kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:518/735)

Kruche ciastka z maszynki z chałwą 193

kruche i delikatne. Polecam Składniki: 7 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 300 gram masła lub margaryny 1/2 kg maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 gram chałwy waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno

Ciasteczkowy Potwór
Najprostsze ciasteczka maślane w dwóch wersjach 158

kruche ciasteczka maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :) Wersja maślana: 120 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować

Chocolate Muffin Blog
Kruche rogaliki migdałowe 166

Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut na jasnożółty kolor (im większe rogaliki, tym więcej czasu wymagają). Przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeżeli chodzi o kształt, to nie muszą to być rogaliki, bo ja zrobiłam też kilka kwadracików z maszynki i też ładnie się upiekły i były kruche

Passions hobbies life
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 195

Czas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki

Moje pyszne gotowanie
Amoniaczki 197

Amoniaczki to kruche ciasteczka z tradycją i według starej receptury.Składniki:-4 szklanki mąki pszennej-3/4 szklanki cukru pudru-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 jajka-1/2 kostki masła lub margaryny-aromat śmietankowy-2 płaskie łyżeczki amoniaku spożywczego   Do mąki dodajemy cukier puder, masło, 2 całe jajka i 1 żółtko, aromat oraz śmietanęwymieszaną z amoniakiem. Zagniatamy(...)możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ).   My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką.   Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka.   Ciasteczka układamy na blaszce

Maminek kulinarny
Bomba piernikowa 165

składniki ciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha

Apetyczna babeczka
Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem 187

To jeszcze jedna  propozycja na Tłusty Czwartek.Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6

Proste Potrawy
Stemplowane kruche ciastka 227

Znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki:  200g mąki pszennej,  110g cukru,  85g masła lub margaryny,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Versatile Blogger Award. 174

Przeglądam sobie blogi. Zerkam to tu, to tam.Widzę, że nominowanie w zabawie, akcji Versatile Blogger Awardbardzo popularne się stało i zyska na popularności dalej. Piszę

W kuchni Karmel-itki
Piernikowe choinki 214

pisaków cukrowych i żelowych, które wczoraj znalazły się w Mikołajkowej paczce od Dr. Oetkera . W zeszłym roku przygotowałam trochę inne pierniczki, były z różowym lukrem Pierniczki są bardzo smaczne, kruche, można je jeść od razu, nie trzeba czekać aż pierniczki zmiękną. Można je przygotować tuż przed Bożym Narodzeniem, zapakować i dać w prezencie bliskiej sercu osobie. Do przygotowania pierniczków wykorzystałam(...)cukrowe i pisaki żelowe Dr. Oetkera do dekoracji Do misy robota wrzucamy margarynę lub masło i brązowy cukier, dokładnie ucieramy. Dodajemy miód, mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Zagniatamy ciasto hakiem robota lub ręką. Ciasto piernikowe przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Posypujemy stolnicę mąką, wałkujemy ciasto na ok.4

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 204

cukier na słodzik, mąkę pszenną na pełnoziarnistą (np. typ 1000!), śmietanę jogurtem… wymieniać można wiele podobnych przykładów, a efekty takich modyfikacji są często katastrofalne… 5. Ubijamy białko do ciasta, do którego dostała się odrobina żółtka- efekt białko nigdy nie ubije się prawidłowo, nawet jeżeli dostanie się do niego odrobina żółtka,  a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy(...)się poleżeć w temperaturze pokojowej przez 15 - 30 minut 13. Solimy mięso wołowe przed pieczeniem czy gotowaniem, co powoduje że po upieczeniu jest twarde i nieapetyczne. Aby było kruche i smaczne potrawę dosalamy dopiero pod koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego

Tradycyjna Kuchnia
SZYBKIE KRUCHE ROGALIKI Z KONFITURĄ Z DYNI 288

znikające ze stołu rogaliki. Wypełnione dowolnym nadzieniem rogaliki najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka :)  Idealne na poprawę nastroju w te ponure, jesienne dni. Jak pamiętacie ostatnio były  kruche rogaliki z musem . Dziś przygotowałam rogaliki z nadzieniem z  konfiturą z dyni . Zostało pojedzone bardzo szybko, więc trzeba zrobić dokładkę ;) Składniki na około 32 rogaliki: * 3 szklanki mąki pszennej(...)zimnego masła  * 2 żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Nadzienie:konfitura z dyni Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt

Zrób to smacznie
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 190

ciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem

Karo in the Kitchen
Ciasteczka prawie francuskie 168

Ciastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu(...)szklanki śmietany kwaśnej • 2 żółtka Dekoracja • 2 białka • cukier kryształ do posypania Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość

To co kocham
Kruche ciasteczka z maszynki 246

przerażającym tempie, że nie zdążyłam żadnego z nich uwiecznić na zdjęciu :) Dlatego musiałam upiec je po raz drugi, tym razem synek ochoczo pomagał mi w ich wyciskaniu. Zrobiliśmy tradycyjne, kruche ciasteczka Składniki:   125g masła lub margaryny,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 surowe żółtka,  1/3 szklanki cukru pudru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  laska(...)łyżki oleju rzepakowego. Wykonanie: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać surowe żółtka, olej, masło pokrojone na kawałki oraz nasiona z laski wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Oderwać małą porcję ciasta, uformować rulon i włożyć do maszynki. Prosto na blaszkę wyciskać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec około 15 minut w temp. 190st

Z miłości do słodkości