proste ciasto - 15398 przepisów (strona:755/1027)

Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe 205

łyżeczka proszku do pieczenia 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 100g posiekanej białej czekolady Dodatkowo: 3-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego do obtoczenia ciasta 1. Do miski przekładamy masło i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia

Mała Cukierenka
Amoniaczki 127

mąkę z solą. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem. Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać

Monia miesza i gotuje
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe 193

Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

SzczyptaSmaQ
Muffinki w lodowych wafelkach i e-book z okazji Dnia Dziecka 200

lodowych wafelkach  Dzieci lubią i lody i muffinki. Dlatego łącząc jedno z drugim mamy pyszny deser 2w1, zabarwiony na różowo naturalną metodą - burakiem. W wykonaniu przepis jest tak prosty, że i dziecko sobie poradzi. Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 400 g jogurtu naturalnego 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)zrobiłam blenderem). Na blaszce (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia-na wypadek zachlapania przy napełnianiu) ustawiamy wafelki do lodów, napełniamy je masą do 7/8 wysokości (napełniałam tak, by trochę ciasta wpłynęło do zagłębień u góry wafelka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Gotowe polałam delikatnie roztopioną gorzką czekoladą i ozdobiłam posypkami, ale można

Kolorowy Przepisownik
STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA 268

Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze(...)zmięknąć ), odsączamy. Dodajemy ugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan oraz odrobinę soli i pieprzu – wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy / blendujemy. Po zblendowaniu dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki wielkości orzechami i delikatnie dociskamy widelcem. Gotujemy we wrzątku ok.1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące! Smacznego! Ps. jeśli chemy zrobić je szybciej z całego

Ostra na Słodko
Mini pączki na jogurcie 109

migdałów  * 2 jajka Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem. Dodajemy jogurt i porządnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt z migdałów oraz przesianą mąkę. Film na którym znajdziecie idealną konsystencje ciasta na te pączki, znajdziecie poniżej. Całość mieszamy, aż powstanie coś podobnego do śmietany lub surowego ciasta na biszkopt. W garnku rozgrzewamy olej (3/4 pojemności garnka). Do gorącego oleju, pomagając sobie

Klasyka Gotowania
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 218

migdałów w słupkach) 3-4 łyżki otrąb owsianych 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego   1. Wszystkie składniki przekładamy do miski dokładnie mieszamy (możemy zagnieść rękoma), powstanie dosyć luźna „papka”. 2. Ciasto nakładamy małymi porcjami, możemy łyżeczką lub delikatnie formować kuleczki w rękach i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać. Uwaga: Proszę zachować między ciasteczkami duże odstępy, ponieważ podczas

Mała Cukierenka
Chleb drożdżowy z garnka 183

olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek

Monia miesza i gotuje
Muffinki z jabłkami i kruszonką 163

Miękkie, lekko wilgotne oraz słodkie muffinki z jabłkami i kruszonką. Idealne do kubka z gorącym mlekiem lub kawą. Poniższe muffinki są łatwe i proste do przygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach. Składniki na około 16 muffinek: 2 średniej wielkości jabłka    (najlepiej kwaśne) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka(...)Następnie dodać olej, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać

Ugotować
Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella 170

Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci,  podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS  to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :) Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak . Składniki(...)Sposób przygotowania; Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać kefir, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella

Wanilia i Kardamon
Omlet białkowy z mąką gryczaną 214

białkowa to ostatnimi czasy absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej(...)dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu odżywki białkowej i ogólnego uzupełnienia asortymentu, na otrzymane zapytanie od razu odpowiedziałam pozytywnie. Dzięki polskiej stronie internetowej, zakupy okazały się bardzo proste. Mimo, że wszystkie ceny podane są w Euro, nie należy zamartwiać się o sposób płatności- wystarczy Paypal lub polska karta kredytowa. Kolejnym, ogromnie pozytywnym zaskoczeniem był czas dostawy

peanutbuttermonster
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 231

podsypujemy zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na min. 1 godzinę do podwojenia objętości. Blachę wysypujemy mąką. Ciasto przekładamy na blachę. Rozciągamy na ok. 30 cm długości składamy na pół – czynność dwukrotnie powtarzamy. Formujemy bochenek i nacinamy go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupiące pierogi z kurczakiem 268

serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót głowy. Chyba wszyscy lubimy to proste i smaczne danie. Chodź przygotowanie ich jest czasochłonne. No nie ma nic bardziej przyjemnego jak przygotowanie ich w zaciszu swojego domu. A później zajadać się i napawać się dumą(...)min.Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów)Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na farsz:150 g mięsa z kurczaka1 marchewka1 pietruszka1 cebula1 mały porświeży tymianekbulionolej, sól, pieprzSKŁADNIKI na ciasto:2 szklanki mąki1 szklanka wody1 żółtko z jajka1 łyżka olejuszczypta soliSKŁADNIKI na dip czosnkowy:3 ząbki czosnku4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki)sól, pieprzDo jogurty wciskamy za pomocą praski

kulinarnyJa
Nie tylko miłość... Po japońsku 100

pracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz wszystko wraca do normy, minimum pięćdziesiąt stron dziennie i niedługo znów wyprzedzę plan. Póki co o książce, którą udało mi się wchłonąć jeszcze przed tym feralnym okresem...Z Amelią(...)jako pięciolatka. Kraj kwitnącej wiśni fascynował ją jednak zawsze i z wielką radością przywitała możliwość zamieszkania w Tokio. Nauka języka, którego nie używała od lat okazała się nie tak prosta, jak się spodziewała. Postanowiła więc dawać lekcje francuskiego, które okazały się idealnym sposobem poznania japońskiego. Jej uczniem zostaje 21letni student, Rinri. Chłopak pochodzi z dobrej rodziny, jednak jako dziecko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 138

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie.Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej(...)cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze

Grahamka, weka i kajzerka
Babeczki arbuzy 190

Babeczki arbuzyBabeczki arbuzy to świetny przykład jak odrobina barwnika spożywczego może zamienić najzwyklejsze muffinki w uroczą i oryginalną słodką przekąskę. Do prostych babeczek waniliowych z kawałkami gorzkiej czekolady wystarczy dodać nieco czerwonego barwnika, do kremu (np. takiego lub takiego) trochę barwnika zielonego - i voila! babeczki arbuzy gotowe :)Składniki na babeczkiSkładniki na krem budyniowylubSkładniki na krem maślanyJeśli decydujemy się(...)mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Krem przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy zielony

Ciastkozercy
KOSTKA BROWNIE Z MALINAMI 127

Składniki ( 24szt+/- lub mała tortownica 18cm): 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70% 100g masła 50g mąki pszennej 75g brązowego cukru 3 średnie jajka garść malin Wykonanie

Słodkie zapomnienie
Pierożki Drożdżowe Z Jarmużem I Fetą 168

Pierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci.. Składniki na 1

Gotowanie...to proste !
Muffinki z łososiem i pesto 139

Muffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego

KuchniaWeDwoje.pl
Cytrynowo-kokosowy sernik bez pieczenia 560

Czasami zdarza się, że mamy po prostu ochotę na sernik. Sernik, jak sernik, jednemu nie wyrośnie, drugiemu klapnie, a innemu po prostu się nie chce, bo

Z Kuchni Do Kuchni
Staropolski tort orzechowo-kawowy 284

Staropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez

Poezja smaku
Rolada biszkoptowa 115

Zapraszam na delikatną roladę kakaową z kremem śmietanowym. Rolada wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Ja użyłam do zrobienia mojej mąki pszennej tortowej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.  Polecam Składniki: biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej tortowej od PZZ S.A. 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu(...)dodajemy po żółtku oraz olej i ekstrakt, miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i mieszamy łyżką. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy na całej blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekłądamy na zmoczoną ściereczkę. Zdejmujemy papier i delikatnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 638

się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania i już wiem, że będą często gościć na moim stole. Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i bardzo sycący! Wersja z piekarnika jest równie bardzo chrupiąca, jak z oleju, a o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Świetnie pasują do domowych frytek z ziemniaków lub frytek(...)120g płatków kukurydzianych – oliwa z oliwek (najlepiej w spray’u) Mięso kroimy w kawałki 3-4cm (najlepiej delikatnie roztłuc je tłuczkiem). W sporej misce, składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy (jogurt, mąkę, jajko, olej i przyprawy). Umieszczamy w niej kawałki mięsa i dokładnie obtaczamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha – dodajemy trochę mleka. W miseczce obok

