przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:2/300)

Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 184

Ciasto kruche ma taką zaletę, że możemy je przechowywać surowe w zamrażarce. Zarabiam ciasto  i z jednej połowy robię tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową, a druga część… niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.    Składniki na ciasto:   - 500g mąki tortowej(...)250g margaryny- ½ szklanki drobnego cukru- ½ szklanki gęstej śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Dodatkowo:  - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza (3 białka, 150g cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy

mojewypiekiinietylko
Lody waniliowe bez laktozy 202

przyprawi ją o bóle, ale będzie jej smakował. Na szczęście się udało - Connie była zadowolona i szczęśliwa.Częścią wytrawną zajmować się nie będę. Za to powiem Wam o lodach - bez laktozy. Najpierw chciałam kupić mleko kokosowe, zastanawiałam się nad ryżowym i sojowym. W końcu na półce w sklepie znalazłam zwykłe mleko i kremówkę, ale bez laktozy. Smakuje(...)tyle zbliżenie do zwykłego mleka, że w lodach waniliowych nie sposób wyczuć różnicy. Przygotowałam je tradycyjnie, na żółtkach, z naprawdę dużą ilością wanilii. Do tego truskawki, ananas i bezy - naprawdę wyśmienity deser. Nie tylko Connie smakował - próbowali niemal wszyscy, i zachwycili się lodami. Jeśli więc szukacie lodów dla alergików, które będzie można podać wszystkim gościom - te będą idealne.Lody waniliowe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 413

aromatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ.  Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych(...)pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się zbyt słaba. Oczywiście od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami

peanutbuttermonster
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4589

Wielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta(...)bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczeniaSkładniki:80g (10 sztuk) herbatników30g czekolady deserowej6 łyżek mlekamasa serowa400g twarogu sernikowego250g mascarpone4 łyżki cukru pudru150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt

Smakołyki Bereniki
Cytrynowa beza 198

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca.  Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".  Cytrynowa beza Proporcje na tortownicę o średnicy(...)pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy 23 cm. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. W misce mieszamy łyżką mascarpone z kremem cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.  Dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Bezy w papilotkach - wykorzystanie białek 134

Bezy...  Utrapienie niejednej kucharki ;)  Ubijać białka na sztywno można długo, a czasem i tak nic z tego nie wyjdzie... Czy wtedy trzeba płynne białka wyrzucić tylko dlatego, że nie ubiły się na sztywno? Czy to jedyne wyjście? I co...? Wziąć kolejne z lodówki? A kto powiedział, że te kolejne wyjdą? A właściwie to kto powiedział, że beza musi(...)mieć czubeczek i musi być wyciśnięta ze szprycy? No cóż... Ktoś tak powiedział. A ja mówię, że beza nie musi mieć czubeczka, nie musi być wyciśnięta ze szprycy i, co najważniejsze, wcale nie musi być upieczona z białek ubitych na sztywno! O! :) Moje białka nie ubiły  się   na sztywno. Mogłam nie zwrócić uwagi na to, że w blenderze

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka z kruszonką i bezą 161

pieczenia200 g miękkiego masła3 jajkacukier puder do posypania Nadzienie jabłkowe:2 kg jabłek3 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki skórki z pomarańczy w cukrze100 g rodzynek140 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza:5 białek220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej  Przygotowanie: Rodzynki wcześniej zalej wrzątkiem, po namoczeniu odsącz je. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj(...)zagnieć, aż do równomiernego połączenia się składników. Czwartą część ciasta schowaj do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Na ciasto wyłóż jabłka i równomiernie je rozprowadź.Przygotuj bezę: ubij pianę z białek. Po jej ubiciu zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie po jabłkach.Wyjmij

Grahamka, weka i kajzerka
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 491

Ciasto, babka, jak dla mnie to nawet bardziej chlebek marchewkowy (piernikowy), bez dodatku cukru, ksylitolu itp. Jedyną substancją słodząca są tutaj rodzynki. Ciasto raczej w wersji wytrawnej, ale ma w sobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową(...)ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku ok.55-60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Proponuję po 20 minutach naciąć ciasto przez środek wówczas  nie pęknie tak nierówno jak moje, tylko ładnie pośrodku.U mnie troszkę się krzywili, że ciasto niewykończone

Smaczne Zdrowe
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 177

mieszamy je z masą serową - delikatnie wlewając, cały czas miksując. (Nie miksujemy zbyt długo - nie chcemy napowietrzać, bo sernik nam opadnie).4. Do masy malinowo-serowej wbijamy całe jajka (bez rozdzielania), po jednym, miksując na wysokich obrotach. 5. Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka i/lub jeśli czegoś Wam w niej brakuje - czas na tajemną broń - mleko w proszku(...)stopni piekarnika - PIECZEMY 45 minut - góra-dół z termoobiegiem. (obserwujemy - jeśli za bardzo będzie się przypiekać, a środek nadal będzie rzadki - zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia)7. Przygotowujemy bezę (3-4 białka ubijamy z cukrem - na oko, na sztywną pianę)/nasz przepis na idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje

