nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich pierniczków?? Bo mam dla Was kolejną wersję:) Są równie aromatyczne jak poprzednie, jednak są to pierniczki drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki: jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościodpowiednio wczesnie. Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam na niego zupelnie przypadkiem, za sprawa jednej z kolezanek. Przepis pochodzi z forum Gazeta.pl (eDziecko(...)moge, poniewaz choroba sprawila, ze nic nie czuje. Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne. Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie
Przysmaki Karolkibiały obrus na stole, pod nim pachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane. Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastry pomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce. Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia
W kuchni Karmel-itkidłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłuje na mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu. Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek
W kuchni Karmel-itkiWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki
Słodkości i nie tylkoroku. Miałam być twarda i nie dać się ponieść piernikowemu szaleństwu i co ? Ano, miało być fajnie a wyszło jak zwykle - złamałam się na dwa dni przed świętami :D Pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, ale Małgosia mnie przekonała, że lebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim blogu i jestem bardzo zadowolona(...)upiekłam bardzo smaczne i pachnące ciasteczka. Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może odrobinę dłużej, miałam górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą leżakować - miękkie i od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia. Świetnie smakują nie tylko w święta :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki. Co prawda mam na blogu przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków(...)lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki w kształcie serca. Piernikowe serca układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawą sody lekko rosną . Część piernikowych serc posypujemy karmelem z wanilią. Pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPost Świąteczne pierniczki z lukrem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Świąteczne pierniczki na szybko pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was post o dekorowaniu pierniczków. Wiele z Was pewnie powie, że... nie umie, nie ma zdolności plastycznych, nie ma wiary w siebie i dekoracja będzie brzydka... Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C. Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć
Monia miesza i gotujegrudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki. Ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 min w temp. 180'C. Gdy gotowe pierniki wystygną można zabrać się za dekorowanie
cookplPrzepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki: 100 g masła 170 g miodu 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko jajka 330 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 250 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (ala Pierniczki Alpejskie) - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier rozpuszczamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy
Słodka StronaSkładniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do
kolorowotorcikowoPierniczki Katarzynki... Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki. Wymagające kilkutygodniowego leżakowania. Wykrawane specjalną foremką. Delikatne i rozpływające się w ustach. Bez dodatku tłuszczu. Zapraszam! Składniki: 200 g płynnego miodu; 1 łyżeczka przyprawy do piernika; 1 łyżka kakao; 100 g cukru pudru; 1 jajo; 400 g mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką do katarzynek i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wierzch każdego pierniczka posmarować (przy pomocy pędzelka) delikatnie wodą. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut (nie dłużej, bo będą twarde
Gospodyni MiejskaMiodowe choinki....ale nie tylko są też gwiazdki, dzwoneczki i bałwanki :). Te ciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku
Apetyczna babeczkaSkładniki na lukier: 1 białko, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 kropli soku z cytryny. Przygotowanie: Białko jajka miksujemy jedną końcówką od miksera. Gdy już trochę
Aga w kuchniJeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się twarde
Przepisy AleksandrySzybkie świąteczne pierniki! Składniki: - 1kg mąki pszennej - 250g cukru trzcinowego - 250g miodu - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki sody - 1/2 paczki cukru waniliowego - 1
Smaczne ZdroweSkładniki: - 115g mąki orkiszowej 700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao - 90g ksylitolu
Smaczne ZdroweDzień dobry! 6.12.2013 Wita mnie słoneczny poranek w Krakowie, więc pełna optymizmu idę przed 9 na pociąg do Warszawy, aby na czas dotrzeć na warsztaty z
Pora coś zjeść