znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego Szczypta soli Biała masa: 200 g sera
Moje domowe kucharzeniespróbujcie i oceńcie sami. Spód: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 100 g masła Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej. Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie 23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor
Cynamonowe szczęścieZawsze staram się by moje tarty wyglądały ładnie i oczywiście smakowały jak najlepiej. Ta jest jedną z moich ulubionych, szczególnie w okolicy Wielkanocy. Jajka i zielony szpinak zapieczone na kruchym cieście tworzą bardzo udaną, zarówno smakowo jak i wizualnie, kompozycję. Możecie dodać do swojej tarty jeszcze więcej ziół, jeśli lubicie. Ja dosypałam dużo pachnącego koperku, bo go uwielbiamy. Na targu
Smaczna Pyzapewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem. Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru jajko słoik nutelli kilka łyżek płatków migdałowych kolorowe czekoladowe jajeczka Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto
Smakołyki AsiZrobiłam ten sernik na Dzień Kobiet. Zamiast kruchego ciasta, ułożyłam na spód formy herbatniki. Posmarowałam je nutellą i na to wylałam masę serową :) Na wierzch posypałam pokruszone herbatniki, które mi zostały. Tak powstał szybki i całkiem nie zły serniczek :) Wszystkim smakował. Myślę, że Wam też posmakuje :) Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 1 kg sera ( u mnie
Agusiowe smakołykiPrzygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem wykładamy maliny do garnka i odstawiamy do rozmrożenia. Spód: na stolnicę wysypujemy mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia oraz wkrajamy masło i dodajemy serek. Wyrabiamy kruche ciasto i wylepiamy cienko dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa: do dużej miski wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia się składników
słodkie i nie tylko historie kulinarnepleśniowy, który fajnie komponuje się ze szpinakiem. Do przygotowania tarty użyłam masła i śmietany firmy Jogo . Bardzo polecam te produkty bo bardzo je lubie i często ich używam. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła, u mnie Jogo 1 jajko szczypta soli farsz 450 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubosiekany
Monia miesza i gotujeKiedyś kruche babeczki piekłam bardzo często i napełniałam je przeróżnymi nadzieniami. Te zostały upieczone kilka lat temu na Święta Wielkanocne i nawet doczekały się publikacji w Przepisach czytelników. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy dekoracja: puszka masy kajmakowej 200 g masła kiwi,różowe winogrona Mąkę
Kolorowa kuchnia ElkiKiedyś kruche babeczki piekłam bardzo często i napełniałam je przeróżnymi nadzieniami. Te zostały upieczone kilka lat temu na Święta Wielkanocne i nawet doczekały się publikacji w Przepisach czytelników. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy dekoracja: puszka masy kajmakowej 200 g masła kiwi,różowe winogrona Mąkę
Kolorowa kuchnia Elkimąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej
Walijskie Pichcenieszklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy do przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka
Cynamonowe szczęścieFaworki (zwane też chruścikami) w moim rodzinnym domu gościły od zawsze. Bardzo często przygotowywałam je co weekend jako słodki podwieczorek dla całej rodziny. Znałam je tylko tej wersji z kruchego ciasta, z dodatkiem śmietany i octu. Jednak gdy zostałam poczęstowana tymi drożdżowymi, to one skradły moje serce. Chruściki te można jeść i jeść bez opamiętania. Jeśli macie ochotę na coś
Pobite gary Barbarypyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy
Fiołkowe Talerzemleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja, która może być wykonana w wersji glutenowej lub bezglutenowej. Nie może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche
Ze smakiem bez glutenuTłuściutkie pączki , oponki , faworki zwane chrustem i rożne inne, karnawałowe wypieki królują teraz w cukierniach i na blogach! Ja przyznaję, że takiego gorącego pączka do kawusi
Ostra na Słodko