przepis na nalesniki - 5339 przepisów (strona:74/356)

Dżem z mandarynek 75

mandarynek to dżem o bardzo ciekawym smaku. Jest słodki (oczywiście), ale ma mocno wyczuwalną nutę goryczy. To sprawia, że jest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła. Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach

Milion Smaków
Kawowy pudding chia z kaki i kokosową bitą śmietaną o smaku czarego bzu 176

deser. Puszkę mleczka otwieramy i do drugiej miski, za pomocą łyżki, wyjmujemy TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy sok z czarnego bzu i trzepiemy do otrzymania konsystencji bitej śmietany. Następnie przekładamy ją do słoiczków. Kaki myjemy, obieramy jak jabłko i kroimy w plastry

Be Fit Be Strong
Mus z awokado i banana. Błyskawiczny czekoladowo- owocowy deser 155

Jedwabiście kremowy mus, do którego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku minut. Pyszny również jako nadzienie do naleśników. Składniki na 2 porcje: dojrzałe awokado dojrzały banan 2 łyżki kakao 1,5 łyżki miodu (lub według smaku) 4 łyżki mleka kilka plasterków banana do dekoracji Miąższ awokado i banana dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami. Można schłodzić. Udekorować i zjeść

Maślane ciasteczko
Dżem z dyni i jabłek 111

wybrałam dużą, 2 kilogramową na dżem - dynię bananową. Idealnie się sprawdziła, jej smak jest delikatny, nie jest mączna i idealnie komponuje się z jabłkami. Będzie to idealne nadzienie do naleśników w zimowe poranki :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pierś w cieście piwnym 192

wlewamy piwo 1 szklankę , dodajemy do niego sól , pieprz , paprykę mieloną czerwoną . Składniki mieszamy , wsypujemy przesianą mąkę , mieszamy do momentu , aż ciasto będzie gładkie o konsystencji jak na naleśniki ( gdyby wam wyszło za gęste to śmiało dolejcie jeszcze piwa).  Pierś z kurczaka kroimy dosyć cienko takie większe kawałki , maczamy w cieście piwnym i kładziemy na rozgrzany olej

Różowa kuchnia
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM 136

zrobię ,że mam słabość do szpinaku i czosnku.... Miałam dziś w planach naleśniki z tym zielonym zielskiem ;-)... ale chcąc wyjąć paczkę (niestety) mrożonego szpinaku z zamrażarki  zobaczyłam,że został mi kawałek ciasta na pierogi.Hurra! Zmiana planów ;-) Zielone w środku zostało -  tylko, że z pierogami. Przepis i zdjęcia na ciasto podaję z posta, kiedy robiłam pierogi ruskie

potrawyregionalne
POWIDŁA ŚLIWKOWE 107

Ostatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 160

zimowy dzień otworzyć pachnący, pełen słodkich truskawek słoiczek. Dżem truskawkowy   można używać do kanapek, naleśników,ciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego

potrawyregionalne
NUTELLA DOMOWA czyli KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY 140

masła, tłuszczu i wyrzutów sumienia! Poniższe składniki można modyfikować. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych np.pistacjowych,ziemnych lub migdałów. Czekoladę gorzką zastąpić może mleczna. Krem jest idealny do kanapek, naleśników albo jedzenia go łyżką.;-) Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 75%-80% kakao szklanka orzechów laskowych (bądź innych ulubionych) 1/2 szklanki brązowego / białego / trzcinowego cukru niecała szklanka mleka krowiego

potrawyregionalne
DESER Z MASCARPONE I MANGO 176

herbatniki. Na nie nałożyłam waniliowy serek. Polałam go musem z mango. I ponownie warstwa pokruszonych herbatników, serka. Prawda,że aż chce się jeść? Smacznego! Inne propozycje z mango. KOKOSOWE NALEŚNIKI Z MANGO SAŁATKA Z MANGO KURCZAK W CURRY W SOSIE JOGURTOWYM Z MANGO

potrawyregionalne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 158

kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny

potrawyregionalne
GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 173

moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.   Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek. Porzeczki są bogate w pektyny,  tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących. Składniki: 3 kg czerwonej porzeczki 900 g cukru ( po około

potrawyregionalne
konfitura dyniowo-pomarańczowa 128

kubki smakowe. Chociaż dynia praktycznie nie smakuje jakoś charakterystycznie to w połączeniu z pomarańczami i imbirem ma ciekawy, nietuzinkowy smak- cytrusowy z lekką goryczką. Będzie idealna jako dodatek do naleśników, domowego budyniu czy np. do tego sernika (kilk) . Z podanej porcji wyszło mi 8 słoiczków po dżemie. Składniki: 2 kg miąższu z dyni 4 duże pomarańcze (lub więcej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kieszonki z szynką i serem 133

przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pampuchy z jagodami 156

Moja córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku.  Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem  a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia