przepisy - 15596 przepisów (strona:694/1040)

Szarlotka sypana 143

jabłka to wtedy całe wieki będziecie je obierać). Co prawda proces pieczenia to 60 minut, ale warto poczekać Naprawdę, każdy kto ma dwie lewe ręce do kuchni pokocha ten przepis. Ciasto łatwo się kroi. Masło i sok z jabłek w trakcie pieczenia stają się idealnym spoiwem suchej i sypkiej “frakcji” ciasta. Nowy post Szarlotka sypana pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
Sernik dyniowy 169

zależności od rodzaju dyni sernik może być żółto złoty jak u mnie lub pomarańczowy jeśli dodamy bardziej intensywnej w barwie dyni :)). Do sernika używamy puree z dyni z tego przepisu . Sernik jest w stylu amerykańskim. Robi się go dość szybko, piecze stosunkowo długo no i należy poczekać aż porządnie się schłodzi (około 12 godzin). Jednak na efekty warto poczekać. Moja

Wypieki i Rumieńce
Patisony z kurkami 174

drugie cenię sobie bardziej i lubię też bardziej niż dynię. Wyglądem przypominające latające spodki, troszkę chyba zapomniane i przysłonięte właśnie przez dynie w „dyniowym sezonie.” Dziś zatem przedstawię Wam przepis na patisona właśnie, zestawionego z kaszą i kurkami – są one jeszcze dostępne w marketach, śpieszcie się zatem, bo za chwilkę się skończą.  Przepis ten został przeze mnie wymyślony(...)prośbę miesięcznika Dbam o zdrowie i ukazał się w październikowym wydaniu magazynu wraz z trzema innymi przepisami na faszerowane warzywa.  Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek  1 woreczek kaszy gryczanej  2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki świeżo

Garniec Magalie
Chleb bezglutenowy 182

próbowałem już chleba bezglutenowego, jednak przepis Piotra Kucharskiego z książki “ Chleb. Domowa piekarnia. ” jest naprawdę wyjątkowy. Chleb smakuje rewelacyjnie i nie ma kompletnie nic wspólnego ze sztucznymi bochenkami ogólnie dostępnymi w marketach. Dodatkowo nie zawiera przedziwnych, drogich składników, a jego przygotowanie to dosłownie 15 minut (plus chwila na wyrastanie i pieczenie:). Otrzymany bochenek jest idealnie puszysty i ma teksturę typową

Wypieki i Rumieńce
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 277

motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie warunki, a nie korzystam, trudno! Trzeba cieszyć się wolnym i jeszcze trochę po odpoczywać. Trzeba w końcu zrobić porządek w przepisach, zdjęciach, w pokoju, kuchni, wszędzie! Trzeba pogotować, popiec, gdyż podczas roku akademickiego nie będzie tyle czasu, aczkolwiek to nie znaczy, że nie będę wcale gotować. Wkrótce będę zabierać się za kupno(...)wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na najprostszą i najlepszą tartę świata. Wydaje mi się, że prostsza być nie może, w smaku jest wręcz idealna. Zawsze przygotowuję ją na specjalne okazje tj. urodziny przyjaciół, święta

Be Fit Be Strong
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 212

każdy ma jakieś marzenia, jakiś cel do osiągnięcia, coś co w życiu chciałby zobaczyć, co chciałby osiągnąć, albo czego chciałby doświadczyć. Dzisiaj będzie lekko odmienny wpis, ale zakończony przepisem. Tyle miejsc na świecie jest, które chciałabym zobaczyć, po cichu z dala od szumu, trzymając P. za rękę. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami takim krótkim zestawieniem jakie miejsca chciałabym zobaczyć

dom-agi.pl
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 241

Dość dawno nie publikowaliśmy już przepisów na kaczkę, warto więc trochę poszerzyć ich katalog. Dzisiaj będzie coś z kuchni francuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu(...)pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska . Jeżeli lubicie mięso z kaczki przyrządzone lub podane z czerwonymi owocami ogrodowymi, polecamy również nasz nawiązujący do kuchni włoskiej przepis

