Lubelski Kociołek znowu wre i parą bucha. To już VII edycja wspólnego gotowania/wypiekania. Tym razem postanowiłyśmy przygotować coś z jagodami. Miałam przygotować coś innego, lecz
kolorowotorcikowoChłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik
kolorowotorcikowoCzarnych porzeczek w tym roku chyba urodzaj bo ich cena na osiedlowym bazarku jest bardzo kusząca. Zrobiłam już z niej Galaretkę a teraz czas na dżem
Smaczna PyzaSiatkoblaszek maczugowaty Gomphus clavatus , nazywany wcześniej siatkolistem, to grzyb jadalny o pięknym liliowym kolorze kiedy jest młody. Jednak w Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową
Smaczna PyzaGdybym mogła, piekłabym tylko serniki. Serio! Lubię je tak bardzo, bo mogę w nieskończoność próbować nowych smaków, twaróg jest na tyle neutralny, że
sama złodyczTydzień zleciał, pogoda mnie dobija. Upały są straszne, na zmianę z burzami i temperaturą 18 stopni. Jakieś tropiki czy co? Także dzisiaj szybko przechodzę do rzeczy
Magiczne Życie MartySezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu stałam się posiadaczką silikonowych foremek do lodu w kształcie ziaren kawy. Postanowiłam te kawowe lodowe ziarna pokazać na FB-ku. Odzew był natychmiastowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W
Mia Cucina SofietaRecenzja niesamowicie nietuzinkowego i smakowitego miejsca z piwną nutą w Warszawie. Przy okazji SONISPHERE FESTIVAL 2014 , postanowiliśmy ze znajomymi zostać w stolicy na weekend. Piątek upłynął
W kuchni Karmel-itkiTen deser ma bardzo długą historię , ponoć po raz pierwszy został stworzony dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej na początku XX w . Jakaż by ta
Malinowa KawiarenkaI znów piszę o wydarzeniu zupełnie niekulinarnym, ale za to iście kulturalnym. A że jedzenie to też jej element, można "naciągnąć" i opisać to, co przeżyłam
W kuchni Karmel-itkiAle mnie naszło na prawdziwą, pyszną phở bò. W sumie nie wiem czy prawdziwą bo być może prawdziwej nigdy nie jadłam ale na pewno pyszną. Składniki
Brzuszki ŁakomczuszkiTaką sałatkę podałam ostatnio do obiadu. Była pyszna! Nieco inna niż tradycyjne surówki do których jesteśmy przyzwyczajeni. Uwielbiam takie smaki.Granat, który jest nieco słodki a zarazem
Mango PapajaSkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu
Mango Papaja