Wypisz Wymaluj
Ciasto z Malinami i Bezą 343

się urlopować to nie przeszkodziło nam to, by latem zapachniało i w naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników(...)wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru 5 jaj 300-400 g mrożonych malin 50 g bez   Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy

Made By Mom And Son
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 175

skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150 g mąki 50 g cukru pudru(...)masła jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczeniaStrawberry curd250 g truskawekszklanka cukrujajko + 3 żółtkałyżka mąki ziemniaczanejłyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy      Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce

sama złodycz
Tarta cytrynowa z bezą 203

Tarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta(...)soli na masę cytrynową: 50 g masła sok z 4 cytryn skórka z 2 cytryn 150 g cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 250 ml wody na bezę: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w plastry. Całość jak najszybciej utrzeć

W SMAK
Sernik na zimno z borówkami i bezą 106

włączeniu piekarnika i upieczeniu jakiegokolwiek ciasta. Dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się serniki na zimno z owocami. Dzisiaj jest chłodniej więc można trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :)   Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników(...)masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru     Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki, stopione masło wlewamy do pokruszonych ciastek, miksujemy i formujemy spód na tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy

noteskulinarnyfiga
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 96

Bardzo lubię te słodkie maleństwa. Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem. Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą. Wyglądają bajecznie i smakują tak jak wyglądają :) Zaczynając od nich dzień, wszystko dziś musi się udać. SKŁADNIKI:   na muffiny 1 1/2  szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko(...)łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła   na włoską bezę 2 białka 100 g cukru  30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier

Kuchnia w opałach
Szarlotka z bezą 229

Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę.Potrzebne nam będzie:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę-6 łyżek cukru-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-2 słoiki jabłek   Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto(...)Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamysobie troszkę ciasta. Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę bez smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm.Nie musimy podpiekać ciasta.  Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.   Blaszki wędrują do pieca z temperaturą

Maminek kulinarny
Czekoladowe muffinki z bezą włoską 158

jakiś. Niemniej, moment wydaje się dobry - mocno czekoladowe, urocze, lekko pachnące cynamonem... Można by dodać do ciasta nieco przyprawy do piernika, i wtedy idealnie wpasują się w klimat.Babeczki z bezą na wierzchu robiłam już wcześniej, i wszyscy się nimi zachwycali. Te zabrałam do rodziców C. z okazji moich urodzin, i cieszyły się większym powodzeniem niż tort. Głównie ze względu(...)maleństwo i zjeść na raz lub dwa, nie potrzeba talerzyka, a dowodów w postaci papierka można się pozbyć błyskawicznie. Smakowały wszystkim, małym i dużym, choć bratanek C. namiętnie zlizywał bezę, a resztę oddawał najbliżej znajdującemu się dorosłemu.Polecam Wam ogromnie te słodkie maleństwa, będą świetnym deserem, a jednocześnie uroczą ozdobą stołu.Czekoladowe mini muffiny z bezą włoskąSkładniki:(na 28 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 227

Bardzo chciałam stworzyć całodzienne, bezmięsne menu. Na prawdę! Wykazać się. I przekonać jednocześnie czy obiad bez schabowego. Jajecznica bez kiełbaski. Baa, najzwyklejsza kanapka z pasztetem bez pasztetu ma u mnie rację bytu. Jednak mój bezzębny Zombiak skutecznie mi to zadanie utrudnia.  Po wielkich bojach udało mi się stworzyć dwa skrajne dania. W ciągu jednego dnia. Woow! Śniadanie(...)zwykłam podwójnie śniadać.  Ale z miłą chęcią w ciągu całodziennej gonitwy za Gizmolem. Między jedną pieluchą, a drugą siorpnęłabym sobie drinkola w postaci cynamonowego słonecznika. Jeśli obiad bez mięcha, to na bank dwudaniowy. Inny nie zapcha dostatecznie brzucholi ;) W szczególności zapracowanego Stwórcy.  A jako, że aura nas ostatnio nie rozpieszcza, z miłą chęcią powtórzyłabym mój niedawny kulinarny wynalazek

bastalena
Bezy cynamonowe 127

Ciociu te bezy są przepyszne"  Bezy można albo uwielbiać, albo za nimi nie przepadać.  Jeżeli nie przepadacie, to ta wersja, może zmienić wasze podejście.  Cudownie cynamonowy posmak, plus posypka orzechowa.  Większość bez zniknęła ot tak, kilka wykorzystałam do zrobienia cudownego deseru, który polubili nawet Ci, nie lubiący samych bez.  Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy(...)Ubite białka wykładać łyżką lub przy pomocy szprycy.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 1,5 - 2 godziny.  Długość pieczenia zależy od wielkości bez

Sto kolorów kuchni
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 342

które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki.By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym(...)Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie (już bez napuszania, z braku czasu).Robiłam z połowy przepisu na pączki. Porcja na jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-)Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 222

rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750)     lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne)- 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki)- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- ziarna do posypania (u mnie biały(...)pewność, że po upieczeniu ziarna nam nie odpadną. Odstawiamy na ok.30-40 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia, program góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam moje 26 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania