przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:717/934)

Muffiny kakaowo-kawowe 160

jajka, śmietanę i wystudzone espresso.W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wszystko mieszamy. Do sypkich składników wlewamy płynne i mieszamy je tylko do połączenia.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami  do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 131

puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem

Słodkie Przyjemności
Zapiekane naleśniki 210

cynamonuewentualnie :100 ml śmietanki 30 %Sposób przygotowania:Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko, masło  i cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie.Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki.Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Świąteczne pierniczki II 144

korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki.Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności od grubości. Ciastka

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 204

łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony

Słodkie Przyjemności
Bliny z bananami 155

dorzucamy dwie łyżki cukru z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy.Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy.Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając.Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron.Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tortilla - placki pszenne 149

soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części, w zależności od wielkości placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około

Słodkie Przyjemności
Naleśniki pomarańczowe z owocami. 198

skórką przez sitko. Dodajemy jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte, ale tak by kapało z łyżki.Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu do momentu, aż naleśnik  odejdzie sam od patelni ( można mu troszkę

Słodkie Przyjemności
Rozetki cytrynowo-tymiankowe 131

cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w 180`CStudzimy na blaszce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Domowe Pieguski 161

misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 190`C ciasteczka wyrównujemy zwilżonym palcem i odwracamy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 177

wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam

Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 155

pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy.Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 227

proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 157

fety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy  jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować

Słodkie Przyjemności
Kebab ze szparagami 173

młodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół łyżeczki musztardysól i pieprzSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie

Słodkie Przyjemności