Ostatnio przygotowywałam smażoną mozzarellę z pomidorami, więc dziś spieszę uspokoić ewentualne włoskie mammy, że caprese, czyli typową dla Włoch przekąskę - też potrafię zrobić :) W tej sałatce zwracają uwagę barwy, które widnieją na fladze tego kraju: zielony - bazylia, biały - mozzarella, czerwony - pomidor. Jak widać, każdy z tych kolorów ma swój odpowiednik w charakterystycznych dla Italii produktach. Składniki (jeszcze
Weekendy w domu i ogrodzieKalafior w jaku i bułce tartej to pyszna przystawka idealna do obiadu, kolacji lub jako przekąska. Kalafior jest bogaty w błonnik, kwas foliowy oraz witaminę C, ma niską zawartość tłuszczu i dzięki temu jest bardzo ważnym warzywem w codziennej, zdrowej diecie. Składniki: 1 kalafior 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka soli 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Kalafior
Smaczne Potrawyjabłek i pigwowców . Zabrakło mi słoików na nią i zostało kilka łyżek niewykorzystanej konfitury. Pomyślałam, że można byłoby zrobić do niej smażony ser. I w ten sposób powstała pyszna przekąska, totalnie wykręcone caprese. Składniki : kulka (125 g) mozzarelli małe jajko szczypta soli 4-5 łyżek otrębów owsianych łyżka oleju do smażenia 2 pomidory (sugeruję odmianę słodko-kwaśną) liście bazylii Pomidory
Weekendy w domu i ogrodzieciąg dalszy portugalskiej aury w moich czterech kątach :) Tym razem przysmak, który kupiłam na przekąskę w miejscowości Batalha. Mała mieścinka z olbrzymim i niezwykłym klasztorem podominikańskim. Obok klasztoru znajduje się kilka punktów gastronomicznych, w których można nabyć lokalne pyszności. Przypomniałam sobie o nich, gdy wczoraj koleżanka, wychodząc z firmy, zapytała, kiedy znów przyniosę coś na ząb. Cóż było robić? Zakasałam
Weekendy w domu i ogrodzieTortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło. Tortillę podają jako przekąskę na śniadanie lub do kanapek, ale też jako część obiadokolacji. Moja tortilla jest znacznie cieńsza, ale nieskromnie przyznam, że równie smaczna jak ta w Lloret de Mar czy Barcelonie. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieOdświeżające, lekkie i pobudzające apetyt - takie właśnie jest to carpaccio. Idealnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska w upalne dni. Dodatkowo zachwyca stroną wizualną i prostotą przygotowania. No to do dzieła! ;) CARPACCIO Z CUKINII Z PRAŻONYM SEZAMEM Składniki: - 2 młode cukinie - pół limonki - 3 łyżki sezamu - olej sezamowy - płatki bratków bądź innych kwiatów jadalnych (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy
Życie zamknięte w smakudomu chipsy tak, by nie były miękkimi, usmażonymi ziemniakami, a chrupiącymi płatkami tego warzywa. Wreszcie odkryłam tajemnicę chipsów i już wiem jak zamiast rozpadających się plastrów kartofla, uzyskać kruchą przekąskę. DOMOWE CHIPSY Składniki: - ziemniaki - tłuszcz do smażenia - dowolne przyprawy Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki - najlepiej możliwie cienkie, ale z grubych też możemy uzyskać chrupiące chipsy. Ziemniaczane plasterki
Życie zamknięte w smakupowiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej
Smaki Ewydzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu
Smaki EwyKarnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba
Smaki EwyDzisiejszy wpis to sięgniecie do prehistorii moich zapisków kulinarnych w necie. Zdjęcie tez sprzed 6 lat. Mam nadzieje ze wam to nie przeszkadza i że chętnie taką przekąskę w taki upalny dzień wykonacie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWyborna, szybka przekąska z bakłażana. Składniki 2 bakłażany mąka pszenna oliwa z oliwek pęczek koperku pęczek natki pietruszki ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 2 pomidory sól pieprz Przygotowanie Bakłażany umyłem, odciąłem końcówki, pokroiłem w talarki, obtoczyłem w mące i usmażyłem na oliwie. Odsączałem na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Sos : posiekałem drobno koperek, natkę i czosnek. Wymieszałem z majonezem
R'n'G KitchenPyszne, miękkie i lekko migdałowe drobiowe kąski. Przekąska na słono idealna na imprezę w stylu finger party jak i kolację dla dwojga. Kawałki piersi z kurczaka obtoczyłam w mące migdałowej (zmielone migdały), aby nuggetsy mogły jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mąka migdałowa 1 jajko sól, pieprz papryka słodka olej do smażenia Piersi
UgotowaćMiałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce
Pora na pora i pomidorakalarepki i pomidorków koktajlowych, z jajkiem, na miksie zielonych sałatach. Bardzo lekka, pachnąca, z miodowym winegretem. Świetna jako dodatek do mięs (zwłaszcza grillowanych), ale też idealna jako samodzielna lekka przekąska sezonowa latem na upalne dni. Dzięki bobowi i jajku jest sycąca, ale bardzo delikatna. Sałatka z bobu, kalarepki i pomidorków koktajlowych dodatkowo oszałamia kolorami. Składniki: – 1 szklanka ugotowanego
Pociąg Do Kuchni