się pysznym chrzanem ze słoiczka. Naprawdę było warto, Was też zachęcamy. Kuchnia to nie tylko przyjemności. To walka! I przyjemność po zwycięskim pojedynku... Tak na marginesie: za parę chwil Wielkanoc, może jednak się odważycie i zetrzecie trochę chrzanu? Przyda się. Potrzebujemy: 3,5 kg korzeni chrzanu 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki soli
Marder&Marder Manufacturechyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i postanowiłam ją przygotować. Idealna do kawy lub herbaty albo na zbliżającą się Wielkanoc. Z pewnością ozdobi Wasz świąteczny stół Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka białej oranżady 2 łyżki ciemnego
Oryginalny smakWielkanoc zbliża się coraz szybciej. Najwyższy więc czas aby na blogu pojawiła się jakaś babka. Tym razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej
Pełny talerzwiosna, a to oznacza, że będziemy jeść więcej kolorowych warzyw, które bardzo lubię, zwłaszcza w sałatkach . Dzisiejsza jest inspiracją na Wielkanoc, bo z jajkiem, oliwkami i kukurydzą oraz zieloną sałatą masłową, która ostatnio gości w moich codziennych posiłkach. Lubię zwłaszcza jej młode, najmniejsze listki, chrupiące i jasnozielone, zajadam się nimi dla zdrowia i urody. Jeszcze niedawno gościła tylko
Moja smaczna kuchniaLulu narzekała ostatnio, że nie potrafi zrobić babki piaskowej a bardzo ją lubi. Babka piaskowa zawsze kojarzy mi się, że świętami Wielkiej Nocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt. Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWielkanoc tuż tuż a więc wszędzie pojawiają się już babki i mazurki. Ja postanowiłam w tym roku wypróbować kilka nowych przepisów, zwłaszcza na taka babkę, która chodziła mi już po głowie od jakiegoś czasu. Wyszła pyszna: wilgotna, w sam raz słodka a mak w niej przyjemnie chrupał. Okazała się smaczną odmianą od tradycyjnej babki piaskowej. Składniki: 6 jajek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBabki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkanocnym konkursie, który obecnie trwa na blogu, więc zapraszam wszystkich zainteresowanych do udziału, wystarczy przyrządzić wytrawne wielkanocne danie i zrobić zdjęcie z napisem „Wielkanoc z Russel Hobbs” szczegóły w poście konkursowym Post Recenzja zupowaru Russell Hobbs pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWielkanoc tuż-tuż. Co roku piekę babkę i kawałek wkładam do koszyczka ze święconką. W tym roku kupiłam sobie formę do malutkich babeczek z kominkiem. Wyszło mi 6 mini babeczek. Często korzystam z przepisu na to ciasto, ponieważ jest rewelacyjne. Babka wychodzi mięciutka i wilgotna. Za każdym razem modyfikuję przepis aby był inny smak. Składniki: 4 jajka
Amatorka kuchennazarówno przed laty, jak i teraz. Robi się ją prosto i błyskawicznie. To ciasto, które sprawdzi się zarówno jako codzienny smakołyk do herbaty czy jako baba na uroczystą Wielkanoc. Nietypowy dodatek majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto jest pulchne. Oczywiście majonezu nie czuć w cieście (wszak to głównie olej i żółtka!). Babka przypomina babkę piaskową, lecz jest
Poezja smakupoprawić sobie humor w oczekiwaniu na wiosnę W ramach komponowania menu z okazji zbliżających si ę Świ ą t i treningu cukierniczego przed Wielkanocą, upiekłam ostatnio moją popisową babkę majonezową . Wyjątkowo sprawdził si ę w niej majonez kremowy od FOLWARK . Tak, to nie pomyłka - majonez w cieście to rzecz może i mało typowa, ale jak najbardziej właściwa :) S zczypta
Grunt to przepis!Jajka faszerowane to jedna z najpopularniejszych potraw wielkanocnych, obowiązkowo musisz je przygotować. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska, doskonała nie tylko na Wielkanoc. To prawdziwy klasyk, a przepis stary jak świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy
Taste TherapyWielkanoc coraz bliżej. Niektórzy już z niecierpliwością oczekują tych wiosennych świąt. Pisanki, zajączki i świeże kwiaty, ale także mnóstwo gotowania i przygotowywań. Oto lista 10 fantastycznych "must have", które sprawdzą się przed i w trakcie tegorocznych świąt. Misa do pieczenia - kokoszka REVOL Misa została wykonana z naturalnej francuskiej porcelany, która nie zawiera niebezpiecznych związków chemicznych jak kadm czy ołów. Powierzchnia
My Chcemy JeśćŚwiąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie powstał przepis na to świąteczne danie. Rolada ze szpinakiem to potrawa, którą szczerze polecam na Wielkanoc. Chcecie zachwycić gości nie tylko ładnie wyglądającym, ale i smacznym daniem? To przepis dla Was. Składniki: 1 kg schabu 25 dag mielonego 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 4 jajka kromka
Pobite gary Barbary