przekąski - 41822 przepisów (strona:1176/2789)

FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 123

Falafel! Wstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę.  Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego

Jeść, by żyć w zdrowiu
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 128

sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy

Jeść, by żyć w zdrowiu
PYSZNY PASZTET Z CIECIERZYCY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 141

zbyt pyszny, smakował tak, że każdy zjadł dokładkę (w tym moja przyjaciółka, która nie jest weganką). Poza smakiem, jego atutem jest szybkość i prostota wykonania. Polecam na obiad, kolację, przekąskę na imprezę, itp. Oto i on - król dzisiejszego dnia: Składniki na formę o wymiarach 23x11 cm: 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 duża marchewka, 1 duży por, 1,5 szklanki

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKI KUSKUS Z KALAFIORA Z "GRILLOWANYMI WARZYWAMI" 212

witariańskimi ciastami, ciasteczkami, przekąskami miałam już wiele razy do czynienia. Gorzej z obiadami na surowo ... ale czas to zmienić! Ta potrawa przekonała mnie do częstszego przygotowywania dań głównych w wersji RAW. Kuskus z kalafiora mnie bardzo nasycił, ba!, nie zmieściłam całej porcji, a to zdarza mi się bardzo rzadko. Oprócz tego świetnie smakował i  mnie bardzo usatysfakcjonował. Po takim

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekana dynia ze słonecznikiem i ziarnami sezamu 160

Bardzo fajna, lekka przekąska. I banalna w wykonaniu. Może być również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Nuggetsy serowe (pieczone) 163

Nuggetsy to bardzo wdzięczny obiad czy imprezowa przekąska:). Jeśli decydujemy się je piec, ich zrobienie trwa dosłownie chwilę a później pozostaje tylko czekanie aż się upieką. Serowo-pietruszkowe są naprawdę smaczne:). 2 filety z kurczaka  100g sera cheddar 5 łyżek posiekanej natki pietruszki  100g bułki tartej Marynata: 200ml jogurtu 1 jajko L 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka

Szefowa kuchni
Surowe batony Raw Bite :) 163

tylko w postaci malutkich kawałeczków a dużych, a niekiedy widać nawet całe połówki orzeszków. Orzechy są też bardzo dobrze wyczuwalne i w połączeniu ze słodką, daktylową masą tworzą pyszną przekąskę. Pychotka!  PIKANTNA CYTRYNA  owoce (61%) - daktyle, rodzynki, sok z limonki 3%  *  orzechy (39%) - orzechy nerkowca, migdały * imbir * chilli * olejek cytrusowy Do tego wariantu podchodziłam troszkę niedowierzanie

Zdrowie na języku :P
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 195

dziale znajdziecie dotychczasowe królowe polskich imienin u cioci. Faszerowane jajka na twardo, sałatkę jarzynową czy pomidory z cebulą zna prawdopodobnie każdy z was. Nie sposób nie spotkać takich przekąsek na imprezowym stole. Szybkie do wykonania, dające się przyrządzić dzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają na nich w lodóweczce. Oprócz oczywiście takich standardów znajdziemy w tym rozdziale różnego rodzaju ciekawostki

Mr. Taste
Snails Garden – wycieczka 112

jesteśmy purystami odrywamy palcami pyszną wątróbkę i gotujemy tuszkę w bulionie przez pół godziny. Jeśli nie wiemy, co ugotować ze ślimaka, mamy też książkę kucharską, gdzie znajdziemy pomysły na przekąski, dania główne ze ślimakami a nawet desery z wykorzystaniem kawioru ze ślimaka. Polecam wyprawę w okolice Pasłęka, bo jest tam sporo fajnych miejsc na turystykę kulinarną. W Pasłęku jest też

Ugotowane pozamiatane
Koktajl owocowy ze spiruliną 194

Zielono mi! :) czyli zdrowy początek dnia. Polecam na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, szczególnie po wysiłku, gdyż spirulina jest jednym z najlepszych źródeł białka. Dodatki tak naprawdę dowolne, każdy zmiksowany owoc i w ulubionych proporcjach będzie pyszny i zdrowy w takim zielonym koktajlu. O właściwościach zdrowotnych spiruliny - niebiesko-zielonej algi możecie poczytać w Internecie, stron mówiących

Zasmakuj Kuchni
Pudding chia 239

Dziś mam dla Was prostą przekąskę/deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Jego zrobienie jest naprawdę dziecinnie proste i w zależności od tego na jaką bazę się zdecydujecie, tak będą smakowały nasionka – ja wybrałam mleko kokosowe. Polecam Wam pełnotłuste (ważne, żeby na puszce nie było napisu „light”) jest dużo smaczniejsze

Ciastkozercy
Bruschetta 185

Włoska przekąska stworzona dla miłośników pomidorów oraz czosnku. Pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno w roli lekkiego śniadania jak i imprezowej przystawki dla gości. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Muffinki z płatkami owsianymi, miodem i miechunką peruwiańską 111

Muffinki smakują i pachną rewelacyjnie. Dzięki płatkom są dość syte, lekko chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić pożywną oraz smaczną przekąskę. Fajnie smakują z serkiem lub kubkiem ciepłej herbaty... Możecie do nich dodać rodzynki, śliwki, czy inne ulubione owoce. Ja tym razem postawiłam na miechunkę peruwiańską i jeśli nie mieliście z nią do czynienia - polecam! Miechunka to egzotyczna roślina, której

Di gotuje
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 125

Sobczak, serowara: Gieno Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY

Kuchnia Bazylii
Tortilla z nuggetsami 183

Tortilla przyrządzona w ten sposób jest bardzo smacznym i sycącym daniem, nuggetsy z kurczaka doskonale smakują z sosem amerykańskim i warzywami. Polecam na przekąskę lub kolację.  Składniki: 6 gotowych placków tortilli Fanex 1 sałata lodowa 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 ogórek zielony 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki ostrej papryki Ciasto naleśnikowe

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania