chociaż niczym jej nie przypominającej. Węgierskie " Lecsó" to głównie papryka, pomidory i węgierska kiełbasa paprykowa. Nie ma tam kabaczka czy cukinii jak jest to popularne w naszym polskim przepisie. Co ciekawe "Leczo" to nie tylko Polska i Węgry. Na swoich stołach mają je też Czechy, Słowacja, Austria i Chorwacja. Oczywiście każdy z tych krajów ma swoja wariację. Nasza wersja
vegetaniewięc przed weekendem danie wymagające nieco więcej wysiłku :) Dzisiaj mała wyprawa do Włoch, ponieważ dzisiejsze danie to odpowiednik tortellini al spinaci. Wypracowaliśmy swoją wersję nieco różniącą się od oryginalnego przepisu. Mamy nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym
vegetaniepropozycja to mieszanka stylów: postanowiliśmy włoskie klimaty połączyć z Indiami. Specyficzny i pyszny makaron gnocchi połączyliśmy z soczewicą typową dla kuchni indyjskiej. Wyszło przepysznie, zobaczcie sami i wypróbujcie ten przepis. Makaron gnocchi z soczewicą i warzywami. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu gnocchi 1 puszka soczewicy brązowej 1 duża marchewka 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 1 cebula średnia
vegetanieproszonym obiadku u babci hihi. Jeśli są tacy, którzy nie mieli jeszcze okazji próbować tego super dania, to zapraszamy do lektury i wypróbujcie w domu nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki
vegetanieduża cebula 1 serek wiejski tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, sambal oelek Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 4 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce
vegetaniecukinii 1/2 papryki czerwonej 1 średnia cebula tymianek, pieprz cayenne, pieprz czarny, estragon Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, osobno gotujemy kaszę jaglaną według przepisu podanego przez producenta, i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 3 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce
vegetaniesłodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :) Mamy nadzieję, że ten przepis choć odrobinę przybliży Was do klimatów górzystej alpejskiej Szwajcarii :) A jeśli macie ochotę i możliwości, porostu wybierzcie się tam i sami sprawdźcie, jak tam jest. A po powrocie napiszcie
vegetaniegulasz z warzywami z mieszanką różnych fasoli, odpowiedzialny bardziej za część hiszpańską z racji fasolowej wkładki :) Do tego dodaliśmy surówkę z rukoli, ale o tym poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu. Kuskus z gulaszem i surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka
vegetaniewszystkim :) Jako, że jesteśmy łasuchami i lubimy słodkości w różnych postaciach postanowiliśmy podzielić się z Wami super przepisem na makową babkę, którą uwielbiamy do kawy :) Przy okazji chcemy zachęcić Was do picia kawy z kardamonem na styl arabski. O babce za chwilę, a teraz trochę o naszej wyprawie na Bliski Wschód. Dzisiaj Liban i wyprawa do doliny Qadisha. Kawa
vegetanieciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek
vegetaniesosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy. Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy je na kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Nakładamy farsz tak, aby na bokach został nam 1 cm z każdej
vegetanieWitajcie :) Dziś niezwykle ponury dzień, przynajmniej u nas :( dlatego postanowiliśmy zaproponować danie ze słonecznej Italii :) Sięgnęliśmy po nasz stary przepis, którego jeszcze Wam nie prezentowaliśmy, a to dobry moment, aby przypomnieć słoneczne dni. Jeśli lubicie omlety i jadacie jajka to na pewno będzie Wam smakować. To taka trochę wykwintniejsza wersja omleta. Dobre danie na niedzielny obiad. Zobaczcie jak pięknie się
vegetaniefiestę bakłażanową tym bardziej, że jest tyle możliwości przyrządzania tego warzywa. Wracając do naszej dzisiejszej propozycji chcielibyśmy pokazać Wam nasz nowy pomysł na podanie. Co prawda nie odkrywamy tym przepisem Ameryki, ale farsz to nasz pomysł i jesteśmy przekonani, że na pewno będzie Wam smakować. Zobaczcie zatem co wymyśliliśmy. Bakłażan zapiekany z farszem makaronowym (4 osoby) Składniki: 4 małe
vegetaniedługim weekendzie :) Mamy nadzieję, że długi weekend był udany i wypoczęliście na tyle dobrze, aby mieć siły do działania :) Dzisiaj jako, że dla niektórych weekend był zapewne ciężki ;) przygotowaliśmy przepis łatwy i dobrze odbudowujący kondycję po trudach hehe weekendu... Zarówno makaron jak i pomidory stawiają na nogi, więc dzisiaj takie też ingrediencje znajdują się w prezentowanej potrawie. Żeby nie zamęczać
vegetaniejest z Wami ? Napiszcie swoje opinie, może jakieś pomysły na temat brokułów. Zapoznajcie się z naszym pomysłem na placek brokułowy. Mamy nadzieję, że posmakuje Wam kiedy wypróbujecie ten przepis w swoich domach. Brokułowy placek z masą serowo - jajeczną (4 osoby) Składniki ciasto : 1/2 szklanki mąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto
vegetanie