przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:352/421)

Pasta jajeczna 156

Kolejna propozycja pasty,którą można owinąć w szynkę lub (zdrowiej) w liść sałaty. SKŁADNIKI:(2 porcje) 4 duże jajka 5-6 cm białej części pora Mały

Kopystką po garach
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 170

Szybki, smaczny i lekki obiad-znacie taki przepis? Jeżeli nie-to zapraszam na ekspresowego dorsza w pomidorach, z oliwkami . SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 filety z dorsza

Kopystką po garach
Sernik jagodowy 136

Wypieki-moja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód

Kopystką po garach
Polędwiczka w suszonymi pomidorami i oliwkami 254

Pomidory suszone na słońcu, nawet w Polsce można takie zrobić-są pyszne, sprężyste i smakują jak milion dolarów. Do tego oliwki, łatwiej o smaczniejszy duet? SKŁADNIKI

Kopystką po garach
Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 164

Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g

Kopystką po garach
Rosół wołowy 159

Od lat przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane

Kopystką po garach
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 193

Gotujemy rosół wołowy, zostaje nam piękny kawał mięsa, z którym nie wiemy, co zrobić. Proponuję sos chrzanowy. SKŁADNIKI: Kawał kruchego mięsa wołowego SOS: 1/4 kostki masła

Kopystką po garach
Sos tatarski 169

Zapewne każdy z nas kupił kiedyś sos tatarski. I jak Wam smakował? Czy oprócz masy majonezowej znaleźliście coś więcej?  SKŁADNIKI: 2 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka

Kopystką po garach
Czerwona kapusta podawana na ciepło 214

Idealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek  ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu

Kopystką po garach
Najlepsza marynata do wołowiny 224

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso

Kopystką po garach
Paprykarz szczeciński 196

Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200

Kopystką po garach
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 308

Nie wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku

Kopystką po garach
Zrazy 175

Zrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 355

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki

Kopystką po garach
Niedrogi bigos 220

Polska= bigos. Każdy Polak wie, że sekretem bigosu jest dobra kapucha(kiszona, nie kwaszona) w połączeniu z dobrym "okraszeniem", plus przegryzienie się składników.  SKŁADNIKI: ok

Kopystką po garach