Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 185gdzie niewielkie kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz, szpikulec
Niedzielny kucharz
Koktajl z winogronowym akcentem 177Mamy dla Was kolejny patent na pożywną, szybką przekąskę. Tym razem z winogronem w roli głównej. Po dodaniu kostek lodu, przyniesie Wam słodkie orzeźwienie w cieplejsze dni. Składniki na 1 porcję: 250 ml mleka dojrzały banan połówka jabłka kilka szt. (0k. 8) winogron 3-4 listki świeżej mięty sok z ćwiartki cytryny (łyżka) Sposób przygotowania: Wlewamy mleko do blendera
Pyszny Duet
Zupa krem z białych szparagów 166odrobiną cukru *** *** Przed podaniem kładziemy na powierzchni zupy główki szparagów oraz przyozdabiamy ją koperkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytem
Szaszłyk to też kebab – shish kebab z kurczaka 218gdzie niewielkie kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami. Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish , od słowa miecz, szpikulec
Niedzielny kucharz
Babeczki na maślance z owocami 281minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytem
Pączki jogurtowe – Fritule 261Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego
mojewypiekiinietylko
Szparagi z prosciutto, daktylem i jajem sadzonym 189Szparagi smakują zawsze i na każdy posiłek. Dziś przedstawiam szparagi dość szybkie w przygotowaniu i jakże pyszne. Szparagi tak podane to idealna przekąska czy śniadanie, polecam. Szparagi z prosciutto i jajem sadzonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką 204kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy je na ciepło jako dodatek do obiadu lub same jako przekąska. Smacznego ! Na sam koniec chciałabym Was zachęcić do udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na durszlak.pl: "Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes
Gotowanie...to proste !
Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem 1005każdej brzoskwini robimy małe nacięcie i umieszczamy w nim płatki migdałowe tworząc skrzydełka *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA
Blog z Apetytem
Wiosenny tuńczykowy lunch 220miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje. Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek. Czasem tak sobie myślę…. że nie jem, żeby żyć , ale żyję żeby jeść! Celebruję chwile z #MasterTuńczyk! Składniki
Wanilia i Kardamon
Placuszki z jabłkami 197Placki to fajny pomysł na śniadanie, przekąskę czy kolację. My z Gabrysią zrobiłyśmy sobie słodkie drugie śniadanie z placuszkami z dodatkiem jabłka. Kilka składników, które są praktycznie w każdej kuchni i gotowe, pycha! :) Składniki na ok. 10-12 placuszków: 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru (można ją zastąpić miodem) 2 szczypty soli 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 jabłko olej
Simply Food
Grzanki z gruszką i gorgonzolą 287Chrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola. Składniki: kilka kromek pieczywa oliwa rukola gruszka ser gorgonzola garść orzechów włoskich 2 łyżki miodu Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
wyzwania kuchenne
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym 1500PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym
Blog z Apetytem
Kalafior pieczony na złocisto i recenzja ksiażki Kuchnia długowiecznych. 191uzdrawiają nasz organizm. Co to kulinarna apteka i jakie produkty i dlaczego do niej zaliczamy. Aż w końcu przechodzimy do przepisów które podzielone są na 8 grup. M.in. Przekąski i inne drobiazgi, słodkie co nieco, potrawy bogate w białko i jeszcze kilka innych. Tej książki nie da się przejrzeć i wszystko wiedzieć, ta książka wymaga czasu aby zapoznać się
Radość kipiąca uśmiechem.
TATAR ZE ŚLEDZIA 203Zdecydowana i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej
cool and minty