ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych na suchej patelni pół "doniczki" świeżej bazylii, drobno posiekanej sól i pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę(...)ostudzić. Dwie łyżki pestek dyni drobno zmiksować. Dodać do ziemniaków wraz z bazylią, żółtkiem i mąką i wyrobić ciasto. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się
Atlas Smakówciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 plasterki startego żółtego sera sól i pieprz Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia. Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część(...)wygiąć szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut. Inspiracja: klik
Atlas SmakówEfektowana przekąska karnawałowa :) 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 150 g okrągłej wędliny np. salami, szynka o średnicy ok 3 cm 1 jajko Węższą część ciasta francuskiego kroimy na paski grubości ok 1,5 cm. Plasterki wędliny kroimy na pół i układamy na paskach ciasta. Zwijamy w rulon tworząc różyczkę, końcówkę mocno dociskając. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Atlas SmakówDziś podam przepis na pierniczki z których zrobiłyśmy serca na Walentynki. Ciasto jest dobre, ponieważ nie wyrasta i pierniki są równe i idealne do zdobienia. Składniki : 3 jajka 250 dag cukru pudru 140 dag miodu 80dag masła 3 łyżki kakao 1 łyżka sody 1 przyprawa do piernika 700 dag mąki pszennej typ 650 Przygotowanie: Miód, masło(...)rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i jak lekko przestygnie dodajemy jajka i mieszając wsypujemy mąkę, potem dodajemy przyprawę do piernika, sodę i kakao. Tak przygotowane ciasto odkładamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na i wycinamy z niego formy jakie chcemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około
Lili w kuchniróże nadaje się kilka rodzajów ciasta. Tym razem zrobiłyśmy je z mamą mocno waniliwo - cukrowe. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru ( jeśli nie lubimy bardzo słodkiego cukier można zmniejszyć) łyżeczka ekstraktu waniliowego (używamy swojego) 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąke i proszek(...)cukrem, Do masła dodajemy jajka i eksrakt waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego szklanką kółka. Układamy jedno na drugim i zwijamy. Przekrawamy w połowie i mamy dwie róże . Róże pieczemy
Lili w kuchnilubimy, my użyłyśmy malinowego 500 g świeżych truskawek kilka listków mięty do ozdoby Przygotowanie: Mąke, cukier, sól i masło, oraz jajko mieszamy razem na gładką masę. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Foremki natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Lili w kuchniPrzygotowanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. Do ciepłej wody wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy łyżką do rzopuszczenia. Rozczyn drożdżowy wlewamy do mąki i yrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce (mama zawsze stawia je na otwartych drzwiach piekarnika, który podgrzany jest do tem. 50 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie
Lili w kuchniszkl. Jagód (wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto w foremce). Napełniać ciastem ok. ¾ foremki i posypać kruszonką. Piec ok. 20 - 25 minut
The Sweet Damselolejku migdałowego lub waniliowego szklanka pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Następnie dodać składniki mokre oraz jajka i dokładnie wymieszać. Powinno wyjść dość gęste ciasto. Dno papilotek zakryć ciastem, ułożyć na wierzch kawałki truskawek, następnie przykryć je ciastem i znowu ułożyć truskawki. ok. 3/4 wysokości papilotek. Piec ok 25 minut w temperaturze 180-190 stopni
The Sweet Damselpizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek. Pizza wyszła przepyszna. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól Dodatki: mozzarella rukola szynka parmeńska(...)czarne oliwki pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować
The Sweet Damseldzień kulinarnych warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease. Pierwszy dzień warsztatów przypadł na piątek, 12. czerwca. Temat: Filled Pasta , czyli najogólniej mówiąc to, co można zrobić z ciasta makaronowego. Do jedzenia oczywiście ;) Warsztaty prowadził Dan Batten, niezwykle charyzmatyczny i ekspresyjny człowiek. Ciężko było go uchwycić aparatem :) Warsztaty rozpoczynaliśmy od umycia rąk. Szef wskazywał miejsca, gdzie możemy to zrobić(...)rąk gotowania nie będzie ;) Dan na wstępnie przekazał nam "garść teorii", opisał mąki z jakich najlepiej robić makaron, a następnie przystąpił do pracy. Obserwowaliśmy go pilnie jak zagniatał ciasto, potem wałkował i tworzył najróżniejsze kształty makaronu i pierożków. ( Potem każdy z nas przy swoim (oddzielnym) stanowisku samodzielnie robił wszystko od początku do końca. ) Można by powiedzieć, że pracował
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnemasy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam. Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało. Piekę godzinę
Różowa kuchnia