zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyrobi się zacierki pokazała mi pierwszy raz mama. Dawniej myślałam, że to zwyczajne lane kluski, ale robi się je podobnie jak kruszonkę do ciasta. składniki na zacierki:1 l mleka 100 g mąki tortowej, 1 jajko, ok. 2-3 łyżki wody, szczypta soli Przepis na zacierki: przesianą mąkę zagnieść z jajkiem, wodą i szczyptą soli(...)Wyrobić dobrze rękami ciasto, podsypując mąką. Ma przypominac kruszonkę na ciasto. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować mleko. Wrzucać kluski na gotujące się mleko. Gdy wypłyną na wierzch, zdjąć z ognia i od razu podawać z zupą.składniki na zupę:700 g czerwonej i żółtej paprykioliwa do pieczenia warzyw0,5 l bulionu warzywnego1 cebula2 pomidory1 główka czosnkusól, pieprzszczypta
Bon Appetit Małgorzatyalbo żółtego sera4 orzechy włoskie łyżka płatków owsianycholej do smażeniaNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność(...)pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch orzechy włoskie. Zapiekamy około 15-20 minut w 220 stopniach do roztopienia sera. ciasto na naleśnikifarsz z kurczaka i serków topionychsmażymy naleśnikismarujemy farsznaleśniki zwijamy w rulonikinaleśniki
Bon Appetit Małgorzatydodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem dodać letnie roztopione masło, sól i wyrabiać drewnianą łyżką a potem rękoma. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, powierzchnię ciasta wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia. Około 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie rozwałkować
Bon Appetit Małgorzatytarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku
Bon Appetit MałgorzatyŚniły mi się po nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu5 łyżek roztopionego masłapół łyżeczki soli1/3 łyżeczki cukru1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem pół szklanki kwaśnej śmietany1/3 szklanki ciepłego mleka5 g świeżych drożdżyziarna(...)wbijamy 1 jajko i mieszamy.Do dużej miski dajemy przesianą mąkę, jajko, śmietanę oraz masło a na koniec zaczyn. Wyrabiamy ręką następnie zagniatamy przez około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę a jeśli zbyt twarde dodajemy ciepłego mleka, Potem ciasto przykrywamy ściereczką, zawijamy w ręcznik o odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
Bon Appetit Małgorzatyszczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki 1 jajko 250 ml mlekaszczypta soli łyżka olejuNaleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być(...)gęste. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno
Bon Appetit Małgorzatyrustykalnym stylu....Od tart na słodko bardziej wolę tarty wytrawne. Oto przepis na letnią, kolorową i bardzo smaczną tartę :)Składniki na ciasto:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól(...)pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.Bób gotujemy na parze - al dente. Podczas gotowania możemy go lekko posolić. Botwinę myjemy i kroimy
Bon Appetit Małgorzatysię w nich :) zdjęcia robiłam na grządkach z botwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz500 g ugotowanych ziemniaków250 g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól(...)doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu
Bon Appetit MałgorzatyZawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :)Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz500g ugotowanych ziemniaków250g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprzok. 5 łyżek ketchupu Ponadto:1 cebulaolej do smażeniapół pęta(...)dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia
Bon Appetit Małgorzatypierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego, ale może być także(...)kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie odcedzamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do bobu. Mieszamy. Farsz jest już gotowy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowania:1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją
Kuchnia domowa AniCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle(...)dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać
Świat Domowej Kuchnimąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowejpół szklanki cukru trzcinowego1-2 łyżeczki przyprawy do pierników100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowegopół łyżeczki sody1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodawać po trochu wody, aż wszystkie składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką
UgotujmyTo.plrazu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać koła nieco większe od foremek
Pożeraczka, czyli raz adobrze