przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:685/934)

Ciasto z czerwoną porzeczką a la pleśniak 262

Idealne połączenie w sezonie na czerwoną porzeczkę. Kruche ciasto, kwaśna porzeczka i słodka bezowa pianka. Rozpływa się w ustach i zachwyca kombinacją dwóch sprzecznych nut smakowych. Robi się łatwo i szybko

Milion Smaków
Frittata caprese 79

Wyjątkowe śniadanie z jajek. Słowo frittata pochodzi z włoskiego i można je tłumaczyć jako ciasto z jajek. Dość często frittata jest mylona z omletem, a w niektórych definicjach stanowi po prostu jeden z jego typów. Jako główne cechy odróżniające frittate od omletu podaje się najczęściej te: - frittata zawiera co najmniej jeden składnik który jest dodawany i mieszany z jeszcze surowymi

Milion Smaków
Pączuszki z ricotty 110

imprezie. Pączuszki efektownie się prezentują na karnawałowej imprezie, delikatnie pachną cynamonem i po prostu rozpływają się w ustach. Ułożone na dużej paterze wprost zachęcają do spałaszowania ich. Głównym składnikiem ciasta jest serek ricotta, który dodaje mu miękkości i delikatności. Po wymieszaniu z pozostałymi składnikami smażymy pączuszki na głębokim tłuszczu a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. I tyle. Przygotujcie racuszki kilka

Milion Smaków
Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia. 204

Kasza ta kojarzy nam się często z jedzeniem dla dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka

MamaOskarka
Tort urodzinowy 197

jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody

Salonik smaków
Rabarbar kontra tiramisu 210

czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles
Pierogi ze szpinakiem 168

sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać

paapilotkaa
Kompot rabarbarowo-malinowy 133

Lekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce.  Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg)  maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier

Ugotować
Kokosanki 181

cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Do przygotowanej masy dodajemy przestudzone masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 25 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kroimy w kostki. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnka

Zainspirowana w kuchni
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 281

dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie

Co na wege obiad?
Wędzony sos Barbecue. 178

blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do   żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia

MamaOskarka
Placuszki bananowe z rodzynkową słodyczą 134

chwilę. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta). Podajemy np. z cukrem pudrem, same, z miodem, itp. Smacznego

Słodkie okruszki
Gofry M.Roux 167

ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

CookYourself
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 221

witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna

Mienta blog
Bezy 208

zawsze daje się to zrobić idealnie co do 1 stopnia). Trzymanie się tych dwóch wytycznych pozwoli wam na zrobienie oszałamiająco pysznych bez! Zobacz również przepisy na inne słodkości -----> CIASTA, WYPIEKI I DESERY Bezy - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź

Moje Qulinaria