przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:56/200)

Rurki z ciasta francuskiego z sałatką 351

Lubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono.  Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę(...)środka włożyć swój ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice.   275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie i cienkie

Smakołyki Asi
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 228

nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została(...)innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kopertki z kurczakiem 204

Składniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka  Przygotowanie:Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkujęnożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki

Mechanik w kuchni
FRANCUSKIE PIEROGI Z KASZĄ I SEREM 187

Coś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy. Na Lubelszczyźnie(...)bardzo popularne. Składniki: 2 opakowania niemrożonego ciasta francuskiego 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g) 30 - 40 dag sera białego 1 większa lub 2 mniejsze cebule sól i pieprz do smaku 1 jajko Przygotowanie: Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju lub maśle na złoty kolor. Do ostudzonej

Ciastka - domowe słodkości
Kremówka 404

żałuje. Szybka w przygotowniu i bardzo smaczna. Z chęcią sięgnęłam po kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż

Made By Mom And Son
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 199

Ciasto francuskie często gości w mojej lodówce. Jest bardzo uniwersalne, bo pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały  się idealnie z lekko ziemistym(...)smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych):1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze)pęczek młodego, świeżego szpinaku1 duży ząbek czosnku lub 2 małe250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych)1/2 kostki sera typu feta3 jajka200 ml śmietanysólpieprzgałka muszkatołowa

Obiad za dychę
Bolońskie niespodzianki 187

możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi(...)wolnym ogniu przez około 10 minut.Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i doprawić do smaku.Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree.Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny.Form

Świat Domowej Kuchni
Tarta pomidorowa „do góry nogami” 199

słoneczna!Przepis z książki "Home-Grown Harvest" -  Ryland Petars & Smallskładniki (4 porcje)2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kaparów10 – 15 igiełek rozmarynu3 dojrzałe pomidoryOpakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)Czarny pieprz świeżo zmielonyOliwa do smażenia + do polania Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać(...)plastry pomidorów – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły.na warstwie pomidorów ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do pomidorów. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut

Stare Gary
Tarta pomarańczowa do góry nogami 185

zwykłymi - też będzie pysznie :)   składniki (4 porcje) 1 łyżka masła 1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego) 2 - 3 czerwone pomarańcze garść borówek - opcjonalnie Opakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia) świeża mięta do posypania Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 24–  26 cm  średnicy) przygotowanie Piekarnik rozgrzać(...)patelni. Odstawić z ognia. Ułożyć  plastry pomarańczy – ułożyć je na patelni jeden obok drugiego w jednej warstwie. Pomiędzy plasterkami pomarańczy wysypać owoce borówki. Na warstwie pomarańczy ułożyć ciasto francuskie, brzegi ciasta lekko wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry do owoców. Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec ciasto przez ok 20 minut

Stare Gary
Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim 193

dorsz, opakowanie brykietów mrożonego szpinaku ,, 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego,, 1/4 szklanki śmietanki 1 trójkątny serek śmietankowy pieprz, sól(...)małym ogniu!). Gdy czosnek się zarumieni dodajemy zamrożony szpinak, przyprawiamy solą i czekamy aż woda odparuje. Dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na środek ciasta szpinak. Wszystko zawijamy w ciasto francuskie, ciasto przez włożeniem do piekarnika smarujemy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy przez ok 30 minut na najniższym poziomie w piekarniku.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym 192

Dzisiaj jeszcze jeden smakołyk z wykorzystaniem ciasta francuskiego, który przypadnie do gustu wielu łasuchom czyli pyszna kremówka z kremem budyniowym i śmietanowym

Kuchenne Wariacje
Warkocz z kurczakiem i warzywami 191

Składniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy. Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie

Gotowanie moimi oczami
ciasto francuskie z masą malinową 362

składniki na ciasto francuskie: składniki na ciasto podstawowe: 250 ml kwaśnej śmietany 350 g mąki 1 jajko wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. składniki na ciasto maślane: 250 g schłodzonego masła 100 g mąki wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy masło. Wszystko siekamy i zagniatamy. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy w kształcie kwadratu. Na środek dajemy rozwałkowane ciasto maślane i zwijamy boki

Domowy Smak Jedzenia
Oscypek w cieście francuskim 168

wersji w cieście nigdy nie jadłam. Taki francuski rożek to wspaniały dodatek do zupy czy gulaszu, a z dodatkiem żurawiny smakuje genialnie nawet sam. Składniki: (8 rożków) rolka ciasta francuskiego 4 oscypki 2 łyżki mleka konfitura z żurawiny Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 8 kawałków, oscypki kroimy wzdłuż - dzieląc każdego na dwie części.  Na środku kawałka ciasta układamy połówkę

Gotowanie i blogowanie
Francuska niespodzianka. 177

Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej(...)słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.Piec w temp.190 stop około 20 min, do ładnego

Kulinarny karnet Christophera