słodką, puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn: 125 ml mleka ( dałam 70 ml więcej) 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 2 łyżki(...)cukru) cukier puder ok pół szklanki, odrobina gorącej wody. SPOSÓB WYKONANIA : Ciasto Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier 3 łyżki, 1 łyżkę mąki. Odstawiamy rozczyn, na ok15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, masło rozpuszczamy. Łączymy ze sobą rozczyn, mąkę żółtka, tłuszcz , sól. Wyrabiamy ciasto, będzie elastyczne, lekko twardawe. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę
Basia w kuchnielicja to ciasto proste w wykonaniu, a zarazem bardzo eleganckie . Wzorowane na słynnych biszkoptowych ciasteczkach z galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł(...)Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddziel od żółtek i ubij
Food SquareBardzo lubię wszelakie ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana(...)Odkładamy.W mikserze ucieramy masło, dodajemy cukier oraz sól.Dalej ubijając dodajemy jajka jedno po drugim.Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.Przekładamy na blachę i wyrównujemy. Na ciasto wyłożyć owoce. Przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy wszystkie składniki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45 minut
Anioły w kuchnimożna zauważyć na moim blogu uwielbiam ciasto drożdżowe, a drożdżówki z makiem po prostu kocham. Składniki na 20 drożdżówek: 900 g mąki pszennej 0,5 litra mleka sojowego 50 g drożdży 150 g masła kokosowego (nierafinowanego) szczypta soli 200 g cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta(...)jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości. Lekko wgniatamy górę
greenscarfKruche babeczki orzechowe to od lat specjalność mojej mamy. Delikatne, kruche, wytrawne ciasto świetnie pasuje do słodkiego nadzienia z kawałkami orzechów, które na zewnątrz jest chrupkie, a w środku miękkie. Są pyszne, bardzo łatwo je przygotować i nie wymagają też wielu składników. Jedyną wadą tych babeczek jest to, że trudno poprzestać na jednej :) Przepis na około 36 mini babeczek. Ciasto(...)zimne masło podzielone na mniejsze kawałki i serek naturalny. Wszystko razem dobrze posiekać, a na końcu zagnieść krótko i owinięte w folię włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy (ciasto powinno być zimne, żeby w trakcie pieczenia nie obkurczało się i trzymało kształt). Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy
Trzeci talerzzrobiłam po raz pierwszy w życiu, dlaczego? a no dlatego że zawsze wolałam po prostu wejść do cukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto (z podanej porcji(...)pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę. Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić
Kuchenne aromatyClafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec. Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)sicie. W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy
Kuchenne aromatyCiasto z masą serową na zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka(...)brzoskwiń w syropie Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop
Jadło i czytadłoMoja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka(...)cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C. W połowie szklanki mleka mieszamy mąki oraz żółtka. Resztę mleka
Zainspirowana w kuchniŻółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. 4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. 5. Formę wysmarować tłuszczem(...)posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki
Apetyczna babeczkapowoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy z kominem. Niby taka klasyczna, zwykła, a mi się ciasta z niej wychodzące podobają szalenie. Poza tym znikają błyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem(...)zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu. Składniki ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 150 g cukru 4 jajka 50 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny kilka kropel olejku cytrynowego forma do babki z kominem o średnicy(...)wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa) lukier cytrynowy: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać
Kuchcik gotujeBabka piaskowa, właśnie taka z dwukolorowego ciasta, jest jednym z pysznych i ciepłych wspomnień mojego dzieciństwa. Pyszną babeczkę piaskową piekła stryjenka Krystyna kiedy spodziewała się gości. Nie pamiętam zupełnie innych ciast w Jej wykonaniu za to smak babki mam w pamięci i znam doskonale. Zawsze bardzo ją lubiłam. Kiedy byłam mała i dopytywałam się dlaczego to ciasto nazywa się piaskowe(...)się to śmieszne a nawet głupie, takie wciskanie dziecku nieprawdziwej wersji, ale wtedy wierzyłam w nią przez długi czas i bardzo mi się podobało, że jemy takie niezwykle ciasto. Stryjenki Krystyny dawno już nie ma na tym świecie, ale babkę piaskową mogę upiec sama i powspominać... Wy też upieczcie sobie taką babeczkę bo jest naprawdę dokonała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli Nadzienie(...)ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, drożdże z mlekiem i jaja z cukrem. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość. 3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte
Apetyczna babeczkalubię truskawek. To pewnie dziwne, ale po prostu nie lubię. Czasem jednak zdarza mi się popełnić ciasto właśnie z nimi. Zapraszam na przepis :) Tarta: 250 g mąki 125 g miękkiego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka(...)szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!