Jakiś czas temu miałam okazję odwiedzić w Krakowie na Błoniach restaurację polsko- portugalską Piri-Piri. Wśród dań, które kosztowałam była zupa pomidorowa Alentejano, która jak się
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna. Składniki : * litr wywaru warzywnego bądź rosołu * puszka krojonych pomidorów * łyżka koncentratu pomidorowego * 2 czerwone papryki * mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku * łyżeczka chili * łyżeczka tymianku * dodatkowo do zagęszczenia
Magiczne Życie MartyPiękna pogoda, prawda?Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew.Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie?Jesień.Śmieje się i tańczy. I pizza.Bo któz jej
W kuchni Karmel-itkiIdę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum.Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem.Zaciskam dłonie w kieszeniach.Pochłonięta w smutku, zamyślona. Przechodzę obok
W kuchni Karmel-itkiWertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale..Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała na
W kuchni Karmel-itkiPiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiKiedy wracam zmęczona po ciężkim dniu, nie mam głowy doogromnego gotowania. Zbyt dużo garów do zmywania, zbyt mało czasuna kombinowanie.Książki chodzą ze mną wszędzie, nawet
W kuchni Karmel-itkiFacebooku zorganizowano konkurs BlogerChef. Postanowiłam, że i ja wezmę w nim udział, a co mi tam! Pierwszym wyzwaniem była kuchnia śródziemnomorska. Chętni blogerzy kulinarni musieli przyrządzić danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło
W kuchni Karmel-itki**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja
W kuchni Karmel-itkijakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso. My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone
W kuchni Karmel-itkiOgólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi
W kuchni Karmel-itkiZapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie
W kuchni Karmel-itkiOdliczanie. 3...2...1... Festiwal fajerwerków rozpoczął się wraz z wybiciem północy. Wielobarwne, o cudownych kształtach świetliki wybuchają na niebie. Ludzie śmieją się, śpiewają tańczą i
W kuchni Karmel-itkiConfetti sypie się z góry, okrywa tańczących kolorami tęczy, po czym spada na ziemię. A z ziemi wzbija się znów wzwyż, gdy długie suknie urodziwych pań
W kuchni Karmel-itkiLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo
Poezja smaku