Jak szczelnie zamykać słoiki lub weki. 199Słoiki z sałatkami będą szczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy wlejemy odrobinę spirytusu i podpalimy go. Następnie dokręcamy pokrywkę, dopóki płomień nie zgaśnie. Weki będą szczelnie
Przepisy i porady kulinarne
Kawa naturalna - jak przechowywać i parzyć. 167Kawa w ziarnach dłużej zachowuje swój aromat niż kawa mielona. Kawa mielona w ręcznym młynku jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej w młynku elektrycznym
Przepisy i porady kulinarne
Kiełki - to prawdziwa witaminowa bomba ! 230Chociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy
Przepisy i porady kulinarne
Truskawki - co robić aby nie ciemniały nam w słoikach. 138Truskawki w słoikach np. kompot, sok lub dżem, nie będą tracić swojej barwy, jeśli do roztworu dodamy trochę soku z wiśni lub dodamy kilka dojrzałych wydrylowanych
Przepisy i porady kulinarne
Jak ubić pianę z białek,aby była sztywna. 187Aby piana z białek była sztywna i nie rozlewała się nam, należy pod sam koniec ubijania dodać szczyptę soli, kilka kropel octu lub odrobinę kwasku cytrynowego
Przepisy i porady kulinarne