dla nas samych na przekąskę. Wystarczy mieć w pogotowiu szpinak i ciasto
potrawyregionalne