muszę je spróbować. Kruche i bardzo efektownie wyglądające ciasteczka wyszły znakomicie :) Łatwe w wykonaniu, doskonałe do popołudniowej herbatki. Do wykonania różyczek użyłam marmolady owocowej , którą otrzymała od firmy Jamar . Składniki: * 500 g mąki pszennej * 250 g masła * 3 jajka * 80 g cukru pudru * marmolada Wykonanie: Z podanych składników (oprócz marmolady) zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię
Zrób to smacznieGrzebyki to kruche ciastka nadziewane marmoladą. Smaczne, szybkie w wykonaniu i równie szybko znikające z talerza. Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 1 kubeczek śmietany kwaśnej * 1 kostka margaryny * pół szklanki cukru * 1 żółtko * cukier puder do posypania * marmolada o smaku różanym do nadzienia Wykonanie: Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową
Zrób to smacznieCiasteczka są pyszne , kruche, mniam. Mały pomocnik cały czas pomagał no i wyjadał miodek Przygotowanie takich ciastek z dziećmi to sama przyjemność. Miód wylewany na patelnię i na małym ogniu odparować miód. Gdy miód zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól i dodać miód i pokrojone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zrobić to szybko
Kuchnia Pokoleńwyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski
Szefowa kuchnimocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały. Raz, że mają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu na bazie mascarpone. Dodatkowo do ciasta użyłam amerykańskiej czekolady Hershey's. Można
Ala piecze i gotujepochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części
MyCookBook.plKruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów
Kuchnia Pani WiosnySmaczne ciasteczka kruche idealnie komponują się z filiżanką pysznej kawy. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 żółtko 1 szklanka śmietany (18%) 1 białko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek
Kuchnia w czekoladziechwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha
Kulinarny karnet Christopherarozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem. Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać. Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić tworząc niby kwiatek. Piec w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche
Kulinarny karnet Christopherajedno z tych ciast, dla których potrafię zgrzeszyć ... i nikt, ani nic mnie nie powstrzyma przed zjedzeniem choćby kawałeczka ! Sernik ma też to do siebie, że nie musi być jednorodny i monotonny. Minęły już te czasy, kiedy jeśli sernik to z rodzynkami lub brzoskwiniami. Ja dziś proponuję sernik kokosowy - pyszny ! Spód: 250 g kruchych ciastek ( herbatników
kolorowotorcikowowafelki chodził za mną od dłuższego czasu. Jednak trudno było znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie
Health-Fit-LifeDzisiaj kolejny szary dzień za oknem. Na poprawę humoru postanowiłam zafundować sobie i najbliższym trochę słodkości ( tez mi nowość) i wysłać ich
ciastkarnia na kruchym spodziesamym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 15-20 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu(...)migdałowe. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Masę bezową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ją w 150°C przez około godzinę. Powinna być przyrumieniona i krucha. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia. Serki mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem przygotowań. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę
PatiGotujelecz cienką warstwą migdałową i dużą ilością borówek! U nas zniknęła od razu po przygotowaniu. Jeszcze ciepła, rozpływająca się w ustach smakuje najlepiej. Nie jest za słodka, za to krucha, a rozkoszy podniebieniu dodają ciepłe borówki, które puściły sok podczas pieczenia, oraz te które pękają pod naciskiem zębów. Palce lizać! Spróbujcie jej, póki borówki są po okazyjnej cenie! Tarta wykonana(...)łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Be Fit Be Strongdzień smakował nam jeszcze bardziej... Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu(...)500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam
Smaczne Zdrowepieczenia. Na ciasto układamy (na połówkę) ósemkę, lub cieńszy kawałek jabłka (jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, lub dwunastki – da się ) Przykładamy jabłko drugą częścią krążka, jak pierożki. Nie zaklejamy, tylko lekko przyciskamy do jabłuszka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Kruche ciasteczka z jabłkiem pochodzi
MojaQchnia.plguziki skuszą niejednego amatora kruchych słodkości. Składniki ok. 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 3/4 kostki margaryny 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao, cynamonem i solą. Przesypujemy na stolnicę. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i ścieramy na tarce zimną margarynę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyobecności otręb, są bardziej kruche. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 150 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka imbiru - 1/2 szklanki otręb pszennych - 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego Dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Tworzę kulę, którą trzymam w lodówce ok. 1 godz. Następnie rozwałkowuję ciasto na stolnicy na grubość
WielopokoleniowoZapraszam na pyszne, czekoladowe, kruche, nadziewane ciasteczka. Wyglądają uroczo w kształcie serduszek i są proste w przygotowaniu. Będą miłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki
Mała Cukierenkakruche i mocno aromatyczne. W sam raz na karnawał! Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • cukier waniliowy • 1 jajko • 2 żółtka • 4 łyżki kwaśnej śmietany • szczypta soli Wykonanie: • Masło posiekać z mąką, dodać oba cukry i szczyptę soli. • Siekać dalej z jajkiem, żółtkami i śmietaną. • Zagnieść ciasto, zawinąć
To co kochamByły mielone i zostało trochę mięsa, był rosół też zostało mięso i pasuje coś z tym zrobić. Aby rodzina nie narzekała, że stare, aby się
Dieta moja pasjaJeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą
Kuchnia w czekoladzieciasto Rozwałkuj dosyć cienko ciasto u wykrawaj ciastka Piecz ciacha 12-15 minut najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C Ja dodatkowo posmarowałam je dla bajeru delikatnie czekoladą a tu ugryzłam No ok, w sumie to 3 zjadłam, ale to dla pewności, że są smaczne- tak, są pyszne, i jak wszystkie kruche najlepiej przechowywać w metalowej
greenscarfGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania Wypiekaniaśrodku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty. Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika . Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stopniach ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień . Zamierzam je przechować w metalowej puszcze. Ciastka są pół kruche
Różowa kuchniaSkładniki na kruche ciasteczka z jabłkiem , czyli uśmiechnięte ciasteczka 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżki mąki poznańskiej (wrocławskiej) 10 dag masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 3 mniejsze jabłka cukier puder do posypania Mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz, żółtko i wyrabiamy za pomocą noża (siekamy aż ciasto będzie miało konsystencję
Rozpustne gotowanieposmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć. 5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją chrupkość. 8. Kruche rurki (bez nadzienia) można
Domowa Cookierenka Agi