Be Fit Be Strong
Delikatnie pomarańczowe ciasteczka i KONKURS z Protonik 161

cukier puder, pokrojone masło, 2 żółtka, aromat pomarańczowy i na początek 1 łyżeczkę jogurtu (w razie potrzeby dodajemy dwie, ja miałam małe jajka i musiałam użyć 2 łyżeczek, aby ciasto ładnie się lepiło).  Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Słodkie okruszki
Salsa z mango 139

owocem, które sprawdza się nie tylko w daniach słodkich, ale również i w tych wytrawnych. I tak, będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju koktajli i sałatek owocowych, deserów, kremów, ciast i lodów. W daniach wytrawnych jest wykorzystywane między innymi do przygotowania curry, a w przystawkach będzie pysznym dodatkiem do sałatek, szynki parmeńskiej czy do krewetek. Mango w moich przepisach

Kulinarne przygody Gatity
ŚNIADANIOWY CZEKOLADOWY TORCIK CORN FLAKES 133

zapracowani, zabiegani i nie mają czasu, by spędzać go z rodziną.  Na śniadanie polecam delikatny torcik naleśnikowy o smaku czekoladowym, który zachwyci każdego członka rodziny.  Jest prosty i bardzo elegancki. Torcik to blaty naleśników czekoladowych przełożone kremem czekoladowo orzechowym oblany płynną i słodką czekoladą.  ~~SKŁADNIKI~~ NALEŚNIKI: jaja 2 szt. mleko 2 % 2 szkl. mąka pszenna(...)METODA~~ NALEŚNIKI Jaja wymieszać z mlekiem i olejem. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek i cukier. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.  Małą patelnię wysmarować olejem. Nalać małą chochelkę ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.  KREM Płatki Corn Flakes kakao i miód zmiksować w malakserze na mączkę. Dodać jogurt, masło orzechowe, kakao, miód i serek. Zmiksować

Kuchnia Paulettes
Puszyste racuchy z jabłkiem 295

masę. Nadal miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Miksować do połączenia się składników. Jabłka obrać, wykroić twarde części i pokroić w kostkę. Dodać o ciasta i łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i formować placuszki. Temperaturę w jakiej smaży się racuchy należy wyczuć, ale nie może być ona wysoka, ponieważ placuszki szybko

W kuchni u Moniki
Hush puppies 155

puppies znaczy mniej więcej tyle co Cisza, szczenięta To jedna z historii, która najbardziej mi się podoba, choć mało prawdopodobna, bo wątpię czy dobrze karmione psy łakomiłyby się na ciasto kukurydziane :) Składniki: - kaszka kukurydziana - kukurydza konserwowa - mąka Wykonanie: Kaszką gotujemy na gęsto. Odstawiamy aż ostygnie dodajemy kukurydzy, jakiś ulubionych przypraw i trochę mąki. Formujemy kotleciki i smażymy. Oryginalnie powinny być

Kryzysowa Książka Kucharska
TORT NALEŚNIKOWY 181

Naszą siedzibę i na pożegnanie przygotowałam jej tort z naleśników. Przepyszne i przepiękne dzieło - oto jej słowa: " tort jest tak piękny, że aż szkoda mi go zjeść" i tak prosty w przygotowaniu. Na prezent, podwieczorek czy na poprawienie humoru sobie lub bliskim.  Składniki:   0,5 litr mleka  100 ml wody gazowanej  2 jajka 1 opakowania cukru(...)czekolady deserowej  1 łyżka miękkiego masła  Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia:  Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki.  Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować

pieprzny smaczek
Jak zrobić domowy pyszny lukier? Lukry - smakowe i kolorowe. 188

Bardzo prosty w zrobieniu, nie potrzeba wydawać pieniędzy i stać w kolejce w sklepie za kupnym (który często ma całą litanię składników;) Zróbcie go sami, a nie pożałujecie. Kolejna pyszna słodka sprawa z serii "wiem co jem". Lukier klasyczny: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki wody (zamiast wody możesz użyć łyżkę wody + łyżkę mleka). Lukier cytrynowy/pomarańczowy: Szklanka przesianego cukru(...)Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było żadnych grudek. Jak dodacie do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę wody, a drugą zastąpicie białkiem - lukier

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki pszenno-żytnie z boczkiem 124

