przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:79/934)

Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 174

ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony(...)zagłuszyć jego prawdziwego smaku. Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam

Jadło i czytadło
Śledź smażony w cieście 164

Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć na gorącą patelnię z olejem. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 12-15 min , przewracając z jednej strony na drugą.Przełożyć na talerz, podawać skropione sokiem

Gosia gotuje
Kotlety sojowe w serowym cieście 163

drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Przygotowujemy ciasto: białko ubić z solą na sztywno, dodać żółtko, mleko i ser żółty, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia

Kto ugości moich gości?
pierogi ruskie 360

Ukrainie. Podawane są z okrasa, z podsmażonej cebulki. Na Ukrainie zawsze będzie im towarzyszyła śmietana. Mozna je na 2 dzień podsmażyć (na Ukrainie się tego nie preferuje).   Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody  1 jajko (opcjonalnie) * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby(...)ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. * Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaj ę  jajka. Wydaje mi się,  ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 196

pierożków za jednym zamachem? :) Nic bardziej łatwego! Pielmiennica, którą kupiłam już jakiś czas temu, zdała egzamin. Bardzo chciałam ją mieć, długo szukałam i w końcu znalazłam. Ciasto na pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :) Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować(...)większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biscotto di Pasta Frolla, czyli przepyszne owocowe ciasto sypane. 145

kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec przykładamy ostatnią częścią. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Pomarańczowe ciasto drożdżowe z rodzynkami 203

Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast, robię je z pamięci i jak zwykle na oko. Przeważnie z lukrem cytrynowym, ale że nie miałam cytryny w domu, to po raz pierwszy zrobiłam lukier na bazie wyciśniętego soku z pomarańczy. Do środka natomiast dodałam startą skórkę pomarańczową.Czytaj więcej

bistro mama
Wytrawne ciasto pszenno-razowe z warzywami 91

środku tego kruchego, pszenno-razowego ciasta, kryje się cała gama smaków i kolorów. Tak akurat na wiosnę, na taki dzień jak wczorajszy.Warzywa można poukładać warstwami, ale wpadłam na to już po upieczeniu.Na zimno smakowało mi jeszcze bardziej niż na ciepło.Czytaj więcej

bistro mama
Pizza na cienkim cieście z papryką i salami 313

zapasem czasu w kuchni, z planowaniem składników. Dziś jest daniem awaryjnym, robionym na szybko, na pamięć i z dodatkami, którym kończy się termin przydatności do spożycia. Proporcje w cieście zmieniam co jakiś czas. Od puszystego, doszłam do cienkiego, ale to, które właśnie pokazuję na zdjęciach, najcieńsze jeszcze nie jest. Najcieńsze, które zrobiłam, było również drożdżowe, ale w smaku przypominało macę

bistro mama
Ciasto jogurtowo-owocowe 185

Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczeniaPiec w temp. 180 stopni, ok. 25 min.masaTruskawki zmiksować z cukrem.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić

Mix smaku
Czy to pierożek czy to pasztecik o to jest pytanie.... 141

piękne zdjęcie zawdzięczamy dopiero przybyciu Naszych Niedzielnych Gości. Pasteis z kształtu i tzw. procesu przygotowania przypominają nasze swojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek będą niezbędne. Składniki ciasta również będą podobne. Farsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też się zdarzają:-).Różnice zasadnicze to twardość ciasta i smażenie(...)głębokim oleju. Ale... po kolei. Zacznijmy od ciasta i składników: 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej) 1 jajko 1 łyżka oleju1 łyżka wódki (dla nadania chrupkości ciastu)1 szklanka wody przegotowanej (ciepłej)łyżeczka soliKrok 1: Składniki wrzucamy do garnka i  mieszamy łyżką. Krok 2: Wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy, dodając jeśli konieczne mąki

Smaki Brazylii
Ciasto grysikowe z truskawakami i galaretką czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 177

każda inna, gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasteczka - prezenciki 247

uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej osobie na świecie D:*Wielkie podziękowania dla anyżkowo :)SKŁADNIKI:CIASTO:200 g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudru2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli1 łyżka kakaoWYKONANIE:Do miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować na gładką masę.Przesiewamy mąkę(...)osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm.Pokroić ciasto na paseczki: 2 paski jasnego ciasta i jeden paseczek kakaowego ciasto 1,5 - 2 cm. + jeden paseczek

Serce zamknięte w formie pyszności
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 167

potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g  mąki chlebowej79 g  wody3 g soliszczypta drożdżyciasto właściwe320(...)oliwy z oliwek 40 g  oliwek nicejskichcałość pâte fermentéeprzygotowaniepâte fermentéePołączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.ciasto właściweWłożyć

Stare Gary
Makowiec drożdżowy 306

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)teraz jak byłam u Rodzinki na urlopie i robiłam to ciasto w elektrycznym to też mi pękło. W ciągu dwóch tygodni mojego pobytu robiłam ten makowiec trzy razy, żeby wreszcie wyszedł idealny ale się nie udało:( Ostatni raz nawet dziurkowałam ciasto i piekłam je owinięte w papier ale i tak nic z tego nie wyszło…. Myślę teraz, że może

UgotujmyTo.pl