przekąska - 23005 przepisów (strona:911/1534)

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami 103

Hummus – tradycyjna potrawa Bliskiego Wschodu. Jest zdrowy, smaczny i zawiera wiele cennych składników bogatych w witaminy. Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem hummusu jest bogata w

Tajemnice Smaku
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 134

Przepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy

Tajemnice Smaku
Tartaletki bez pieczenia z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii – raw food 89

Tartaletki  z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta

Tajemnice Smaku
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym… 87

Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 103

Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do

Tajemnice Smaku
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 118

Orzechy brazylijskie są smaczne i zdrowe, zawierają w swoim składzie mnóstwo witamin oraz minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje to, że orzechy brazylijskie stanowią najbogatsze, naturalne źródło

Tajemnice Smaku
Tartaletki na francuskim cieście z zielonymi szparagami, jarmużem i szczypiorkiem 96

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać. Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok.  Najsmaczniejsze jednak są wtedy

Tajemnice Smaku
Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką 102

Chałka to słodki drożdżowy warkocz. Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej

Tajemnice Smaku
Słoik – wiśnie, banan, granola, jogurt – deser czy śniadanie? 109

Tym razem wiśnie i banany w roli głównej. To kolejny pomysł na warstwowy deser lub śniadanie. Co prawda, sezon na wiśnie dopiero za jakiś czas, ale

Tajemnice Smaku
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem 104

Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy

Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 99

Czy można bawić się śniadaniem? Oczywiście, że tak! Jeśli chcemy rano ujrzeć uśmiech na twarzach naszych pociech przygotujmy kolorowe tosty. Tęczowe tosty jednorożca. Gwarantujemy zaskoczenie! Im

Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 111

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym

Tajemnice Smaku
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 115

Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony

Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 87

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje

Tajemnice Smaku
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków 122

Pierwsze ogórki gruntowe zakupione na bazarku, przepyszne, chrupiące, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i cudownie przemienić w małosolne. Uwielbiamy! Z zachłanności  przerabiamy

Tajemnice Smaku