przekąska - 23005 przepisów (strona:859/1534)

Warsztaty w Fabryce Czekolady E.Wedel - relacja 148

środka. Było bardzo słodko :) Na "dzień dobry" - chociaż właściwie był już wieczór - mogliśmy coś zjeść i porozmawiać ze znajomymi przy kubku gorącej czekolady. Ja na chwilę zatrzymam się przy przekąskach, bo uwielbiam tak podane jedzenie: małe kanapeczki, roladki czy kawałki tarty, były naprawdę pyszne i stały się dobrym wstępem do czekoladowego szaleństwa, które nastąpiło później.  Po powitaniu nas przez

Pasja Smaku
CZEKOLADOWE PRZEKĄSKI 99

samo słowo "czekolada" kryje w sobie tajemnicę, a jej miłośnicy zgodnie twierdzą, że ma ona niepowtarzalny i magiczny smak. W mojej kuchni dzisiaj też odrobina czekolady w postaci czekoladowych przekąsek. SKŁADNIKI NA 18 CZEKOLADEK: 125 g czekolady 50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows) 25 g obranych migdałów posiekanych 25 g suszonych moreli posiekanych 2 łyżki kakao w proszku

Kuchnia w opałach
CARPACCIO Z CUKINII 127

dodatku z okropnym bólem głowy, wróciłam do domu. Moim oczom ukazał się koszmarny widok, brudnych naczyń w zlewie. Zazwyczaj zawsze mnie to irytuje, ale nie dzisiaj. Przygotowuję lekką przekąskę, potem gorąca kąpiel i relaks. Jutro od rana ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI:   1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny

Kuchnia w opałach
CYKORIA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 109

urywek wiersza J. Tuwima, a jakże doskonale mnie dzisiaj obrazuje. Taka pogodę to ja najlepiej znoszę w basenie :) , ale niestety dzisiaj taki relaksik nie jest mi dany. Dzisiaj szybka przekąska, bo i tak nic bardziej konkretnego zjeść się w taka pogodę nie uda, organizm zdecydowanie odmawia, domagając się zwiększonej ilości płynów.   SKŁADNIKI:     2 cykorie 1 garść świeżego

Kuchnia w opałach
GRILLOWANA CUKINIA Z CAMEMBERTEM 124

Patelnia grillowa, to chyba jedna z moich bardziej trafnych inwestycji kuchennych. Uwielbiam grillowane warzywa, które zachowują swoją chrupkość, czyli to co lubię. Dzisiaj zapraszam na szybką i smaczną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 ser camembert 1 papryka 2 łyżki drobno pokrojonego pomidora sól kolorowy pieprz oliwa świeże oregano A jak to zrobić: Cukinię pokroić w plastry około 1 centymetra

Kuchnia w opałach
BOUCHEES A LA REINE 195

Bardzo szybka i smaczna przekąska, idealna na przyjęcie niespodziewanych gości. Należy tylko pamiętać, aby w lodówce, zawsze w pogotowiu mieć płat ciasta francuskiego. Farsz robimy według upodobań, choć warto zajrzeć w historię tego dania. Początkowo do farszu dodawano między innymi: móżdżek jagnięcy, jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI

Kuchnia w opałach
KOKOSANKI 93

sobie kokosankami (i nie tylko) kilkugodzinną drogę, dotrą cało i zdrowo do celu i będą się świetnie bawić. Kokosanki chrupiące z zewnątrz i wilgotne wśrodku. Szybka, łatwa i słodka przekąska. SKŁADNIKI: 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Kresto A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną

Kuchnia w opałach
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 122

było sympatycznie i czasami nawet bardzo śmiesznie. Zostałyśmy zaproszone razem z Krysią i Amelią do uczestnictwa w Plenerowym Pikniku - Opolskie Fit. Naszym zadaniem, było przygotowanie przekąsek fit i częstowanie nimi uczestników imprezy. Przyznaję, że w mojej kuchni dania fit pojawiają się sporadycznie, ale sprostałam wyzwaniu :) Impreza odbyła się wczoraj, a zainteresowanie było ogromne. Nie zdążyłyśmy przygotować naszego stanowiska, a już

Kuchnia w opałach
MUFFINY OWSIANO - BANANOWE 84

Dzisiaj zapraszam Was na słodką i dietetyczną przekąskę. Muffinki te przygotowywałam na Piknik Opolskie Fit, jako jedną z moich dietetycznych propozycji.  Rozeszły się w mig niczym świeże bułeczki. A miło mi było tym bardziej, że wiem, iż smakowały :) SKŁADNIKI: 2 rozgniecione dojrzałe banany   1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych) 1 szklanka mąki żytniej razowej

Kuchnia w opałach
PANIEROWANY KALAFIOR 116

podaję go z masełkiem i bułką tartą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej. Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni. Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem. SKŁADNIKI: 1 kalafior 2 jajka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta olej rzepakowy A jak to zrobić: Kalafior podzielić na różyczki i zagotować

Kuchnia w opałach
PRZEKĄSKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 116

Takie małe co nieco, a smakuje wybornie. Idealne jako przekąska, ale równie dobrze spisze się jako śniadanie. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart, no bo w końcu człowiek najpierw je oczami. Mój mąż się śmieje, że więcej czasu zajęło mi przygotowanie tego dania, niż jego konsumpcja. Co z tego - odpowiadam - ja tak lubię. Najpierw się napatrzę, a później

Kuchnia w opałach
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CUKINIĄ, KOZIM SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 773

Karnawał rządzi się swoimi prawami :) Również jeśli chodzi o kulinaria. Królują wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki. U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie. Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 młoda cukinia 10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski) 100 g serka koziego (do smarowania) zioła prowansalskie

Kuchnia w opałach
PRZEKĄSKA Z CIASTA FILO I PASTY Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 199

Karnawał ma się ku końcowi, więc warto się jeszcze trochę pobawić. Proponuję także przy tym dobrze zjeść. Przekąski z ciasta filo, nadają się do tego idealnie. A jeśli ktoś zapyta czy ten papier się je, odpowiadajcie ze śmiechem, że tak :) SKŁADNIKI: 3 płaty ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 100 g wędzonego łososia 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka

Kuchnia w opałach
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 121

szybka i smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia

Kuchnia w opałach
TRUFLE BANANOWO - KARMELOWE 86

Kolejna trufelkowa odsłona :) To taka słodka przekąska, którą gdyby nie czas poświęcony na chłodzenie masy, mogli byśmy zrobić w kilka chwil. Polecam wykonanie tych słodkości, dla własnej przyjemności, lub w celu obdarowania nimi kogoś, kogo lubimy :) Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent. Moja córka stwierdziła, że to chyba najlepsze trufle jakie zrobiłam. SKŁADNIKI: na około 20 sztuk 1 dojrzały banan

Kuchnia w opałach