dietetyczna i bardzo smaczna. Doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 6 liści sałaty kruchej, 6 liści sałaty masłowej, 1 pomarańcza, 1 pojedynczy filet z kurczaka, 2,5 łyżki prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z pomarańczy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Filet z kurczaka(...)osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieram ze skóry, filetuję usuwając błonki. 2. Sałatę delikatnie mieszam z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami. 3. Śmietanę mieszam z jogurtem naturalnym, sokiem z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA
Tradycyjna kuchnia Kasiwykonać zdjęcie przypomniałam sobie niestety dopiero po rozkrojeniu rolady, musicie więc nacieszyć się tym co jest:) Składniki 40 dag sera żółtego 5 jaj 2 łyżki majonezu 3 piersi z kurczaka 1 kg pieczarek 2 łyżki oliwy delikat do mięs, sól, pieprz Sposób Jajka ubić mikserem, dodać majonez oraz starty na tarce żółty ser, gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną folią(...)aluminiową (folię dodatkowo smarujemy pędzelkiem oliwą). Całość włożyć do piekarnika na 15 minut, lekko zapiec w temperaturze 180º C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Piersi z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie obsmażamy na patelce. Na upieczony placek serowy kładziemy surowe, rozbite piersi z kurczaka
Kuchenne aromatyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kurczak w marynacie z miodu i sosu sojowego, podany z aromatycznym ryżem basmati z dodatkiem kardamonu i orzechów nerkowca. To wspaniałe danie, pełne pysznych smaków. Jestem pewna, że i wam posmakuje. Do mojego przepisu użyłam produktów z sklepu internetowego Cabas.pl . Jest to najsmaczniejszy bazar(...)tracę swojego czasu. Sklep w swojej ofercie posiada szereg produktów zdrowych, ekologicznych i regionalnych. Zachęcam was do zapoznania się z ich ofertą. Post Kurczak w miodzie z aromaycznym ryżem basmati pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZiemniaczany farsz do filetów z piersi kurczaka tak nam posmakował, że postanowiliśmy zrobić z niego kolorowe kotleciki ziemniaczane. Efekt nas zaskoczył, bo kotleciki z chłodnikiem lub surówką smakują wybornie. Składniki: -6 średnich ziemniaków -niewielki filet z piersi kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół opiekanej czerwonej papryki -szczypior -jajko -mąka pszenna -olej -5 dkg masła -przyprawa do mięs i warzywna(...)bułka tarta Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem. Na drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior. Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/4 masła podsmażamy cebulę, mięso i paprykę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedną odkładamy
Maminek kulinarnyTradycyjne filety z kurczaka jak najbardziej smakują serwowane od czasu, do czasu. Jednak warto spróbować nieco inaczej. Tak też proponuję. Filet z kurczaka w sezamowej panierce. Sezam doskonale smakuje podprażony, a tak się dzieje właśnie w przypadku tego dania. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 jako 2 łyżki mleka szklanka sezamu sol , pieprz zioła
W kuchennym oknie EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nalesniki z pysznym farszem z kurczaka, warzyw i sera z niebieską pleśnią. Zapiekane w piekarniku aby nadać im lekkiej chrupkości. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam zrobić je na obiad, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Post Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujedanie wprost banalne! Chyba najprostsza rzecz jaką można zrobić na szybkie drugie śniadanie czy obiad. W końcu wiosna więc na talerzach robi się kolorowo! :) Składniki: 150g filetu z piersi kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw po włosku przyprawa "warzywko" oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka: myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię(...)oliwą z oliwek wrzucamy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż będą al dente. Następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i smażymy, pod koniec dodajemy przyprawę "warzywko". Smacznego
