Chałka serowa w moim wykonaniuCHAŁKA SEROWAskładniki500 gram sera białego na sernik4 jajka700 gram mąki100 ml oleju1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowyszczypta soli + jajko do posmarowania ciasta przygotowanieJajka z cukrem, olejem i cukrem waniliowym miksuję chwilę aż masa się połączy i lekko spieni. Miksujemy Następnie dodaję(...)miksuję, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.Miksujemy z seremDo powstałej masy dodaję przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie miksuję na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno kleić się do rąk.Wykładamy na blatZagniatamyKiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dzielę je na cztery
Magiczna kuchnia DariiCzasami zdarza się, że ciasto nie wyjdzie i przydarzy się zakalec. Prawdopodobieństwo zakalca wzrasta, gdy ciasto robimy dla kogoś i wiemy, że ten ktoś na to ciasto bardzo czeka. Zwłaszcza jeśli ma 7 lat i ciasto ma być urodzinowym tortem... Na szczęście drugie wyszło bez zakalca, ale pierwsze się nie zmarnowało. Podzieliłam na trzy części i zamroziłam. Dwie już wykorzystałam
bistro mamaMuffiny i babeczki to desery, które błyskawicznie zdobyły u nas popularność. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki(...)bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej półeczki, tam też znajdziecie przepis na ciasto. Składniki:100g miękkiej margaryny225g cukru dramadera2 jajka150ml jogurtu naturalnego5 łyżek mleka1 łyżka sody oczyszczonej275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się
W kuchni wieczoremprezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpielimus2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek200ml soku ze świeżych(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę.Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm).Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy na kratce i przecinamy na 2 części.musŻółtka ubijamy z cukrem. Dalej ubijając dolewamy sok, śmietanę kremówkę i ubite białka. Na koniec dolewamy żelatynę.Całość chłodzimy w lodówce.Kiedy
W kuchni wieczorembycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło(...)wysmarowania formypapier do pieczeniafolia spożywczamiska na kiszubijaczkaSposób przygotowania:Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję mokrego piasku. Dolewamy wodę i siekamy dalej aż powstałe ciasto zbije się w kulę. Chowamy owinięte w przezroczystą folię spożywczą do lodówki na minimum 1 godzinę (do 24h).Po tym czasie włączamy piekarnik na 200 stopni, smarujemy formę na tartę
W kuchni wieczoremktóry można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek to paratha. Ten chlebek to tylko woda, mąka, sól i masło lub oliwa. Ciasto jest plastyczne, nie klei się do rąk i o wiele łatwiej z nim pracować. Polecam je na początek. Robi się szybciutko i prosto. Nad naan trzeba się troszkę pogimnastykować, żeby(...)chlebkówSposób przygotowaniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem z hakami lub robotem z mieszadłem hakiem. Wyrobić rękami, żeby uzyskać gładką kulę. Odstawić w misce natłuszczonej oliwą lub masłem na godzinę, żeby ciasto odpoczęło.Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych części (mnie więcej oczywiście). Każdy kawałek:- rozwałkować na prostokąt (mniej więcej) grubości 1-2mm- posmarować tłuszczem- zwinąć w rulonik- rulonik
W kuchni wieczoremPrzeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich(...)misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe
Moniki Smakołykijestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio1 szklanka mleka1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki soliopakowanie suchych drożdży (7-8g)3 duże(...)pozostałego ciepłego mleka (3/4 szklanki) dodajemy masło, jajka i cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, mieszankę: mleko, jajka, masło, cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli
Szefowa kuchniblaty zaczynają się ślizgać po paterze? Nic, tylko wziąć dwa głębokie oddechy, zamknąć oczy i powiedzieć sobie, że z urodzinowego tortu zawieziemy na rodziny obiad przepyszne(!) mało urodziwe ciasto, które z trzęsącymi uszami zje się po cichu w fotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić(...)ostudzić. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.Ciasto przekładamy do okrągłej formy i pieczemy około 40 minut. Zimną kremówkę ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru waniliowego. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Po ostudzeniu ciasto
Słodkie Przyjemnoścismażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej.Ciasto dzielimy na mniejsze(...)kawałki i wałkujemy je na bardzo cienkie płaty. Najlepiej robić to na obsypanym mąką blacie, aby ciasto nie przywarło. Płaty kroimy w paski, w środku robimy nacięcia, przez które przeciągamy jeden z rogów.Faworki smażyłam w frytkownicy, w oleju nagrzanym do 180`C- 190`C, ale równie dobrze można to robić w szerokim rondelku. Smażymy z obu stron, wykładamy
Słodkie Przyjemnościdzień Babci, wczoraj dzień Dziadka, świętowaliście? Ja przygotowałam karnawałowe Churros! Świetne z kawą, gorącą czekoladą, albo sprawdzone na Babcinym przykładzie - z korzenną herbatą. Ten Hiszpański smakołyk przygotowuje się z ciasta ptysiowego, ten który zamieszczam poniżej, jest moją wersją tych słodkości. Zapraszam na Churros!"Składniki:150 g masła3 szklanki wody3 szklanki mąkiszczypta soli3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią3 jajkaSposób przygotowania:Masło(...)wodę przekładamy do rondelka, posypujemy cukrem i szczyptą soli i mieszamy, do rozpuszczenia się wszystkich składników.Do rozpuszczonego masła wsypujemy partiami przesianą mąkę i mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Całość odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej do temperatury pokojowej).Do ciasta wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach, ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.Do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościtylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce
Słodkie Przyjemnościtylko zrobi się cieplej będę mogła ruszyć z remontem i koncepcji już nie zmieniać ;) Przynajmniej jedno pozostaje bez zmian! Moje zamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą(...)jajecznej i lekko mieszamy.Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać skórki, wyłożyć resztę ciasta, na wierzch wysypać pozostałe skórki- ciasto powinno zajmować około 3/4 wysokości papilotek- formę z muffinami
Smakołyki BerenikiŻółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować.Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.Z ciasta odrywać małe kawałki, formować
Kuchnia Danusi