przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:352/600)

Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 210

rozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych drożdży  pół łyżeczki soli Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej odrobina aromatu migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu(...)nadmiaru wody, a następnie mielimy min. dwukrotnie. Mielimy także orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki (jeśli ich używamy). Masę marcepanową miksujemy lub ugniatamy widelcem na możliwie najrzadszą konsystencję, biszkopty bardzo drobno kruszymy (na piasek). Wszystkie te składniki łączymy ze sobą, dodajemy aromat, cukier i wszystko miksujemy (masa będzie bardzo gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę

Słodka Strona
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 500

bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę. Czy mi się udało? Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej tortowej 25 gr kakao 40 gr masła roztopionego, ostudzonego(...)góry. Piec 15-20 min w 180 st do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, położyć na kratce. W międzyczasie przygotować krem. Po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Podzielić na dwie części o wielkości 19 na 25 cm i grubości około 2 cm. Jeżeli jest taka konieczność ściąć górkę, dwa blaty mają mieć identyczną grubość. Krem

moj przepis na
Kakaowe ciasto z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . 374

Moje dzieciaczki przyszły ze szkoły i zachciało im się ciasta , cóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku  oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :)  Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej(...)olej kokosowy , kakao , przyprawę do piernika  i mąkę z proszkiem do pieczenia . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczony biszkopt przeciąć na pół i delikatnie nasączyć kompotem z wiśni . Do miski wlać mleko i ciągle ubijając wsypywać krem czekoladowy , miksować aż zgęstnieje. Spodni blat ciasta posmarować połową dżemu wiśniowego

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada kakaowo kokosowa 2265

trochę innej wersji o niższej zawartość tłuszczu i cukru, bo jak by nie było rolada jest dosyć kaloryczna. Wy pamiętacie ten smakołyk?  Składniki: Masa kakaowa: 150 g biszkoptów 250 g herbatników kakaowych 50 g cukru pudru 20 g kakao 4-5 łyżek spirytusu lub rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj 200 ml gorącej wody Nadzienie(...)obsypania  Przygotowanie: Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem wsypać kokos i wymieszać. Masa kakaowa: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić kawę i ostudzić. Herbatniki i biszkopty zmiksować w blenderze na proszek. Przełożyć do miski dodać cukier puder, kakao, spirytus, zimną kawę i zagnieść. Masę rozwałkować na macie silikonowej 30*40 cm. Całą powierzchnię posypać kokosem

Ala piecze i gotuje
Rogale świętomarcińskie 166

Przepis od Arabeski . Zaglądnij do niej koniecznie, bo znajdziesz tam dokładną instrukcję przygotowania tych cudownych delicji!!:) Składniki na masę z białego maku: 250 g białego maku; 150 g zmielonych biszkoptów; 250 g cukru (połowę cukru można zastąpić miodem); 40 g masła; 40 g rodzynków; 40 g orzechów (u mnie włoskich); 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 2 duże jajka; kilka kropli(...)przez około 5-10 minut, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.  Masę makową wystudzić. Po wystudzeniu, cały czas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży

In my kitchen
Ciasto Kokietka 387

łyżeczki sody Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni C. Składniki na biszkopt: 4 jaja 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki letniej wody Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo(...)ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka) 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Przełożenie: Ciasto miodowe+masa jabłkowa+masa makowa+biszkopt+masa z serków+owoce+galaretka Smacznego

talerz przyjemności
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami. 216

Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2 szkl wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej+ sok malinowy ok. 1 łyżka) Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy stopniowo mąki, proszek(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Banoffee 327

Dawno nie robiłam ani nie jadłam ciasta typowo kremowego na biszkopcie, a do tego tak szybkiego w wykonaniu i efektownego. Połączenie biszkoptu, karmelu i bananów jest obłędne. Wykonałam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Rogale "prawie" Marcińskie 159

jajko 3,5 szkl mąki 3 łyżi cukru szcz. soli 225g miękkiego masła kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 200g maku 100g migdałów 200g orzechów włoskich 5 okrągłych biszkoptów 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ok 3 łyżki gęstej śmietany kilka kropel aromatu migdałowego Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki mleka Ponadto: jajko(...)woda wyparuje. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym

Smakołyki Asi
Lody migdałowo-ciasteczkowe 98

przepyszne i zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Warto przygotować sobie kubełek tych lodów na nadchodzące upały :) 250ml śmietanki 30% 200ml mleka skondensowanego słodzonego 50g płatków migdałów ok 5 biszkoptów Płatki migdałów zmielić w młynku na mączkę. Śmietanka i mleko powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubić na sztywno i cały czas ubijając wlewać mleko. Gdy się połączą dodać zmielone migdały(...)drobno pokruszone biszkopty. Masę wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić kilka godzin. Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut. Pamiętajcie aby śmietanka była dobrze ubita. Wtedy lody będą puszyste i będą się dobrze nakładały

Smakołyki Asi
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami. 219

Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2 szkl wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej+ sok malinowy ok. 1 łyżka) Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier) Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!) Dodajemy stopniowo mąki, proszek(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Deser serowo-jogurtowy z musem mango 211

mocno dojrzały owoc ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru (lub wg gustu; w zależności jak słodkie jest mango) 1 łyżeczka żelatyny (płaska)  Dodatkowo: 50g okrągłych biszkoptów Biszkopty przełamać na 3-4 części i ułożyć na dnie dnie szklanek/pucharków. Przygotować mus z mango. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mango zmiksować blenderem i wymieszać z sokiem

Di gotuje
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 420

Prosta , szybka i do tego smaczna rolada z bitą śmietaną do kawy , na każdą okazję.  Taką roladę możemy przygotować z różnymi nadzieniami . Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną  Biszkopt: jajka - 5 szt mąka - 5 łyżek cukier - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki Krem śmietanowy: śmietana 36 % - 400 ml śmietan fix  - 1 opak cukier puder - 2 łyżki(...)Dodatkowo : cukier puder do oprószenia tłuszcz do formy Biszkopt : Ubić białka na sztywną pianę, do ubitej piany dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę  z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia. Upieczoną

Kuchnia Danusi
Ule Karoliny 140

mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 1 cukier waniliowy 375 gram masła roślinnego kieliszek rumu Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych 1 op. okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki rumu 100 gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić(...)mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ugotuj. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń, na końcu dodać kieliszek rumu.Krem wyłożyć na upieczone ciasto z kulkami.Na wierzch ułożyć biszkopty skropione rumem. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto

Bajeczna Kuchnia
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami 212

Ciasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka(...)temperaturze 180 stopni . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym . Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody , ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej . Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy , przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej . Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody , odstawiamy do ostudzenia.Tężejącą wylewamy

Bajeczna Kuchnia