 Tarta z twarogiem, szynką, salami i serem - torta con prosciutto e ricotta 209
Tarta z twarogiem, szynką, salami i serem - torta con prosciutto e ricotta 209SPOSÓB PRZYRZĄDZANIAWymieszać ze sobą twaróg, szynkę, salami, ser starty na wiórki, szczyptę gałki muszkatołowej i 4 łyżki mleka. Na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ciasto francuskie i wypełnić je dokładnie wymieszaną masą. Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez okolo 20 minut
zielonacukinka Tarta z cukinia i marchewką 335
Tarta z cukinia i marchewką 335powstała pięknie wyglądająca tarta warzywna. Przyznam że, jest troszkę pracochłonna, ale uwierzcie na prawdę warto. Uraczy Nas swoim smakiem i wyglądem. Składniki: Ciasto francuskie 3 marchewki 1 cukinia 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 jajka 35 ml mleka 1 łyżeczka mąki pieprz, sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Formę(...)tarty smarujemy tłuszczem. Najlepiej nada się do tego okrągła forma to tart, jeżeli jej nie mamy możemy użyć tortownicy. Wykładamy ją ciastem francuskim. Marchewkę i cukinie kroimy na cienkie długie plasterki, dobrze jest użyć do tego tarki lub obieraczki do warzyw. Pokrojone warzywa układamy na przemian marchewkę
cookpl Portugalska tarta budyniowa 297
Portugalska tarta budyniowa 297bardzo smaczne ciasto.Potrzebujemy:- 250 ml mleka- 250 ml śmietany 30%- 175 g cukru- 50 g mąki pszennej- 5 żółtek- 1 laska cynamonu- skórka z połowy cytryny- 500 g ciasta francuskiego- forma do tartyDo garnka wlewamy mleko, śmietanę, wsypujemy cukier, mąkę, żółtka. Mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, do momentu gdy składniki się połączą. Dodajemy laskę cynamony oraz skórkę z cytryny. Całość(...)gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę.Z ugotowanego kremu usuwamy cynamon i skórkę z cytryny, a następnie przelewamy go do formy.Pieczemy około 25 minut. W tym czasie wierzch tarty ma się miejscami lekko zbrązowić. Smacznego!!!Źródło: "Słodkie
W mojej holenderskiej kuchni Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 276
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 276coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować! Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam z pomocą miksera. W miseczce połączyłam Śnieżkę z jogurtem i zmiksowałam na gładką masę. Delikatnie dodałam jagody i wymieszałam łyżką. Okrągłą foremkę wyłożyłam(...)folią, wlałam masę lodową. Na wierzchu ułożyłam herbatniki. Całość wstawiłam do mrożenia (min. 4h). Gotowy deser podałam w łódeczkach z ciasta francuskiego
bastalena Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 303
Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 303będę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób : gotowe ciasto francuskie (275 gr.) 350-400 gr. mozzarelli w kawałku 300 gr. kiełbasy średniej wielkości czerwona cebula Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. W tym czasie ser zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju. Położyć płat ciasta francuskiego. Ułożyć warstwę startego sera, kiełbasę i cebulę. Piec około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokroić na nieduże kawałki. I tym oto sposobem mamy szybką przekąskę, czy to na imprezę czy nawet na kolację
Niebieski kubek z kawa Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 280
Rogaliki z ciasta francuskiego na słono 280Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 100g szynki gotowanej ( ja miałam w plasterkach ), 60g startego sera żółtego, 65g czerwonej papryki konserwowej, 10-15g słonecznika, majeranek, bazylia, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, jajko. Przygotowanie: Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do nich starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę bazylii - wymieszać razem wszystkie te składniki.. Ciasto francuskie pokroić
W kuchni u Moniki Ciastka jesienne róże 354
Ciastka jesienne róże 354okazało się, że jabłka cudownie wyparowały i trzeba było dokupić nowych. Ciastka są bardzo smaczne, najlepsze na ciepło do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. 3 - 4 jabłka 2 opakowania ciasta francuskiego dżem (np. z mirabelek) cynamon 3 szklanki wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka umyć, podzielić na połowę, delikatnie wydrążyć środki i pokroić(...)cienkie plasterki. Wodę z kwaskiem zagotować, wrzucić do niej plasterki jabłek i trzymać około 1 minuty (aby plasterki delikatnie zmiękły). Następnie plasterki jabłek wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze. Pokroić nożem w paski o szerokości ok. 4 cm. Każdy pasek posmarować dżemem. Na pasku posmarowanym dżemem ułożyć ostudzone półplasterki jabłek. Pasek zawinąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie Ciasteczka jak z McDonald's 253
