przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:264/600)

Sernik z kolorową galaretką 199

serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier waniliowy · biszkopty okrągłe  galaretkę niebieską i żółtą każdą osobno rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody i zostawić do stężenia.  Galaretki pokroić w  kostkę. Galaretkę czerwoną rozpuścić w 350 ml wrzątku(...)zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cały czas miksując dodać porcjami twaróg i żelatynę przygotowaną wg opisu na opakowaniu. Dno wyłożyć biszkoptami, masę delikatnie wymieszać z pociętymi galaretkami i wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Wylać zimna galaretkę na wierzch, wstawić do lodówki na parę godzin

Camilla w kuchni
Motylek 170

biszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml  biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypac boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wsród gości

Camilla w kuchni
Sernik z truskawkami 199

paczka biszkoptów 500g truskawek 250 g śmietany słodkiej 30% 500g twarogu sernikowego śmietan-fix 2,5 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa 50 g cukru  Tortownice wyłożyć biszkoptami, truskawki oczyścić i opłukać. Galaretke rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. ser zmiksować z cukrem, dodać ochłodzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody). ubijamy śmietanę z śmietan -fixem i łączymy(...)serem juz za pomocą drewnianej łyżki. wykładamy pół masy sernikowej na biszkopty, układamy czesc tryskawek, zalewamy 5 lyżkami galaretki i na chwile wstawiamy do lodówki (do ścięcia sie galaretki), następnie wykładamy resztę masy serowej. na wierzchu układamy połówki truskawek, zalewamy galaretką. wstawiamy do lodówki na ok 1,5-2 godz. gotowe ciasto dekorujemy np śmietaną

Camilla w kuchni
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 176

lemoniada bazyliowa. Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania:  5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wody 50 g świeżej bazylii Wierzch: 1 galaretka niebieska 400 g borówki amerykańskiej(...)masy dodajemy letnią żelatynę, wlewając ją małym strumieniem i cały czas miksując.  Odłożoną bazylię drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Ma biszkopty wykładamy masę sernikową i chowamy tortownicę do lodówki, aż masa stężeje. W międzyczasie w misce mieszamy niebieską galaretkę z wrząca wodą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzchu sernika

Kulinarne przygody Gatity
BISZKOPTOWA KAWA MROŻONA 144

Składniki:   (porcja na 1 szklankę) 6 biszkoptów 150 ml mleka 6 kostek lodu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Do miksera wrzucić kostki lodu, biszkopty (ja łamię na mniejsze kawałki), kawę zalać zimnym mlekiem i miksować około 1 minuty można dłużej zależy to od naszego miksera. Gotowy napój przelać do szklanki. Można udekorować bitą śmietaną i biszkoptami.  W przypadku

Ciastka - domowe słodkości
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 222

kolejnego przepisu Siostry Anastazji. Jest idealne, jeśli mamy czas, aby je zrobić, bądź jeśli chcemy zjeść coś dobrego lub zwyczajnie komuś zaimponować, bowiem ciasto prezentuje się naprawdę okazale :) Smacznego! Biszkopt jasny: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy do formy do pieczenia i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min. Potem studzimy gotowy biszkopt. Ciasto: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g orzechów włoskich powidła

psgotujemy
Ciasto "Królewiec" wg Siostry Anastazji 543

Siostry Anastazji - "Królewiec". I myślę, że reszta słów jest zbędna, bo - co by tutaj dużo mówić - to pyszne ciasto jednym słowem. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu - smacznego! Składniki [BISZKOPT]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę(...)jajkiem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy miód i szybko zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na 2 części i pieczemy 2 placki w foremkach tej samej wielkości co biszkopt (pieczemy 20-30 min w 180 stopniach). Wyjmujemy placki jeszcze ciepłe. Składniki [MASA]: 0,5 l mleka 0,5 szkl. cukru kryształu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej

psgotujemy
Ciasto z sokiem porzeczkowym 384

Uwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy

paapilotkaa
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 234

dzisiejszej kawy polecam pyszny torcik z owocami, galaretką i nutką alkoholu. To jedno z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa ajerkoniakowa: 250 ml mleka, 1 budyń waniliowy(...)opakowanie cukru waniliowego, 100 ml ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowa fantazja. 255

Pyszny, delikatny biszkopt wypełniony aksamitnym, puszystym, śmietankowo-twarożkowym kremem i truskawkami. Dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na truskawkową fantazję: BISZKOPT: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej      Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dosypujemy cukier. Żółtka roztrzepujemy(...)sekund i mieszamy (powinna mieć płynną konsystencję), studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy twaróg, żelatynę i cukier puder, dokładnie miksujemy i ewentualnie dosładzamy.      Zimny biszkopt dzielimy na pół, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy połowę kremu. W masę wciskamy małe truskawki (maliny, jagody lub inne owoce), a na wierzch wylewamy około 2/3 żelki

Rozpustne gotowanie
Słodkie maleństwa z poziomkami 225

Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut.  W tym czasie poziomki z sokiem(...)cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać z owocami. Czekoladę wymieszać, aż do rozpusczenia. Dodać biszkopty z poziomkami, wymieszać na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze schłodzonej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na talerzu, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pozostałą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowa pianka 229

orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.  Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo(...)galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z musem truskawkowym 193

Truskawki. Mmmm... Pyszność nad pysznościami. A jako, że w chwili obecnej nawet nasza zamrażarka została obżarta z truskawek, pora przypomnieć sobie moje ukochane, gorące lato i pyszny biszkopt przekładany kremem i musem z truskaweczek. Orzeźwiający, słodki, ale z kwaskowatą nutką z owoców. Na niedzielę dla gości jak i na co dzień dla domowych łasuchów. Składniki: (23 cm) BISZKOPT: 5 jajek(...)lodówce całą noc. Następnego dnia masę zmiksować, dodając serek mascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu

Cakes By Kejt
Limonkowiec 190

nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się nie udał, a krem jest, jakby to ująć, bardzo maślany w smaku. Dla miłośników maślanych kremów, jak za dawnych lat, to deser idealny(...)Ogromnym plusem jest bardzo wyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis zaczerpnięty ze strony Pani Ewy Wachowicz. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z limonek sok z limonki filety z limonki do dekoracji 1 kieliszek spirytusu Poncz: ½ szklanki

Cakes By Kejt
Szybki deser jogurtowo mascarponowy z jeżynami i biszkoptami własnej roboty 178

musiała mieszać mascarpone z jogurtem. Czyli znów przyspieszymy działania w kuchni. Już po drodze myślałam co tu zrobić z tym nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku: Składniki: 1 opakowanie jogurtu z mascarpone 1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią świeże jeżyny listki melisy(...)wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą. 2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź  na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę. 3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto cienką ściereczką. Po wystygnięciu wykrawaj kółka z ciasta formą cukierniczą. Wyjdzie ok 24 szt biszkoptów

AZgotuj!