przepis - 33114 przepisów (strona:1301/2208)

Bułeczki drożdżowe z borówkami 395

jest bardzo przyjemne w obsłudze, nie klei się za bardzo, jest elastyczne, a podczas pieczenia nie wyrasta zbyt mocno, dzięki czemu nadzienie borówkowe "nie ucieka" ze środka. Z poniższego przepisu można przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży świeżych 125ml mleka 1 żółtko 2,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 180g

Smakołyki Bereniki
Mleczna galaretka 293

Kuchnia waniliowa  pewnego dnia skradła moje serce :) A jeszcze bardziej zapunktowała jak wstawiła przepis na pyszną galaretkę! Jak tylko zobaczyłam jej piękne zdjęcia, od razu wiedziałam że ten deser będzie gościł u mnie często Galaretki pochłaniamy w ilościach niezliczonych, więc w tej kwestii trafiła w dziesiątkę! Moje zdjęcia nie są takie cudne jak  Kuchnia waniliowa  ale deser

Olikowa kuchnia
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 349

każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut

Słodkości i nie tylko
JAGODZIANKI 183

Kochani zachęcam was do wypróbowania moich jagodzianek o których już wspominałam w moim pierwszym  wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach

RAROSSA
DŻEM TRUSKAWKOWY 188

wymieszać z cukrem  żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobów J podzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor) 1 -Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć 2 . Owoce jeżeli

RAROSSA
DŻEM WIŚNIOWY 175

wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale smak  dżemu własnej roboty rekompensuje  wszystko.   Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować, tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem oraz z sokiem z cytryny

RAROSSA
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 195

sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :)  więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na  kg  owoców 1 kg  czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej według gustu) Przebraną, czystą porzeczkę wsypać do garnka zasypać cukrem wymieszać i odstawić

RAROSSA
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1325

przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne  ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek.                   W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście  smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki

RAROSSA
LODY MORELOWO WANILIOWE 133

Uwielbiam lody, mogła bym jej jeść cały czas niezależnie od pory roku. Często korzystam z tego przepisu, jest nie skomplikowany troszkę czasochłonny, ale satysfakcja z przygotowania lodów własnoręcznie niepowtarzalna. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250 ml mleka, dowolne dodatki smakowe

RAROSSA
GRZYBY MARYNOWANE 175

całą masę, a potem zrobiła grzyby ze śmietaną, które  wszyscy bardzo lubimy,  udało się trochę ususzyć a także zamarynowała i właśnie na marynowane grzyby mojej mamy przedstawiam przepis.     1 kg grzybów   2 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić

RAROSSA
CIASTO Z MALINAMI 263

Bardzo łatwe wykonaniu,  puszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek. Do piany dodawać

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP I 291

przyrządzam tak jak robiono to w moim domu od zawsze z dodatkiem smalcu, który robi moja mama. Osobom które lubią ciasta bardziej subtelne w smaku polecam masło. Teraz przedstawiam przepis oraz fotki ciasta gotowego do leżakowania. Gdy minie okres „kwarantanny”  J  zaprezentuje dalsze etapy. Składniki 0,7 kg miodu najlepiej naturalnego 1 szklanka cukru 400 g smalcu (masła

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 163

Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J  jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej

RAROSSA
POLEWA 219

Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch  powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka masła *2 żółtka 4 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE W rondelku

RAROSSA
STAROPOLSKA BABA PARZONA 213

Przepis na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw

RAROSSA