Ciasteczka jak z McDonald's 253możecie je upiec. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu, i wykorzystacie ten przepis przy najbliższej okazji! Zapraszam na ciasteczka jak z McDonald's. Składniki : 2 płaty ciasta francuskiego (maślanego) 4 jabłka cynamon (ok 1/2 łyżeczki) 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 1/3 szklanki wydrążonych wiśni cytryna 50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka(...)drobną kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka. Smażymy w głębokim oleju rozgrzanym
Słodkie Przyjemności Pierożki serowo-śliwkowe 210
Pierożki serowo-śliwkowe 210Proste i smaczne ciasteczka Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego (po 275 g) 250 g śliwek węgierek szklanka serka naturalnego ( z wiaderka-do serników) cukier cynamon żółtko Przygotowanie Śliwki kroimy na pół ,wyjmujemy pestki i smażymy w rondelku. Po 30 min ,zdejmujemy z ognia ,przecieramy przez sito i studzimy. Do śliwek dodajemy szklankę sera ,składniki dokładnie ze sobą łączymy doprawiając(...)smaku odrobiną cukru i szczyptą cynamonu. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółka (6 cm) ,na środek każdego umieszczamy trochę sera ,zamykamy i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy żółtkiem ,posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciastka pieczemy przez 30 min w temperaturze
R'n'G Kitchen Francuskie paszteciki z mięsem 178
Francuskie paszteciki z mięsem 178rosołu. Znakomite na ciepło i na zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek granulowany sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso obrać z kości(...)razem z pokrojoną cebulą (nie musi być pokrojona drobno). Posiekać mięso i cebulę, aż będzie miało prawie gładką konsystencję. Do mięsa dodać żółtko, przyprawy, wszystko wymieszać i dosmakować. Gotowe ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pociąć na grube pasy. Na każdym z pasów układać wzdłuż mięso i zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 192
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 192znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko szklanka cieciorki 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany Sposób(...)Kiedy wchłonie całą wodę i będzie miękka na gorąco zblenderować dodając oliwę, czosnek i przyprawy. Konsystencja jest dosyć tępa dlatego można dołożyć 1 łyżkę gęstej śmietany. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawić brzegi do sklejenia. Zawijać jak strudel. Kroić w plastry o grubości 2-3 cm i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym żółtkiem
pieprzny smaczek TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 215
TARTA ZE SZPARAGAMI, BROKUŁEM, POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 215skusiłam się na szparagi. Piękne, jędrne i cudownie zielone. Zdecydowanie bardziej je lubię niż białe, bo są delikatniejsze. Nie bójcie się szparagów są pyszne i zdrowe. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 3 jajka 150g śmietany 18% 10 zielonych szparagów 7-8 pomidorków czerwonych 7-8 pomidorków żółtych 8 kuleczek mini mozzarelli kilka różyczek brokułu sól pieprz świeży tymianek, oregano(...)delikatnie obrać grubsze końce. Gotować 5-7 minut na stojąco, tak aby główki wystawały ponad wodę. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Brokuł zblanszować. Formę do tarty dokładnie wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. W tym czasie roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać zioła i doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć blachę
Kuchnia w opałach Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 300
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 300pomidorów Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 5. Biedronki na krakersach(...)pomidorami Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Klik po przepis 9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis Przepis
W kuchni u Moniki Szybka tarta z pieczarkami cebulą 308
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 308masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia brzegów. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Tarta świetnie smakuje z sałatką z cykorii.Smacznego! Wyliczenia:ciasto francuskie 5 zł ( u mnie domowe, ale jeśli kupujecie, to wybierzcie takie na bazie masła)pieczarki 1,5 złcebula 0,2 złjajka 1,4 złśmietana 0,8 złolej, przyprawy
Obiad za dychę