przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:46/200)

Rogale z ciasta francuskiego 134

Dalszy ciąg poprzedniego wpisu, czyli eksploatacja ciasta francuskiego. Poprzednio "na wytrawnie", teraz na słodko. Znaczy się rogale z powidłami śliwkowymi oblane miodem. Tak jak poprzednio pisałem znienacka Madzia mnie zaskoczyła łakociami takimi. A skoro już o tym pisałem to nie ma po co drugi raz pisać, przejdźmy do rzeczy zatem. Ciasto francuskie powidła śliwkowe miód cukier trzcinowy Ciasto francuskie kroimy

Marder&Marder Manufacture
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 211

Szybki i prosty deser, idealny gdy mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub konfiturę, tak aby w trakcie pieczenia nie wypłynęła z ciasteczek.  SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego 2 duże jabłka najlepiej słodkie i dość twarde 3 łyżki konfitury morelowej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.  Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia co ok. 1 cm. Całość kroimy na kwadraty. Lekko dociskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego

DefinicjaSmaku
Ciastka francuskie z jabłkami 258

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt

prawdziwe jedzenie
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 200

Smaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem. składniki na 12 sztuk 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek 20 dag pieczarek 2 małe cebule 150 g sera żółtego 1 białko 3 łyżki masła czarny pieprz(...)cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy połowę parówki, kilka słupków sera żółtego oraz porcję farszu z pieczarek i cebuli. Ciasto składamy na pół tworząc pasztecik

Smakowite Dania
ekspresowe ciastka francuskie z nadzieniem makowym 213

składniki: 320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat) 300 g gotowej masy makowej 8 kandyzowanych żurawin 8 łyżeczek dżemu żurawinowego dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania cukier puder, do oprószenia wykonanie: Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto francuskie. Odstawiamy na chwilę aby „nabrało” temperatury temperatury pokojowej, wtedy nie skurczy się podczas pieczenia. Przy

Domowy Smak Jedzenia
Szparagi w cieście francuskim 252

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 28 szparagów ( u mnie to były dwa pęczki), 2-3 garście startego sera żółtego, sol, pieprz, 1 jajko. Przygotowanie: Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w paski. Ser żółty rozsypać po cieśćie. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Posolić i popieprzyć, a następnie zawijać w paski ciasta francuskiego. Zawinięte szparagi układać na blaszce wyłożonej papierem

W kuchni u Moniki
Jabłkowe poduszeczki 211

Składniki na 12 szt.:1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta)2 jabłka (np. reneta)cynamonbrązowy cukier1 żółtko1 łyżka mlekaIdealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych(...)usunąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie przemieszać i odstawić.Pocięte na kwadraty ciasto francuskie, rozłożyć na blacie. Na połowie każdego kwadratu wykonać poprzeczne nacięcia (fot.1), zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2). Następnie

Świat Ciasta
Pigs in blankets, czyli świnki pod kołderką 257

weekendowe spotkania przy piwku lub babskie ploteczki proponuję coś szybkiego. Świnki pod kołderką, lub jak kto woli pigs in blankets. Składniki 8 parówek 8 kawałków ciasta francuskiego ok 20x8 cm (ja używam Frosty) jajko Przygotowanie Jeśli używacie ciasta francuskiego Frosty, to w opakowaniu są gotowe kawałki 20x10 cm. Ja biorę 4 kawałki i je rozwałkowuję, tak aby powstały(...)prawie kwadraty i dzielę na pół, chodzi o to, żeby ciasto było cieńsze, bo w piekarniku i tak urośnie. W każdym razie musi powstać 8 kawałków ciasta francuskiego o bokach ok 20x8cm. Parówki obieramy z osłonek (jeśli je posiadają) i zawijamy je w ciasto. Brzego sklejamy (możemy lekko zwilżyć ciasto wodą, żeby się lepiej sklejało. Na "szwie" ciasta robimy wzorek

Kulinarne Inspiracje
"Żądło osy" z figami 200

Wasp sting with figs Ciasto. 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 125 g masła Wierzch. 250 g ciasta francuskiego 100 g konfitury pomarańczowej 4 figi 125 g masła 125 g cukru  125 g migdałów ,płatki 1 łyżeczka miodu 1 jajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać(...)Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy  posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.oko

Kulinarny karnet Christophera
Rurki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami i mięsem mielonym 1046

koniecznie to zróbcie. :-) Dotychczas przygotowywałam je w wersji na słodko, z kruchego ciasta i dopiero niedawno wpadłam na pomysł wytrawnej wersji. By było jak najszybciej i jak najprościej, użyłam ciasta francuskiego, które zdało egzamin celująco. 1 arkusz ciasta francuskiego 250g pieczarek 100g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz  jajko do smarowania 1 łyżka masła 3 łyżki(...)sezamu 1. Ciasto francuskie kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym drobno

Szefowa kuchni
Sakiewki z ciasta francuskiego 52767

ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji można się nim pobawić i tworzyć jakieś ciekawe formy jak na przykład takie sakiewki, ale równie dobrze może to być też rolada. Bardzo fajna propozycja jako jakaś szybka zakąska. Bardzo praktyczna potrawa gdyż nie dość(...)przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu to jeszcze za niewygórowaną cenę możemy zafundować sobie takie smakołyki. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, garść oliwek, duży pomidor, kilka plastrów sera żółtego, kilka plasterków kiełbasy żywieckiej, oregano Przygotowanie: 1. Rozwijamy ciasto, dzielimy je na prostokąty. Wykładamy na blasze do pieczenia. 2. Wędlinę kroimy w plasterki. Kładziemy na każdy kawałek ciasta. 3. Pomidory myjemy. Kroimy

Kuchnia Pełna Pasji
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 171

nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio testuje szparagi he ;)) Sezon na nie trwa, wiec jest okazja, żeby popróbować różne kombinacje :)) Ta była pyszna. Szparagi z boczkiem, serem i w cieście francuskim :) Polecam :) Nam smakowało bardzo :))) Składniki: szparagi boczek plastry ser żółty plastry  płat ciasta francuskiego Ja szparagi wcześniej podgotowałam w lekko osłodzonej wodzie (cukru dodałam tak 1/2 łyżeczki). Gotowałam około(...)minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze i zawijałam tak jak na zdjęciu ;). Przełożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut

kruche babeczki
Appelflap 279

deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu.Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff... pomysłałam sobie, cóż to wogóle(...)Wracając do domu zahaczyliśmy o supermarket w którym zaopatrzyłam się w niezbędne produkty, a po powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów.Potrzebujemy (na 4 porcje):- 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm)- 1 jabłko- garść rodzynek- łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów- łyżeczka cynamonuNastawiamy piekarnik na 200 stopni.Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy

W mojej holenderskiej kuchni
ŚWIATOWIEC 199

Składniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy:             500 g pieczarki(...)samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp

w mojej kuchni
Ciasteczka francuskie z Lemon Curd 251

Dzisiaj króluje ciasto francuskie. Jeżeli potrzebujecie zrobić coś szybkiego i smacznego - polecam te ciasteczka dla leniwców ;) SKŁADNIKI:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego ( w promocji w Lidlu za 3 zł ;) - ok 1/2 szklanki Lemon Curd Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na środku - łyżeczką układamy Lemon Curd Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut Możemy maznąć białkiem ciasto

dlaSmaQ