przekąska - 23005 przepisów (strona:691/1534)

Młoda kapusta duszona na maśle 186

Młoda kapusta jest tak pyszna, że lubię ją nawet samą, bez niczego. Odrywam listki i po prostu chrupię sobie jak najsmaczniejszą przekąskę. Surówka z młodej kapusty często gości u nas, ale czasem zachce się także gotowanej w całości lub uduszonej z koperkiem. Taka prozaiczna kapusta, jedno z najbardziej pospolitych (zdawałoby się) warzyw, a potrafią z niej powstać tak smaczne potrawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Deser na śniadanie? 230

Budzisz się i masz ochotę na coś słodkiego? Deser na śniadanie? Czemu nie? Nawet dobry będzie na kolację. Alternatywa dla słodyczy. Dobry też na przekąskę.  Bardzo szybki w przygotowaniu, a zje go każdy. Mamy już południe a obiad w lesie. Piszę szybciutko składniki i przygotowanie i mykam do kuchni. Miłego dzionka :) SKŁADNIKI: 1 mały banan odrobina gorzkiej czekolady

Misz-masz by Domi
Produkty dodające energii 181

orzechach wzmacniają pamięć i koncentracje. Zaletą jest fakt, że można je zabrać wszędzie ze sobą, są poręczne. Zmieszczą się w małej kobiecej torebeczce, czy neseserze. Jeśli chcemy mieć pożywną przekąskę przy sobie wystarczy wsypać niewielką ilość orzechów do woreczka i trzymać w torbie na wypadek chwilowego spadku energii. Woda mineralna Woda to podstawowy składnik żywienia. Jednak często zapominamy o odpowiednim

Codogara
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. 206

szaszłyki to już ostatnie danie tego typu w tym tygodniu, ale za to jakie konkretne! To jest po prostu kawał obiadu na patyku, a nie jakaś tam przekąska ;) Kiedy zabrałem się za ich przyrządzanie, moje myśli ewidentnie powędrowały w stronę toskańskich smaków. Przypomniała mi się mianowicie rozmarynowa polędwiczka zapiekana w bagietce. Nie mogę sobie przypomnieć (starość?!) czy robiłem

zadanie-gotowanie
Risotto ze szparagami i bekonem 151

wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie główne. Bez wątpienia obowiązkowa pozycja w majowym menu, gdy sezon szparagowy w pełni. Risotto ze szparagami i bekonem jest delikatne i wbrew pozorom bardzo lekkie. Składniki: 240g

Pociąg Do Kuchni
Pizza rybna Graala 163

Przekąska z serii Graal po raz kolejny. Dziś dodatkiem są... Tadam!!! Filety ze Śledzia w sosie pomidorowym Nie wiązałam z tym daniem wielkich nadziei,  ale ku mojemu zaskoczeniu była to kolejna uczta podniebienia:) Do stołu podano... Pizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju Przygotowanie

Ukojenie Podniebienia
Bezglutenowo: kaszka, musli i chrupaki :) 151

uwodornionych, a w zamian składają się z tłuszczów organicznych, bio. Skład jest prosty, nie ma cukru, a sól znajduje się na ostatnim miejscu. Są ciekawą i smaczną propozycją na przekąskę między posiłkami. Bardzo mi zasmakowały, zarówno naturalne jak i te o smaku pizzy :) Musli z truskawkami i malinami  Musli te to połączenie płatków jaglanych, gryczanych i ryżowych z dodatkiem

Zdrowie na języku :P
WARSTWOWE SMOOTHIE Z OWOCÓW 164

Smoothie ze zmiksowanych owoców z dodatkiem jogurtu naturalnego. Jest to zdrowy pomysł na dietetyczną przekąskę. Moja dzisiejsza propozycja owoców to banan, nektarynka, truskawki i kiwi.  Składniki: * 2 banany * 3 nektarynki * 3 kiwi * ok. 15 truskawek * jogurt naturalny Wykonanie: Wszystkie owoce oczyścić, obrać ze skórek i każde w osobnych miseczkach zmiksować blenderem. Do szklanek wylewać na przemian warstwami

Zrób to smacznie
Kuchnia francuska w pigułce 183

pozostać przy kuchni polskiej, włoskiej lub jakiejkolwiek innej. Wspominając o kuchni francuskiej, niewolno zapomnieć o żabich udkach i escargot, czyli ślimakach, które budzą skrajne emocje – jedni kochają tego typu przekąski, inni z kolei mogą uznać, że to coś obrzydliwego. Prawda jest gdzieś po środku i trudno nie zauważyć, że mimo zróżnicowanych opinii francuskie dania są powszechnie przygotowywane w wielu restauracjach

Codogara
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 155

Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach rozwinęła się kuchnia wegetariańska, której dania są bardzo ostre. Co ciekawe nawet w fast foodach takich jak Mcdonald

Codogara
Dip czosnkowo-pietruszkowy 178

zapiekanek,pizzy,słonych przekąsek czy warzyw. Idealny,czosnkowo pietruszkowy. SKŁADNIKI: 3 Ząbki czosnku  pęczek pietruszki  200 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki majonezu ja daje zawsze Kielecki  sól i pieprz do smaku  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czosnek przeciskam przez praskę Natkę drobno siekam  Dodaję jogurt i majonez oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą. Wkładam do lodówki

Gotowanie Patki
Domowy kisiel z kiwi 296

dodać, nic ująć. Jak Zuzia dostała go po raz pierwszy razem kaszą, zjadła w całości, ale kaszy ani tknęła. :) Naprawdę pyszny, nie za słodki, w sam raz na przekąskę. I to zdrową! Można dodać bakalie, łuskany słonecznik niesolony, orzechy, płatki owsiane, a będzie bardziej pożywny. Składniki na ok 3 porcje: 5 średnich kiwi 1 łyżeczka soku z cytryny

Anioszek w kuchni
Leczo z Bakłażana i Kurczaka 169

ryż będzie miękki.  Na koniec dodaję paprykę i mieszam. Pozostawiam jeszcze porzez ok 2 min na ogniu i zdejmuje. Podaję na gorąco. MIni Papryczki idealna na przekąskę

Gotowanie Patki
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 129

tartę. Na wierzchu układamy szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło i na zimno. Do frittaty można podać  domowy sos pomidorowy . Sezon na szparagi w pełni, dlatego polecam też inny przepis na te smaczne warzywa: Szparagi zapiekane

My Chcemy Jeść
Zielone szparagi z patelni 596

Błyskawiczne danie z zielonych szparagów, które może być pyszną chrupiącą przekąską lub ciekawym zielonym dodatkiem do dania głównego. Składniki: pęczek szparagów zielonych sól, pieprz chilli - ewentualnie tarty parmezan lub inny ser oliwa lub olej Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce.  Polać oliwą i oprószyć przyprawami. Wymieszać całość. Patelnię mocno rozgrzać i wrzucić na nią szparagi. Smażyć kilka minut, często

wyzwania kuchenne