Truskawkowa Fiestadziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier(...)dyni piliśmy wino Corte alle Mura Vernaccia di San Gimignano DOCG 2013. Wyczuwalne są w nim delikatne nuty migdałów i owoców cytrusowych. Jest zrównoważone i harmonijne. Do kurczaka myśliwego zostało podane Chianti Classico DOCG Gallo Nero, Fortezza dei Colli, wino w kolorze ciemno czerwonym z tendencją do odcieni granatu. Dominują w nim aromaty jagód i wiśni jest aksamitne
królestwo garówsezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad(...)ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej
królestwo garówjestem miłośniczką zup, jednak ta zdobyła moje serce. Połączenie marchewki, botwinki, piersi kurczaka i kaszy pęczak - smak wyśmienity! Poniższa zupa jest bardzo sycąca, szybka do przygotowania i świetnie rozgrzewa. Idealna dla osób, które cenią swój czas podczas przygotowywania posiłków. Składniki na 4-5 porcji: 1 duża pierś z kurczaka pół pęczka botwinki (liście + buraczki) 1 woreczek kaszy(...)świeża bazylia Na samym początku warzywa umyć, marchewkę i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Do garnka wsypać marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz pokrojone na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić
UgotowaćDziś na obiad coś całkiem normalnego, bez wymyślania Rolada z kurczaka z puree z brokułów SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka kawałek sera żółtego suszone pomidory papryczka chili sól, pieprz brokuły czosnek jogurt naturalny gęsty (lub śmietana 12 %) Oczyścić pierś z kurczaka, przekroić wzdłuż, oprószyć solą i pieprzem. Na środku mięsa umieścić plasterki sera pokrojone suszone
MarciochaKucharzysmaczne rozpoczęcie tygodnia proponuję Kopytka w sosie serowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola 400ml śmietany 12% sól, pieprz, suszona pietruszka Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki. Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy ok 2cm. Kroimy(...)wałeczek na kluseczki około 2-3cm. Gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy od razu po wypłynięciu kopytek na wierzch wody. Oczyszczamy pierś kurczaka i dzielimy na porcje gulaszowe. Smażymy na małej ilości oliwy z oliwek. dodajemy śmietanę i ser gorgonzola. Na bardzo małym ogniu " podgrzewamy", i pilnujemy by się nie zważyło. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną pietruszką. Podajemy
MarciochaKucharzyDziś po prostu Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem SKŁADNIKI: mąka tortowa 1 jajko woda, sól 2 piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru(...)kilku kroplach oleju. Nie należy się przejmować, gdy pierwszy naleśnik nie wyjdzie... kolejne już na pewno będą idealne.:D Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną pierś kurczaka w mini porcje gulaszowe. Obsmażyć z każdej strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać
MarciochaKucharzyPozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka SKŁADNIKI: 7 średnich ziemniaków mąka ziemniaczana sól 1 cebula 2 piersi z kurczaka smażone brunatne pieczarki (my akurat mieliśmy z puszki, ale spokojnie można użyć świeżych- nawet lepiej) 200ml śmietany sól, pieprz, pietruszka, szczypiorek Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie(...)mąkę ziemniaczaną. Dodać usunięte ziemniaki. Całą masę ugnieść na ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Zeszklić cebulkę na oleju, następnie podsmażyć kurczaka podzielonego na porcje gulaszową. Dodać puszkę pieczarek i dusić jeszcze ok 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i pietruszką. Na koniec dodać powolutku śmietanę, nie gotować by się nie zważyła. Jeszcze
MarciochaKucharzyDrezna zawsze robimy zakupy w azjatyckim markecie. Kupujemy na czuja, ponieważ produkty opisane są wyłącznie w oryginalnym języku:) SKŁADNIKI: noodles mieszanka przypraw indonezyjskich MEE GORENG 2 piersi z kurczaka papryka zielona i czerowna cebula sól, pieprz, papryczka chilli, olej, czarny sezam Oczyszczony kurczak kroimy na plasterki, podobnie obie papryki i cebulę. Na początku podsmażamy na oleju kurczaka, solimy
MarciochaKucharzy