przepisy na wielkanoc - 10514 przepisów (strona:63/701)

Klasyczny sernik bez spodu – prosty sernik 300

sernika jedynie w Święta, to zbrodnia. Sernik to chyba taki nasz narodowy wypiek, obecny na stołach w ważnych okresach. Czy sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy? Nie mi oceniać. Na naszym stole sernik ląduje w czasie obu Świąt, bo Świąt bez sernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu

Mieszam w Garnku
Sernik z murzynkiem 13095

nigdy nie doczekał się zdjęcia :)  taki jest pyszny, że znika moment! W końcu i na niego przyszedł czas :) Polecam go na każdą okazję - Boże Narodzenie, Sylwester, Nowy Rok, Wielkanoc, urodziny, imieniny i bez okazji tak do kawy, bo naprawdę warto! ;) Do jego przygotowania dobrze jest użyć naprawdę dobrej jakości sera! To ma być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków

Kolorowy Przepisownik
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM 141

pizzy. Tak mi posmakowały, że aż musiałam coś z nimi zrobić. Jak się okazało szpinak i boczek to idealny kompan dla pomidorków. Rolada to moja propozycja na Wielkanoc, ale może także nadać się na inne uroczystości, a nawet obiad. Dopiero co skończyły się jedne święta, a już dużymi krokami zbliżają się kolejne. Warto zatem być przygotowanym i zrobić wcześniej

Kuchnia Paulettes
Babka krówkowa 112

Coś słodkiego do popołudniowej kawusi. Wprawdzie babka raczej kojarzy się z Wielkanocą, ale nie mogłam się oprzeć. Składniki: • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki • 5 jajek • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 szklanki ajerkoniaku • 100 g krówek • masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: • Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką

To co kocham
Koszyczki z jajkiem 101

Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 4 jajka • 4 plastry okrągłej szynki • 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: • Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat

To co kocham
Roladki biszkoptowe a la jajko 98

Ciastka świąteczne pod tytułem „jajko sadzone”! Gdzieś głęboko w pamięci mignęło mi zdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa

To co kocham
Babeczki z pianą 108

mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 142

Biała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję

To co kocham
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 121

białej kiełbasy i ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół

To co kocham
Babka czekoladowa 110

babce cytrynowej przedstawiam Wam babkę mocno czekoladową, która ma jeszcze polewę z czekolady! Babka jest bardzo smaczna, miękka i aromatyczna. Polecam nie tylko na Wielkanoc. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru • 2 jajka • 1 czekolada gorzka • 2 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mleka Polewa • 1 czekolada

To co kocham
Śledzie po japońsku 277

nigdy ich nie jadłam, tym bardziej wódki z nimi nie piłam. Nie wiem też dlaczego nazywają się po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc to czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa

To co kocham
Wykwintny sos chrzanowy 113

wyobrażacie sobie Wielkanoc bez chrzanu? Chyba raczej nie, bo chrzan zgodnie z tradycją symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować

To co kocham
Ptasie gniazdka 105

sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy! W Wielkanoc witam Was ptasimi gniazdkami z paluszków w czekoladzie i cukierkowymi jajeczkami. Składniki: • 1 duże opakowanie niesłonych paluszków Junior 250 g • 2 mleczne czekolady • cukierki w fornie

To co kocham
Biała kiełbasa z płatkami czosnku 128

Biała kiełbasa kojarzy mi się nierozłącznie z Wielkanocą. W mojej rodzinie nie było tradycji przyrządzania białej kiełbasy, praktycznie w ogóle się jej nie jadło. Dopiero od niedawna doceniłam jej walory smakowe, ale i tak bardziej odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku

To co kocham
Mazurek Pina colada 129

Wielkanoc to mazurek, a jak mazurek to zdrowy, bo i tak od świątecznego menu można dostać niestrawności. Polski mazurek z hiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki

To co kocham