Posmarowaliśmy je śmietaną i dodaliśmy, boczek, ale równie dobrze smakują same. Dzięki żytniej mące są dużo bardziej pożywne niż typowe białe pieczywo. Jak sami za chwilę zobaczycie są równie proste w wykonaniu co pysze. Zachęcamy serdecznie do eksperymentowania z domowym pieczywem. Przepis Składniki: kostka drożdży (42g) 300 g białej mąki (typ 405) 200 g żytnie mąki (typ 1150) sól(...)minut w ciepłe miejsce. Mąkę żytnią mieszamy z pszenną i z półtorej łyżeczką soli. Dodajemy rozczyn drożdży i 275 ml ciepłej wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto powinno lekko się kleić ale odchodzić od rąk, jeżeli nie chce odchodzić dodajemy jeszcze trochę mąki, jeżeli się kruszy to wody. Przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę

KasiaiKrzysiu.pl
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 102

Naleśniki to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Tak proste, a w tak wielu odsłonach mogą zrobić furorę na talerzu.  Naleśniki ze szpinakiem, pojawiają się u mnie w domu w różnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki:   ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki(...)cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej oraz umyty rozdrobniony szpinak baby (mogą być cząstki liści). Ważne jest aby ciasto nie miało zbyt dużych grudek i było mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Po około 20 minutach smażymy naleśniki. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek

ChilliJemy
Ciasteczka imbirowe golden gingerbread 92

Dziś zapraszam na super proste ciasteczka imbirowe z nutką korzennych przypraw. Do wykrawania ciasteczek użyłam prostokątnych  herbatnikowych foremek, ale jeśli wytniecie je przy pomocy foremek  w kształcie gwiazdki, aniołka czy mikołaja wyjdą Wam piękne pierniczki. Inspiracja Tater z  forum kulinarnego Cincin. Ciasteczka imbirowe golden gingerbread Czas przygotowania: 120 minut Składniki(...)przyprawami, solą i sodą. Masło kroimy w kosteczkę i łączymy je z mąką. Możemy to zrobić w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy żółtka, cukier i syrop. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na omączonym blacie na w miarę cienkie placki i wykrawamy ciasteczka. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Szwedzkie bułeczki adwentowe 151

się równie często (najczęściej pomijając szafran) na różnego rodzaju rocznice, imprezy. Ja postanowiłam je upiec wcześniej. Zrezygnowałam z ich tradycyjnego kształtu odwróconej litery „s” na rzecz prostego kształtu typowej bułeczki. Świetnie sprawdzą się jako deser do kawy, na śniadanie i inne okazje! Do przygotowania 16 bułeczek Lussekatter potrzebujemy: – 1 g szafranu – 500 g mąki(...)topimy i dodajemy do mleka W szklanej misce umieszczamy mąkę, cukier, jajko i rozczyn. Powoli dodajemy mleko z masłem oraz szafran. Mieszamy drewnianą kopystką po czym trochę wyrabiamy mikserem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto dodając już rodzynki. Dzielimy na 16 części i formujemy 16 bułeczek. Układamy

Szybko Tanio Smacznie
Muffiny z borówkami 214

Takie dobroci miałam dziś na śniadanie - przepyszne muffiny z soczystymi borówkami, mięciutkie, wilgotne, mało słodkie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. To będzie dobry dzień, deszczowa aura mi niestraszna :) Składniki (na 12 szt.): 225 g mąki pszennej 115 g mąki pszennej razowej typ 2000 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 110 g cukru trzcinowego(...)jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać.  4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników.  5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez ok. 30-32 min., a następnie ostudzić na kratce. Przed podaniem muffiny można

Domowa Cookierenka Agi
Bagietki z sezamem 126

formę na bagietki i zdecydowanie za rzadko z niej korzystam. Zostawiłem więc Madzię sam na sam z trzecią częścią Laleczki Chucky i poszedłem robić bagietki. A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (Madzia posypała je makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić(...)sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie bułek. I jak wyrobimy to przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią żeby je odgazować i wyrabiamy przez kilka sekund. Dzielimy na 5 części i z każdej z nich lepimy bagietki (lub tak jak ja 4 bagietki i 4 małe bułeczki

Marder&Marder Manufacture
Babka pomarańczowa bez masła 168

wiele ciekawych przepisów na serniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu na babkę, to już nie musicie dalej szukać. Polecam! Zapraszam na Babkę pomarańczową bez masła. Składniki : 120 g cukru 5 białek 5 żółtek(...)ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. W oddzielnej misce łączymy obie mąki z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie

Słodkie Przyjemności