Kulinarna Pokusa
zupa z cukinii 178

wodą w której się gotowały. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. (inspiracja wg przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Jesienne pierogi z grzybami 163

przepis na pierogi z grzybami zapowiadałam ponad 1,5 miesiąca temu. Cóż, moja systematy-czność w dodawaniu nowych postów nadal pozostawia wiele do życzenia. Z tego miejsca dziękuję wszystkim obserwującym za odwiedziny, mimo mojego zaniedbania :) Przepis na najlepsze ciasto pierogowe znajdziecie w poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz(...)podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez

Spektrum Smaku
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie 255

Przepis powstał na Konkurs  " Taste the Summer by Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv , wraz z drugą Agnieszką, Agatą i Dominiką.  Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki(...)świetnie się bawiliśmy wspólnie gotując :) Finał, który odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :)  Składniki :  2 plastry schabu  150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki  3 plastry sera camembert  2 łyżki suszonej żurawiny

Parowar Faceta
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 165

niedawnej lekturze  Mojego Życia we Francji  Julie Child po nocach śni mi się masło i przepisy z jego udziałem. Francuzi wprost lubują się w maślanych sosach, ciastach i smażonych na maśle potrawach. Nawet mają jego różne regionalne odmiany, np.  beurre de Charentes-Poitou  z regionu o tej samej nazwie   to   pełnotłuste masło(...)winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki  z izraelskim akcentem w postaci

Food Square
Orzeźwiająca lemoniada ! 158

Słońce za oknem, upał nie daje nam spokoju. Czas na ochłodzenie! W domu i ty możesz zrobić pyszną i mega orzeźwiającą lemoniadę !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Orzeźwiająca lemoniada   Lemoniada niestety już tylko połowa! Składniki :    1,5 cytryny 0,5 limonki 10 listków mięty 2,5 łyżki cukru trzcinowego lub miodu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - lipcowa piekarnia 224

Piekliśmy świetne bułki na zakwasie. Mimo różnych moich bułczanych przygód bułki upiekły się znakomicie. Polecam. Moje uwagi a właściwie nieuwagi , które jednak nie wpłynęły na jakość bułek. Ponieważ w przepisie pominięte zostało pieczenie czosnku (uzupełniłam opis od Marcina), oczywiście zorientowałam się zbyt późno że powinnam go upiec. Zastąpiłam czosnek prażoną cebulką. Zaczyn robiłam na zakwasie żytnim (taki miałam). Ilość zrobionego(...)zaczynu była większa niż przewidziana w przepisie - przez nieuwagę dodałam cały. Nie dodałam słodu - to akurat celowo, ciasto wyrabiałam w robocie. Zapomniałam również zmniejszyć temperaturę piecyka do 235 st C.  Mimo mojej nieuwagi bułki wyszły świetne. Pachniały  i smakowały prażoną cebulką, miały mocno spieczoną i chrupiącą skórkę, wyglądały  jak pieczone w prawdziwym piecu chlebowym  - to zasługa

Stare Gary
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem 228

pokrojoną w piórka cebulę. Posyp lekko od góry solą i pieprzem, zamknij bułkę. Bułka może być dodatkowo podpieczona w piekarniku do lekkiej chrupkości. Koszt: 5.00 zł Wkrótce kolejne przepisy

Tanie przepisy studenckie
Arroz congri. Kubański przepis na ryż z fasolą. 275

tego, w jakim rejonie kraju jest podawana. To normalne, u nas też są takie potrawy. Choćby klasyczne gołąbki, różne w różnych miejscach. Ale żeby Was nie zanudzać przejdźmy do przepisu.  Zaczynamy od zdjęć, a poniżej jak zwykle przepis :)   Arroz congri - kubańska potrawa z ryżu z dodatkiem fasoli (3-4 osoby) Składniki arroz congri: 1 puszka czarnej fasoli(...)smażymy, zwracając uwagę, aby nie przypalić czosnku. Gotowe :) Podajemy z ryżem i, tak jak naszej wersji, z hinduskimi pappadums. Jeśli ich nie macie możecie podać np. grzanki z pampuchów. Przepis na grzanki TUTAJ   Życzymy smacznego :) Na pewno będzie Wam smakowało. Pozdrawiamy

vegetanie