żadnym sklepie nie dostaniemy aż tak aromatycznej kiełbasy. Kupne wyroby są zwykle doprawiane zapobiegawczo. Nasza toruńska mimo małej ilości tłuszczu jest bardzo soczysta. Jeśli lubicie więcej tłuszczu dajcie więcej karkówki a mniej szynki, albo dodajcie więcej podgardla lub dodatkowo boczek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 0,5 podgardla wieprzowego 1 łyżka stołowa świeżo mielonego pieprzu
OstryKęskiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek) 4 stołowe łyżki majeranku(...)zimna woda WYKONANIE Podgardle zmieliliśmy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce i całość doprawiliśmy solą, pieprzem (dużo), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem i suszonym majerankiem. Dodaliśmy zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszaliśmy . Mięso odstawiliśmy
OstryKęsNieco uproszczona wersja rolad. Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki(...)cebulę w piórka. Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą. Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady. Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa. Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy
Maminek kulinarnyciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich(...)papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić.Resztę cebuli
Codzienna kuchnia niecodziennasię nie zepsuje. Można także gotować jednego dnia 3h, ja jednak preferuję ten pierwszy sposób.Taka mielonka to smak naszego dzieciństwa. :-)Składniki:- 2 kg mięsa z łopatki- 1kg karkówki- 0,5kg surowego, chudego podgardla (można zastąpić boczkiem)- 0,5kg surowego boczku- 3 lekko kopiaste łyżeczki czarnego pieprzu- 3 łyżki soli morskiej (u mnie himalajska)- 4-5 ząbków czosnku(...)kopiastych łyżek aromatycznego majeranku- ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo)- jelita lub słoikiMięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia (użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj
Smaczne ZdroweNasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.W tej samej solance może peklować się jednocześnie
Maminek kulinarnyuuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek.SKŁADNIKI:kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 sztpietruszka korzeń 1 sztseler naciowy 1 sztcebula 2 szt czosnek 1 sztpor
Basia w kuchnisubstancje hamujące powstawanie tkanek nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu. Niestety powoduje wzdęcia i gazy, a tu pomoże nam dodanie majeranku.- 600 g fasoli Jaś- 300 g boczku wędzonego- 300 g karkówki- 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka- sos pomidorowy 1 l- rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku)- majeranek , pieprzWieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka dodajemy podsmażone warzywa.Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę, również pokrojoną w kostkę.Chwilę smażymy, nie solimy.Dodajemy do naszej fasolki.Chwilę gotujemy i dodajemy sos pomidorowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.htmlPo czym dodajemy opakowanie majeranku i pieprz do smaku.SMACZNEGO
Pasje JolkiSkładniki: 2 kotlety karkówka bez kości, 1 sztuka jajka, 1/2 łyżeczki olej rzepakowy, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1/2 kg marchewka z masłem, 1 szklanka płatki kukurydziane z porcji karkówki b/kości odciąć dwa kotlety i dobrze rozbić je tłuczkiem jajko wymieszać z pieprzem, przyprawą kucharka
W Mojej Kuchni Lubięmyślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg 40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprzu czarnego 5 jaj sól maga smalec(...)Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy.3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy
Apetyczna babeczkapapryką na dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej
Aga w kuchnidań. Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 200 g tłustego boczku 3 duże cebule 50 g koperku 50 g kolendry 50 g pietruszki łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych) Przygotowanie(...)Karkówkę i boczek siekamy bardzo drobno nożem lub mielimy w maszynce do mielenia z bardzo dużymi oczkami. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i ziarna kolendry. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez ok. 5 min. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. (ważne, aby farsz był dobrze schłodzony, bo inaczej nie będzie się trzymał na szpikulcu) Otrzymany
Kuchnia Łukaszazostała spowodowana atrakcyjną ofertą na Grouponie. Do wyboru w obniżonej cenie był zestaw dla dwóch osób składający się z żeberek Southern Baby Back Ribs z frytkami lub steków z karkówki w marynacie teriyaki z frytkami. My zdecydowaliśmy się na to i to. Za zestaw zapłaciliśmy 33,99 zł. W normalnej cenie w lokalu to odpowiednio(...)potrawy wybrane przez współbiesiadnika. Mięso zostało potraktowane jak trzeba, żeberka otrzymały zarówno sos BBQ, jak i miodowo-musztardowy, do tego frytki i znów świetna Coleslaw. W obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały. Tym razem do frytek dodano sałatkę ze świeżych warzyw. Milkshake
Pasja Smakuselera.Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy.Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki. Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej 1,5 kg karkówki 250 g łaty wołowej 6 g cukru 6 -7,5 g czarnego pieprzu ziarnistego 6 - 8 g majeranku 3 duże ząbki czosnku 51 g soli peklowej 1 szklanka lodowatej wody(...)jelita cienkie Wykonanie: Łopatkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia z sitkiem nr 13, karkówkę przepuszczamy przez sitko nr 10, a łatę wołową przez 4. Czosnek rozcieramy z solą, pieprz mielimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie kleiste. Pomagam sobie robotem z końcówką do wyrabiania chleba, czyli hakiem. Masę
Kulinarne przygody Gatitykiełbasę z dużą ilością czosnku, majeranku i świeżo mielonego pieprzu. Dobór mięsa też zależy od osobistych preferencji. Nasza propozycja jest następująca. SKŁADNIKI Mięso: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki wieprzowej 1 kg podgardla Przyprawy: sól świeżo mielony pieprz świeży czosnek (1 główka lub mniej, w zależności od preferencji) rozmaryn świeży (posiekane listki z 4 gałązek) 4 stołowe łyżki majeranku(...)zimna woda WYKONANIE Podgardle zmieliliśmy w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce i całość doprawiliśmy solą, pieprzem (dużo), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem i suszonym majerankiem. Dodaliśmy zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszaliśmy . Mięso odstawiliśmy
OstryKęs