przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:66/934)

Migdałowe ciasto z kajmakowym kremem i orzechowym krokantem 167

tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowe ciasto z masą advokatową 520

okazji robienia porządków w swoich kuchennych szafkach znalazłam puszkę masy krówkowej o smaku advokata. Upiekłam czekoladowy biszkopt, masę wykorzystałam do ugotowania masy z budyniem i w rezultacie wyszło pyszne ciasto. Może jest jak dla mnie troszkę za słodkie ale wielbicieli słodkości w sam raz. Jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta to do biszkoptu i polewy dajcie troszkę mniej cukru.rozwi

Ewa w kuchni
Makowiec na cieście cytrynowym 195

Makowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła  - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy(...)cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Dzisiejszy utwór należy

Gotuj Z Muzyką
Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 103

świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego!   SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto francuskie – 100 g- daktyle bez pestek – 50 g- miód – 1 łyżka- cynamon – 2 łyżki- żółtko – 1 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko obieramy ze skórki(...)Wydrążamy środek , tworząc otwór na daktyle i miód. Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie. Daktyle drobno siekamy. Wkładamy do wnętrza. Zalewamy łyżką miodu. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami.  Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut. Zajadamy gorące! Można

Ostra na Słodko
Ciasto, zaorane zielone pole 242

mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto jest naprawdę smaczne i można

Kulinarny karnet Christophera
Kruche ciasto z truskawkami 201

szkl. cukru 1 jajko50 dag truskawek mrożonych1/2 torebki kisielu truskawkowego1 łyżka cukruBeza.2 białka1/2 szkl. cukru1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie.Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówkiTruskawki wsypać do rondla z 1 łyżką cukru,1 minutę podgrzewać mieszając. Wlać kisiel rozmieszany z 2 łyżkami wody i całość podgrzewać ciągle delikatnie mieszając(...)kisiel zgęstnieje. Odstawić.Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni.Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny .Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób.Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić

Kulinarny karnet Christophera
Kruchy z jabłkami 171

Kruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek to każda(...)szarlotka jest inna, każdy ma swój niepowtarzalny przepis na to ciasto....ja dzielę się dziś z Wami moim!Składniki:1 kostka margaryny1 płaska łyżka smalcu0.5 kg mąki pszennej3/4 szklanki cukrucukier waniliowy3 żółtka i 2 całe jaja2 łyżki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy

upichcic
Ciasto karmelowe 181

Bardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy  zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny),5 jaj,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem   dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki utrzeć mikserem(...)lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi o zobaczymy jak bardzo zgęstniała.Smacznego!Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne.p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 100

szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej(...)Upieczone ciasto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy sosem karmelowym, posypujemy resztą pistacji i migdałów oraz posiekanymi piankami. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 5 minut w takiej samej temperaturze. Studzimy w uchylonym piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3055

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 392

kremem mascarpone. Chyba kiedyś już Wam pisałam, że nie jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak(...)Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z kasztanami. Miodowe 134

kasztanami. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie kiedyś kupcie i upieczcie je w piekarniku. Mmm... Czysta rozkosz.Tym razem jednak oparłam się chęci zjedzenia wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę(...)zupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 257

Tarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki(...)cukru pudru, zimnego masła, żółtek jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Powstałym ciastem oblepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.Ciasto z obciążnikami piec

Gospodyni Miejska
ciasto śliwkowo - jabłkowe bez jajek 153

Jest to ciasto szybkie i tak proste, że już się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy

Pasje Jolki
Ciasto jabłkowe 148

Przepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie  nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie.Składniki:600 g jabłek300 g cukrucynamonrodzynkiorzechy1 szklanka oleju2 łyżeczki sody2 jajka400 g mąki(...)odstawiamy na 20 min.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°.Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.Pieczemy około 1 godziny.Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.Ciasto jabłkoweCukrowy wzorek na cieście uzyskamy przez ułożenie na wierzchu ażurowej papierowej serwetki (często wykorzystywane jako ozdobna podkładka pod tort).Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy