kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:448/735)

Kruche mini strudelki z suszonymi figami 115

prostotą w przygotowaniu. Jedynie czego żałowałam to to, że pomniejszyłam proporcje, ponieważ wszystkie ciasteczka zniknęły podczas jednego wieczoru. To jedne z najlepszych kruchych ciastek jakie istnieją. Naprawdę są przeeepyyyszneee i cudownie kusząco pachną, a samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach... Uwielbiam ich smak oraz uroczy wygląd. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) Ciasto: 150 g mąki pszennej 85g masła/margaryny

Di gotuje
Pierniki Anety - przepis 148

upiekę, cierpię na brak piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ... Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety . Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować  i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu. PRZEPIS - PIERNIKI  Składniki na około 50 pierniczków

Kurnikowo
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 244

Przepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki

Pani na deser
Ciasteczka thumbprint kokosowe z malinową galaretką 155

każdym ciastku i wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz blaszki pojedynczo każdą przez 10 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasta bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się pulchne i kruche. Żelatynę namocz w zimnej wodzie na 20 minut. Maliny z cukrem umieść w małym rondelku i gotuj przez 10 minut. Wylej na sito

codojedzenia
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 239

okazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze

Kuchnia Ellie
Mazurek kajmakowy 130

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, a mazurek kajmakowy jest chyba najbardziej popularny wśród mazurków. Słodki, kruchy, pyszny, ozdobiony bakaliami to polska tradycja, to wspomnienie dzieciństwa każdego z nas. Dzisiaj taki właśnie słodki, szybki i prosty mazurek przedstawiam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najprostsze na świecie kruche ciasteczka z marmoladą 1839

zasadzie większość z nas wszystkie te podstawowe składniki ma zawsze w domu, więc tym łatwiej i przyjemniej jest je wykonać. Ciasteczka są kruche, a przechowywane w zamkniętym pudełeczku zachowują świeżość przez kilka dni. SKŁADNIKI NA CIASTO (ok. 45 małych ciasteczek) - pół kostki masła - pół szklanki śmietany 18% - 1.5 szklanki mąki ( najlepiej krupczatka) - szczypta soli DODATKI - 1 słoiczek marmolady morelowej ( jeśli

Calzonella.com
Rozetki, czyli smażone ciasteczka skandynawskie 176

postanowiłam zakupić foremkę do tworzenia tych ciasteczek :) W sklepach znajdziecie kilka podstawowych kształtów: gwiazdkę, śnieżynkę, motylka lub serce. Rozetki są bardzo delikatne i kruche, podobne w smaku do faworków, jednak powstają one z zupełnie innego rodzaju ciasta. To na rozetki jest płynne, prawie takie jak na naleśniki. Ogólnie muszę stwierdzić, że skandynawskie rozetki to całkiem fajna odmiana od naszych chruścików

MyCookBook.pl
Pieczona pierś z indyka 230

zaskoczyłam, co ? Upiekłam, ale nie ciasto. No cóż, pieczone mięsko też lubię... Może mniej niż czekoladowe brownie czy kruchą tartę, niemniej jednak, od czasu do czasu piekę i zajadam. Pieczone mięsko, tu akurat filet z indyka, smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, np do kanapek lub sałatki. A dlaczego indyk ? Indyk to najwartościowsze mięso drobiowe. Zawiera znikomą

kolorowotorcikowo
Rogaliki krucho - drożdżowe 251

nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej

Na słodko lub wytrawnie
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi 91

Kruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do kawy, herbaty czy kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to powidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła  6 żółtek  3 łyżki  gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła

Gosia gotuje
Kruche ciastka ślimaki z marmoladą. 227

Smaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia.  Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false

Symfonia smakowa
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 177

roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych - w tym mleka sojowego - jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także

w mojej kuchni
Ciasteczka korzenne 201

Dziś coś, co możemy przygotować z dziećmi i dla dzieci :) Z córką zrobiłam takie fajne kruche korzenne ciasteczka.Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić)1 kostka margaryny2/3 szklanki cukru pudru2-3 łyżki śmietany1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika1 płaska łyżka cynamonuodrobina soliSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon

Kuchnia domowa Ani
Sernik "Krówka" 209

Sernik "Krówka" to idealny deser dla fanów cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, kremowy ser z masą kajmakową na kruchym spodzie, z wierzchem pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:  ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki

Słodka Strona
Brak tytułu 147

minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Z ciasta można robić różne ciasteczka. Spokojnie możecie wycinać je zwykłymi foremkami. Ciastka są kruche - idealne do herbatki

kolorowotorcikowo
Ciasteczka do kawy- wykorzystanie zoltek 309

Zapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek. Skladniki: 3 zoltka 300 gr maki 80 gr cukru pudru 150 gr masla- zimnego z lodowki 1 lyzka oleju  Skladniki laczymy - ugniatajac. Ciasto wkladamy do lodowki na min 1 h.  Rozwalkowujemy, mozemy podsypac cukrem pudrem , wycinamy ksztalty.Wkladamy do nagrzanego

Smaki Edyty
Prosty miodownik z masą budyniową 199

Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  60 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 372

Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać

Ostra na Słodko
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 654

znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów(...)extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik zebra 406

Bardzo pomysłowy i efektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o średnicy 22cm: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą

My Culinary Art
Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut 162

równie dobrze można upiec ją w piekarniku. Próbowałam i wychodzi jeszcze bardziej chrupiąca. Więc jeśli zależy Wam na takim kruchym spodzie proponuję spróbować w piekarniku ;) Jeśli chodzi o dodatki to zostawiam tutaj pole do popisu Waszej wyobraźni ;)  Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na  tartę oraz markizy

HealthyCreations
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia 29952

sprawdzić, gdzie ten obłęd w tym deserze siedzi. No cóż, biorąc pod uwagę to, że w jednym kęsie mamy połączenie ciasteczkowego, kruchego spodu, karmelu, czekolady, śmietany i bananów... Nie trzeba chyba długo zastanawiać się nad tym dlaczego tym ciastem zachwyca się cały świat. Jestem pewna, że każdy kto raz spróbuje tego deseru z pewnością się w nim zakocha.  Składniki

Mango Papaja
Sernik „mandarynkowy łaciatek” 204

twistem, jeden z lepszych serniczków do popołudniowej kawy . Błyskawiczny do przygotowania, gdyż  nie bawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag  masła 2 łyżki cukru(...)wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek , ¾ masy serowej wylać na kruchy spód, do reszty wsypać kakao i dokładnie wymieszać, wylać

Wanilia i Kardamon
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 262

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 371

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem