cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować przekąskę, która sprawdzi się w każdej sytuacji i dla każdego, zarówno dla dzieci, na kinderparty - możesz wtedy dać się ponieść fantazji i zrobić np. parówki mumie w cieście francuskim(...)szklance i je roztrzepujemy dodając do smaku sól, pieprz - możemy użyć również ulubionych przypraw i ziół jak np. zioła prowansalskie, oregano czy papryka. Smarujemy nim wierzch rogalików. Tak przygotowane przekąski wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok200st.) na ok 15 minut. (trzeba obserwować ciasto, pieczemy do momentu aż wyroście i będzie miało złoty kolor
Kuchnia Pełna PasjiZdrowe przekąski przyjacielem postanowień noworocznych – z takim przyświecającym hasłem podaję Wam dziś przepis na krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia:) Wykonane z mieszanki mąki pszennej i razowej, z dodakiem zdrowych nasion będą doskonałą alternatywą do wszelkich niezdrowych przekąsek serialowych , mogą stanowić element szkolnej lunchówki czy jako drugie śniadanie w pracy(z warzywami na surowo i/lub hummusem) lub składnik(...)uzależniające – zaczynasz i nie możesz skończyć jeść, i ani się obejrzysz to już wałkujesz kolejną partię ciasta:) Print Recipe Krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia Zdrowa, chrupiąca przekąska – krakersy z siemieniem lnianym i nasionami chia. Pyszne same, ale można podać z dipami lub serami Prep Time 15 mins Cook Time 15 mins Total Time 30 mins Ingredients
Cooking for Emilydomową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy ) . Mniam! ? ? To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet jako dodatek do barszczyku. Polecam!? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka
Kulinarne S.O.S.Tempura z brokuła to pyszna przekąska, która sprawdzi się szczególnie podczas spotkań w gronie znajomych. Można podawać ją z dowolnymi sosami, jak sos słodki chili, sos czosnkowy czy nawet ketchup. Jeżeli lubicie sos sojowy, także możecie potraktować go, jako ciekawy dodatek do tej smacznej przekąski. Tempura to inaczej kawałki warzyw/owoców morza/kurczaka w cieście naleśnikowym, które są smażone na gorącym(...)oleju, dzięki czemu są wyjątkowo chrupiące. Przygotowanie tempury nie jest trudne, jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Ciasto powinno być schłodzone, a olej rozgrzany – dzięki czemu nasze przekąski będą bardziej chrupkie. Zobacz też: Nuggetsy z kurczaka – pieczone Cukinia w cieście Przepis na tempurę z brokuła Drukuj przepis Porcji: 15-20 Czas gotowania: 50 minut Składniki mały brokuł szklanka mąki
Kuchnia BazyliiPrażona ciecierzyca to idealna słodko-słona przekąska albo dodatek do kremowej zupy czy sałatki. A smakuje dosłownie wszystkim! Pamiętam jak jeden z naszych gości, który jest bardzo sceptycznie nastawiony do naszego roślinnego gotowania był zachwycony tą przekąską. Bardzo się zdziwił, że to prażona ciecierzyca – myślał, że to przyprawione i skarmelizowane orzechy Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie(...)mieszamy. Smażymy na średnim ogniu przez około 1 minutę, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy do momentu aż ciecierzyca będzie złocista, co jakiś czas mieszając. Podajemy solo jako przekąskę do szkoły, pracy czy na domowe przyjęcie. Świetnie pasuje również do zup kremów np. makaronu z cukinii albo sałatki . Smacznego! Artykuł Prażona ciecierzyca pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plKolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy! Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce(...)rulonik. W upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego umieszczamy gałązki rukoli, 2-3 kostki pomidorków, 2-3 plasterki oliwek, 2-3 kosteczki fety i rulonik z łososia. I przekąski gotowe
Kuchnia MagdaLenypokrojonych na cienkie jak zapałki paski, pysznie pikantne, smakowicie słone – takie właśnie są frytki po chińsku, zwane inaczej Tudousi. Świetnie zastąpią tradycyjne ziemniaki i super sprawdza się jako przekąska. Koniecznie wypróbujcie! A skąd w ogóle znam Tudousi? Nie tak dawno temu odwiedzili nas goście… Zaskoczyli nas przynosząc ze sobą jedzenie! Nie, nie dlatego(...)jeść , ale po prostu chcieli nas poczęstować swoimi tradycyjnymi potrawami. Wiedząc, że nie jemy produktów zwierzęcych przynieśli ze sobą dwie warzywne przekąski: jedną z nich okazała się pikantna sałatka ogórkowa, którą już znałam i nawet umieściłam kiedyś przepis na swym blogu tutaj<klik> . Drugą przekąską były właśnie frytki po chińsku, zwane w Chinach Tudousi. Oba pyszne dania przygotowała
