prawie marcepanowym, z kremem lub dżemem malinowym na wierzchu, obficie polane lukrem. Mocno maślane, bardzo słodkie - istne bomby kaloryczne. Ale za to jakie pyszne! Moje zrobiłam z lekko odchudzonego ciasta duńskiego; zamiast specjalnego nadzienia przygotowywanego z masy migdałowej (w smaku podobnej do marcepanu i często z marcepanem mylonej przez niczego nieświadomych klientów), cukru i masła użyłam najzwyklejszego w świecie marcepanu(...)oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna i Siankoo . Danisze z marcepanem i dżemem czereśniowym Składniki: (na 30 sztuk) 600 g ciasta duńskiego 100 g marcepanu 125 g dżemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców. N a nadchodzący, gorący weekend polecam puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków owsianych. Idealny do aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 28cm) spód: ¾ płatków owsianych ½ szklanki mąki pszennej łyżka cukru żółtko jajka łyżka jogurtu greckiego(...)aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez
Pyry na Gaztarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć formę z ciastem na kolejne 30 minut do lodówki). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Brokuł umyć i obrać w różyczki. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie około(...)doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak. Polać równomiernie gotową masą (ja polewałam łyżką). Górę tarty posypać serem. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Zdjęcia zrobione w trakcie robienia tarty. Składniki ciasta gotowe do ugniatania. Przyprawianie pokrojonych piersi z kurczaka. Smażenie
Passions hobbies lifetryskającymi na podniebieniu wciąż kwaskowatym sokiem. Poezja! TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI SKŁADNIKI Na kruchy spód 220 g mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (ja przygotowałam wieczorem
KUCHARNIAprzepis na pyszne kruche ciasteczka – mój i córeczki Składniki: (na około 3 blaszki ciasteczek) 200 g masła 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 1/2 opakowania dużego cukru wanilinowego 1 jajko M zestaw do dekoracji cukierniczej Belbake dostępny w Lidl Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciastem wypełniamy maszynkę do ciastek(...)ciasteczka przestygną można je dowolnie dekorować. Córeczka wybrała kryształki cukrowe turkusowe i śniegowe opłatki niebieskie i białe (wcześniej miejsca „wymalowała” białym cukrowym pisakiem). Córeczka uwielbia dekorować kruche ciasteczka Smacznego
Słodkie okruszkirównie dużo. To także zasługa poniższego przepisu, który można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak. Gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750) 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao(...)chłodne miejsce na około pół godziny. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 6-8 minut. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka
Codzienna kuchnia niecodziennapapierem do pieczenia. Ciasto pokroiłam w cienkie talarki. Z tej porcji ciasta wyszło 41 sztuk. Przełożyłam na blaszkę i widelcem nadałam im wzorek w formie rowków. Blaszkę z ciasteczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut, aż nabrały złocistego koloru. Ciasteczka są pyszne, delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia, w domu zapachniało... serem, który pod wpływem
Kuchnia u Krysikruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka gotowane, cukier waniliowy wg uznania. na czubku noża proszek do pieczenia. Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto
Pysznosci Babci Basimoja propozycja na prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe(...)serek z kolorowym pieprzem – 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękruchym spodzie czy spodzie z ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy
Słodkie okruszkiorzechowe, tylko lekko słodkie! Choć robią się twardawe z każdym kolejnym dniem nadal są kruche i rozpływają się w ustach. Skusicie się? może warto je upiec na Święta??? Przepis pochodzi z pięknej książki "Kaukasis" autorstwa Olii Hercules. Maślano-orzechowe ciastka czyli kaukaskie Kata ciasto: 400 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia szczypta soli 1 rozmącone jajko
Dzieje kuchennej WiewióryDeser z mascarpone, biszkoptami i truskawkami to pyszny, warstwowy przysmak łączący w sobie serek mascarpone, bitą śmietanę, kruche biszkopty oraz lekko kwaskowate truskawki. Wszystkie składniki deseru
Smakowite DaniaKruche ptysie napełnione sałatką z jajek i twarogu ze sporą ilością zielonego szczypiorku i pietruszki. Mogą być smaczną przystawką lub kolacją, ale przede wszystkim świetnie się sprawdzą jako wielkanocna przystawka. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli SAŁATKA JAJECZNA: 7 jajek 150 g twarogu półtłustego 1 łyżka chrzanu
https:KKuchniaMniamHej :-) Jak tam po deszczowym weekendzie ?? Ja trochę odetchnęłam po upałach, młoda troszkę dłużej pospała, bo pogoda temu sprzyjała. Sobota upłynęłam na odwiedzinach u siostry, wczorajszy
kruche babeczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny
Di gotuje