przepis - 33114 przepisów (strona:827/2208)

Zupa ogórkowa z ziemniakami 244

Kolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały.  Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka

Kuchnia Pełna Pasji
Klops z kaszy... 160

Klops z kaszy z ziaren pszenicy durum w sosie pomidorowym Popisowy przepis na klopsa, który zajął  I miejsce  podczas Jesieni w Gliśnie w tym roku. Kasza z pszenicy durum jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie w Polsce jest wciąż mało popularna, a szkoda ponieważ jest łatwa w obróbce i smaczna Klops z kaszy z pszenicy durum

kgwjanczewo
Słoneczna Papierówka Zimą 149

Przepisy zdobył Certyfikat w 2010 roku podczas Targów Jesiennych w dziedzinie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smak Regionów" w Poznaniu. Jest to najpopularniejsza odmiana jabłek w całej Europie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, warto wykorzystać ją do ciasta, jak również przygotować różnego rodzaju przetwory. Składniki: 5 kg papierówek 5 l wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy do smaku  Wykonanie: Wodę

kgwjanczewo
Pomidory z cebulą 161

Pomidory mają mnóstwo pierwiastków mineralnych i witamin. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Przepis ten jest bardzo stary, w ten sposób na zimę pomidory przygotowywały na wsi nasze babki. Jest prosty w wykonaniu i nie drogi. Składniki: 5 kg pomidorów 3/4 l oleju 2,5 kg cebuli sól, świeżo zmielony pieprz

kgwjanczewo
Tarta jagodowa - przepis 364

upalne dni nie ma ochoty na typowe ciasto, a zjadłby coś słodkiego, to polecam właśnie tartę z jagodami. Jeżeli ktoś akurat jagód nie lubi, to można użyć innych owoców ;) PRZEPIS: Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g masła 65 g cukru 2 żółtka łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500 g jagód 2 białka 125 g cukru Dodatkowo: mąka

Passions hobbies life
Tarta porzeczkowa 166

sezonie trzeba korzystać z owoców ile się da, więc tym razem zrobiłam tartę z czerwonych porzeczek :)  Porzeczki na etapie mycia i osuszenia. Przepis taki sam jak na tartę jagodową , z tym, że dodałam mielonych migdałów do masy z białek (już po ubiciu z cukrem). Dzięki temu masa po upieczeniu jest bardziej stała i może jest nieco mniej kwaśna

Passions hobbies life
Sałatka brokułowa 780

Napiszę dwie wersje przepisu, które również można modyfikować :) Najpierw wersja okrojona, która znajduje się na zdjęciu powyżej. Porcja na około 3-4 osoby. Składniki: - 1 brokuł, - 4 jajka, - mała puszka kukurydzy konserwowej, - makaron uszka pół opakowania (np. Lubella), - 3 ząbki czosnku, - mały jogurt naturalny, - do smaku: duża łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły obrać w różyczki i ugotować

Passions hobbies life
Ptysie z bitą śmietaną 384

Przepis: Składniki: Na ciasto: 250 ml mleka 100 g margaryny   szczypta soli 1 łyżka cukru 1/2 torebki cukru waniliowego 150 g mąki 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru 1 torebka cukru waniliowego Dodatkowo: tłuszcz i mąka do blachy cukier puder do posypania ptysi Przygotowanie: Mleko, margarynę

Passions hobbies life
Muffinki czekoladowe 341

który tutaj opiszę. Wykorzystałam zamiast ciemnej czekolady, czekoladę mleczną z orzechami. Był to eksperyment z mojej strony. Wizualnie muffinki ładnie się prezentowały, ale lepsze smakowo są z ciemnym kremem ;-) Przepis: Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 60-80 g. gorzkiej czekolady 200 g. mąki 100 g. cukru opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół

Passions hobbies life
Dorsz atlantycki w cytrynie 176

Chciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć

Passions hobbies life
Chilli con carne 281

potrawą szczególnie lubianą przez moich domowników. W standardowym wykonaniu nie ma w składnikach papryki i kukurydzy, ale akurat miałam, więc dodałam, a że wyszło smacznie, to właśnie ten poszerzony przepis podaję. Najważniejsze jest to, żeby potrawa była dobrze doprawiona chili. Danie dla 4 osób (w moim przypadku było dla dwóch na dwa dni ;-) ) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego

Passions hobbies life
Sałatka a’ la feta z granatem 247

Mój pierwszy wpis, a zarazem mój pierwszy przepis, dotyczy chyba najbardziej klasycznej sałatki serwowanej najprawdopodobniej na całym świecie – sałatki greckiej . Niby bardzo łatwa w przyrządzeniu ze składników ogólnie dostępnych, a jednak za każdym razem podawana inaczej i smakująca inaczej. Ja ostatnio zaczęłam eksperymentować trochę z dodatkami i sosem. Wpadłam na niewielkie urozmaicenie, które można wykorzystać tak naprawdę w każdej

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Zupa krem z brokułów 184

rosołu. Mój krem brokułowy jest naprawdę bardzo łatwy i pyszny, o wyrazistym czosnkowym smaku. Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem, to może dodać go mniej, albo wyeliminować go z przepisu, a zamiast tego przyprawić swoją zupę np. świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Omlet z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 272

Dzisiaj będzie przepis na szybki i bardzo łatwy omlet, do przyrządzenia którego, poza jajkami, są potrzebne właściwie tylko dwa składniki. Taki omlet będzie fajnym pomysłem na lunch czy obiad, gdy nie macie zbyt wiele czasu i ochoty na stanie długo przy garach. Na kolację czy śniadanie myślę, że też się nadaje, ale to zależy już od tego, co kto lubi

Sagneska - gotowanie i lifestyle