Lamarida.plJesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni . Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam! Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości – zapraszam! Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy(...)najbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy). Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:) Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej: ciasto torcik dyniowy mech zupę krem z dyni krem z dyni pieczoną
Zasmakuj Kuchnimnie wszelakie przekąski z ciasta francuskiego na ciepło i zimno niezastąpione. Do dipów, past, wspaniałe, w rozmaitych smakach. Dziś okrągłe pizzerinki pachnące pastą warzywną ajvar i łagodnym żółtym tartym serem posypane czarnym sezamem HELIO . Polecam, bo proste i ładnie wyglądające przekąski znikają pierwsze, i to ze smakiem! Coś na ząb;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 spore łyżki pasty warzywnej ajvar(...)dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika do zrumienienia. Gotowe wykładam na talerz i smakuję w gronie najbliższych, na ciepło lub zimno Do przepisu wykorzystałam czarny sezam HELIO . SMACZNEJ przekąski i imprezy! Polecam na ciepło i zimno
Zasmakuj KuchniPakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa Pakora to pyszna przekąska , bardzo popularna w Indiach. Robi się ją z różnych warzyw najczęściej z cebuli lub kalafiora . Chrupiące , rozkosznie aromatyczne ciasteczka . Doskonale nadają się zamiast chipsów, do piwa , wina , przed telewizorem . Mogą być także wyśmienitym dodatkiem do grilla czy obiadu . Pakora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie znalazłam w kuchni indyjskiej . Polecam , szczególnie(...)momentu aż będą złociste i chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Pyszne , obojętne z jakim sosem je zaserwujecie Smacznego ! Artykuł Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby składników. Przekąska albo jak niektórzy wolą przystawka wywodzi się z Włoch. Jest ona przygotowywana na bazie świeżej chrupiącej bagietki oraz pomidorów. Właśnie dlatego do jej przygotowania powinniśmy wykorzystać dojrzałe pomidory i dobrej jakości oliwę(...)smaku solą i pieprzem. Pomidory układamy na bagietce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 5-6 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta – szybka i smaczna przekąska pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poza urokami miasta interesowałam się też jego kuchnią. W owym czasie na standardzie to czego spróbowałam to był langosz, zupa gulaszowa i zupa czosnkowa. Tu i tam jakieś mniejsze przekąski podjadłąm. Nie pamiętam jednak abym zajadała się innym, typowym dla tego kraju jedzeniem. Czas, który wtedy spędziłam w Budapeszcie był na to zbyt krótki. Moja wizyta może i była krótka(...)Pogacse to nic innego jak bułeczki na bazie mąki i drożdży. Ja przygotowałam takie, które dodatkowo są na bazie ziemniaków – te lubię najbardziej. Można je przygotować jako małe przekąski, które podjadamy od czasu do czasu. W takiej formie są rewelacyjne na imprezy. Albo możemy upiec je nieco większe i wtedy zastąpią nam bułki i posłużą za bazę do kanapek
mecooksCześć :D Bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna przekąska na każdą okazję. Pierwszy raz spróbowałam tego rodzaju skrzydełek w Sylwestra. Każdemu smakowały, więc postanowiłam wprowadzić je do domowego menu. Po pierwsze trzeba było pamiętać o dwóch, no może czterech rzeczach i składnikach: * o skrzydełkach * o maggi 1/2 szklanki * o oleju do smażenia * o mące do obtaczania skrzydełek(...)wystarczą te składniki i mamy świetna przekąskę. Jak zabrałam się do przygotowania skrzydełek, oskubałam pozostałości z piórek, bo czasami się zdarzają i obcięłam tę trzecią część skrzydełka, co mięska nie daje. Zajmowałaby mi niepotrzebnie miejsce podczas smażenia w patelni. Przepłukałam, odsączyłam z wody i zapakowałam do miski. Miałam 12 skrzydeł. Do tego wystarczyło mi pół butelki Maggi w płynie. Zalałam
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Bardzo łatwa w przygotowaniu i pyszna przekąska na każdą okazję. Pierwszy raz spróbowałam tego rodzaju skrzydełek w Sylwestra. Każdemu smakowały, więc postanowiłam wprowadzić je do domowego menu. Po pierwsze trzeba było pamiętać o dwóch, no może czterech rzeczach i składnikach: * o skrzydełkach * o maggi 1/2 szklanki * o oleju do smażenia * o mące do obtaczania skrzydełek(...)wystarczą te składniki i mamy świetna przekąskę. Jak zabrałam się do przygotowania skrzydełek, oskubałam pozostałości z piórek, bo czasami się zdarzają i obcięłam tę trzecią część skrzydełka, co mięska nie daje. Zajmowałaby mi niepotrzebnie miejsce podczas smażenia w patelni. Przepłukałam, odsączyłam z wody i zapakowałam do miski. Miałam 12 skrzydeł. Do tego wystarczyło mi pół butelki Maggi w płynie. Zalałam
Pieprzyć z Fantazją