kiedy zrobiłam pierwszą słodką roladę ze wzorkiem (można zobaczyć ją tutaj ) jestem absolutnie zakochana w tym pomyśle. To taka szybsza (ale równie efektowna!) alternatywa dla tortu. Puszysty biszkopt, pyszne nadzienie z kremu śmietankowego i truskawki - te składniki zostały stworzone, żeby występować razem ;) Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się na Walentynki, choć ja moją przygotowywałam z myślą o urodzinach mojej Babci
Ciastkozercysię być jak "promień słońca" rozjaśniający pochmurny horyzont kulinarnych propozycji. Jak podaje Amanda Hesser Grapefruit Fluff jest owocem miłości grapefruita z pieczoną Alaską ( Baked Alaska - deser z lodów, biszkoptu i bezy, po przygotowaniu trzyma się go zwykle w zamrażalniku i dopiero przed podaniem zapieka krótko, aby białkowa czapka bezy się zarumieniła ). Pierwotnie składał się z zarumienionej bezy kryjącej lody
KUCHARNIApachnie. Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki styropian i popijać herbatę kwaśną od połowy cytryny, choć dla mnie wciąż mdłą. Jedyny ratunek i pocieszenie przynoszą na szczęście kolejne słoiczki - musztarda i chrzan
KUCHARNIAOrange & matcha upside-down cake / piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 20 cm/ Zakochałam się w strukturze tego ciasta. Nie przepadam za ciastami ucieranymi ani typowymi biszkoptami, ale to jest wyjątkowe. Niezwykle puszyste, wilgotne, mięciutkie. Nawet jeśli nie macie matcha czy czerwonych pomarańczy, upieczcie je i jestem pewna, że je pokochacie! Takie ciasto jest jak poduszka
KUCHARNIAnależy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaBiszkopt Składniki: 5 jajek 1 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody gazowanej Wykonanie: Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Obie mąki mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito dodajemy proszek oraz cynamon. Sypkie wymieszane ze sobą składniki dodajemy delikatnie mieszając do masy
kgwjanczewokolejna odsłona naszych wypieków. Przedstawimy naszą wariację na temat odwróconej jabłkowej tarty której suma sumarum tartą nazwać nie można :D By dokonać tego cukierniczego cudu potrzebujemy: Biszkopt: * 1 szkl mąki * 1/2 szkl cukru * 3 jajka * szczypta soli * 1 łyżka oleju * łyżka mleka Ponadto potrzebować będziemy: * 1 jabłko (duże) * 1 łyżka miodu * 2 łyżki cukru (jeśli nie chcecie
Wspólne smakiBiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
Salonik smakówJeszcze 6 lat temu przyrządzenie zwykłych schabowych to był dla mnie wyczyn, o upieczeniu biszkoptu nawet nie wspomnę:)) A dziś nie ma chyba takiej potrawy, z którą bym się nie zmierzyła... Gotowanie stało się ważnym elementem w moim życiu, zaś pieczenie moją pasją, która pozwala mi się odprężyć:) W gotowaniu zawsze chętnie pomaga mi mój synek:)) Jedyny minus tej przyjemności
Z miłości do słodkościposypujemy startą czekoladę. Wkładamy na min. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie herbatniki idealnie zmiękną i smaczki się przenikną. Smacznego! dobra rada: warstwę herbatników można zastąpić biszkoptami lub krakersami
KasiekGotujedokładnie mieszamy. Z podanej ilości mleka gotujemy budyń, ucieramy margarynę i stopniowo dokładamy do niej przestudzony budyń. Miksujemy na jednolitą masę. Przełożenie ciasta: ciasto masa budyniowa masa jabłkowa biszkopty masa budyniowa masa jabłkowa ciasto cienka warstwa masy budyniowej starta czekolada deserowa Smacznego
KasiekGotujeSkładniki: (na 16 sztuk) -200 g pokruszonych herbatników lub biszkoptów -1 opak. serka homogenizowanego o smaku waniliowym -100 g roztopionej białej czekolady -1 opak. wiórków kokosowych -2 batony Lion w białej czekoladzie do dekoracji -papilotki na babeczki Wykonanie: Pokruszone ciasteczka łączymy z serkiem waniliowym i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można dodać trochę wiórek do masy, pralinki będą bardziej
KasiekGotujeprzygotować ciasto z owocami. Tak wiem, nie ma teraz sezonu, ale za to mrożonki czy to własne zasoby czy też w marketach są dostępne. Postawiłam na bardzo prosty biszkopt z waniliową nutą do tego dodałam mieszankę owoców leśnych. A oto efekty: Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
DiteczWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przekładaniec składający się z makowo – kokosowego biszkoptu, masy budyniowej oraz delicji i galaretki pomarańczowej. Smakuje wyśmienicie Polecam Post Ciasto ananasek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDawno tu nic nie publikowałam, zajmuje się głównie swoim osobistym blogiem BlondynkaPrzedTrzydziestką...ale gdy tylko goście się pojawiają to i przepis również ;) Dzis zapraszam na ciasto bbaaaardzo słodkie Składniki: Biszkopt: 6 jajek, szkl. drobnego cukru do wypieków, cukier waniliowy, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki pszennej, 3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy
NaKońcuJęzyka