formach przypominających pszczele domki. Pewnie dlatego przyjęła się nazwa "ule". Tym razem, przy okazji zbliżających się świąt, ule mają formy choinek, bałwanków czy dzwoneczków. Do przygotowania są proste i niekłopotliwe, jedynie dekoracja może zająć nam trochę czasu :) Warto jednak pobawić się z nimi, bo efekty są piękne i apetyczne :) Będzie to też wspaniały drobiazg(...)się schłodziły i krem zastygł. Schłodzone ule dekorować według upodobania. Ja, niestety, nie grzeszę talentem artystycznym, więc moje ule wyszły średnio ładne ;)Oto film, na którym zobaczycie jak proste jest przygotowywanie uli:Formy do przygotowania uli oraz rękaw cukierniczy do dekoracji otrzymałam ze sklepu MyKitchen. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plKilkucentymetrowe foremki wykonane są tworzywa
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowania jakiegoś pieczywa. Nie mam pojęcia, czy istnieje polskie tłumaczenie - wszystkim duńskojęzycznym z czystym sumieniem mogę tą książkę polecić.Chleb, na który się zdecydowałam, jest, jak już wspomniałam, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się(...)kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.Domowy chleb pszennySkładniki:(na 2 nieduże bochenki)15 g świeżych drożdży500 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 g mąki graham360 g mąki pszennej25 g masładodatkowo:4 łyżki letniej wodyDrożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, wsypać cukier, wymieszać. Odstawić na 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakimś cudem uchowały. I już! Pyszne przedśniadanie gotowe. I choć jest to połączenie, które wszyscy znają, i pewnie którego każdy już próbował, stwierdziłam, że wrzucę na bloga z jednej prostej przyczyny - żeby przypomnieć Wam, jak pyszne może być tak proste jedzenie. Bez wymyślnych składników, zaledwie kilka rzeczy razem - i jest. Nic mi więcej nie potrzeba.Ja koktajlu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka, z dorodnymi truskawkami otoczonymi wianuszkiem kremu. Mmm... Bajeczne. Ponieważ padało, nie chciało mi się ruszyć do sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki(...)tymi ciasteczkami. Dość czasochłonne, a więc zupełnie nie w moim stylu. Ale warto było poświęcić im popołudnie: mina C. - bezcenna. A dlaczego twierdzę, że mają potencjał? Z tej prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego borówki, które oboje uwielbiamy. Masa jest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste, nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam kolejną propozycję na bułeczki do wielkanocnego koszyczka. Wyjątkowo dobrze prezentujące się wianuszki - ich oryginalny kształt przyciąga wzrok. W dodatku smakują wyśmienicie, i są banalnie proste w przygotowaniu.Miałam w domu resztę marynowanego czosnku, która została po którymś obiedzie. Stał tak sobie i stał biedak w lodówce, aż stwierdziłam, że trzeba by się za niego zabrać. Niewiele(...)myśląc, wyrobiłam proste ciasto na bułeczki, jednak dodatek czosnku i ziół sprawia, że zdecydowanie zyskuje na smaku i aromacie. Pachnie bowiem obłędnie, a smakuje wyjątkowo. Wbrew pozorom wcale nie jest ostre, bo marynowany czosnek jest bardzo delikatny. Jego zapach nie zabija zapachu rozmarynu i estragonu, ale idealnie się z nimi komponuje. A na wierzchu czarnuszka, której zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzerabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je!Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie szybkie, proste, kapitalne chrupiące i fantastyczne w smaku. Co prawda trzeba potem przez trzy dni nosić maseczkę na twarzy, bo oddech zabija. No i trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia.No(...)będzie. No i właśnie pieczony był.Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem.Przygotowanie czosnku jest bardzo proste. Trzeba ściąć wierzch jego główki, położyć ją na blasze (najlepiej na folii aluminiowej), skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez
Grahamka, weka i kajzerkazostał opatrzony krótkim wstępem od autorki, listą składników, opisanym w etapach sposobem przygotowania, liczbą porcji oraz czasem przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu.Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego(...)kilku lat i zdążyłam wypróbować wiele zawartych w niej przepisów. Kilka z nich, wskazanych poniżej, prezentowałam Wam również na blogu. Potrawy Claudii Roden nie zawiodły mnie ani razu - były proste i smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory
Chilli Czosnek i OliwaGothic to gra, która była hitem naszych młodocianych lat – pewnie większość starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej. Gdy
Nerds KitchenPrzedstawiam Wam głównego bohatera dzisiejszego przepisu. A oto przed Państwem - Tortellini ! :) Są to tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. A ja podaję przepis na przepyszną, prostą, a na dodatek szybką do zrobienia sałatkę z tym oto makaronem (tortellini). Na prawdę warta spróbowania, bo mimo swoich prostych składników zachwyca smakiem nawet tych, którzy
charlotte gotujeRamen burger, czyli burger w „bułce” z makaronu, to wynalazek Keizo Shimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi
Nerds KitchenTruskawkowe serduszka Jeśli nie macie czasu na przygotowanie cukrowych dekoracji (nawet tych prostych) mam dziś dla Was szybką, efektowną i smaczną alternatywę. Mimo, że kalendarzowo mamy środek zimy gdzie nie gdzie można kupić świeże truskawki (te, które widzicie na zdjęciu znalazłam wczoraj zupełnie przez przypadek w Lidlu – 3,50 zł za małe pudełko). Zazwyczaj(...)niezależnie od pory roku truskawki można kupić też w Tesco. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby trochę wyschły. Do przygotowania babeczek możecie użyć dowolnego przepisu. Ja upiekłam proste babeczki waniliowe. Krem, np. taki jak ten, przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Na przestudzonych babeczkach wyciskamy różyczki. Truskawki kroimy na pół, wykrawamy z nich serduszka foremką
Ciastkozercycóż, podejrzewam, że dla chłopców raczej się nie nadaje...) jest cukrowy kotek Hello Kitty. Proste babeczki waniliowe pokryłam masą cukrową (jak to zrobić można zobaczyć tutaj). Reszta to proste geometryczne kształty, które można wyciąć za pomocą małego kieliszka i noża.Babeczki przygotowujemy według przepisu. Czekamy aż ostygną i pokrywamy je masą cukrową. Masę cukrową przed użyciem ugniatamy chwilę
Ciastkozercy