Pamiętacie okrągły znak TVP, który kiedyś pojawiał się na ekranach telewizorów? Z tym właśnie znakiem kojarzą mi się dzisiejsze zdjęcia - jest śmiesznie, bo i sam przepis jest śmiesznie prosty. Pierwszy i zarazem najłatwiejszy z serii serników na zimno, otwierający sezon. Ulubieniec większości gospodyń jak i dzieci. Zapraszam. Sk ład ni ki: 4 galaretki o różnych(...)mleka, kremówki oraz żelatyny tak, aby wszystkie galaretki były zakryte. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego! Drobna podpowiedź: Przepis można również wykorzystać jako jedną z warstw innego ciasta
Garniec MagalieCoroczny sezon rabarbarowy uważam za otwarty Nie byłabym sobą gdybym nie zaczęła go od genialnie prostych i niezastąpionych smakiem muffinek. Są mięciutkie, wilgotne, słodkie, z lekkim posmakiem kwaskowatego rabarbaru. Dla nas idealne. Czekamy jedynie na piękne całodniowe słonko i wyruszamy na piknik z nimi w roli głównej. Bardzo polecam. Składniki na 12 sztuk: 175 g cukru kryształu(...)pieczenia i sodę mieszamy razem. Płynne składniki wlewamy do rabarbaru z cukrem. Mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką i wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Posypka: 25 g cukru brązowego 25 g płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie
Made By Mom And SonDzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy!- upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach. *Przepis z portalu moje miasto to Nowa Sól (wprowadziłam(...)tylko wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki.Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam resztę ciastem. Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut.Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują doskonale
NA MOIM TALERZUSmaczniutki lekki rosołek dla dzieci i dorosłych ;) Składniki na 3 os 1,5 - 2 litrów wody 2 spore skrzydełka pół marchewki 1/2 sporej pietruszki 1/2 opieczonej
Gotowanie...to proste !Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie
Nerds Kitchenprezentuję poniżej. _______________~_______________ CUP & CAKES Kawiarnia ~"~ ul. Zygmunta Auguista 3B, Gdynia Zaprasza na kawy sprowadzone z najlepszych, światowych palarni , parzone na wiele sposobów i podane w towarzystwie pysznych, domowych ciast deserów . Miejsce dedykowane jest zwłaszcza pasjonatom włoskiego stylu picia kawy , serwuje kawę znakomitej marki Ditta Artigianale stworzonej przez Francesco Sanapo z Florencji. Właściciele postanowili przywieźć trochę włoskiego klimatu nad Bałtyk(...)przy drewnianym stoliku otoczonym krzesłami i stołkami. Spragnionych porannego zastrzyku kofeiny już od progu wita pozytywna afirmacja - hmmm, czy może raczej samospełniająca się przepowiednia? :) Wnętrze zaprojektowane zostało w prostym, funkcjonalnym, minimalistycznym stylu . Można sobie tu przysiąść zarówno na stołkach barowych przy samym oknie, jak i przy większych stolikach otoczonych kolorowymi krzesłami w środkowej części lokalu. Wchodzących do środka
Grunt to przepis!Babeczki dyniowe idealne na jesienny słodki deser, imprezę, Halloween lub andrzejki. Babeczki robi się szybki i prosto! Smakują obłędnie! Dodatkowo możecie wykorzystać je jako
KuchniaWeDwoje.plKasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z
W kuchni Karmel-itkistół i zagniatałam, aż ciasto było sprężyste i jednolite (trwało to może 2 minuty). No końcu dodawałam po trochę po trochę czekolady i rodzynek, żeby wbiły się w ciasto. Ciasto wałkujemy lub tak jak ja rozgniatamy je delikatnie rękami żeby miało kształt koła o grubości około 1 cm. Przygotowanie scones Nasze koło kroimy na cztery części i potem każdą ćwiartkę(...)jedna porcja będzie miała 380 kcal. A jeżeli pokroicie bułeczki na 12 porcji, jedna będzie miała 255 kcal. Deser dla gości: orzechowe scones Szybkie bułeczki orzechowe Proste ciastka z białą czekoladą Deser dla gości: scones Smacznego!!! Źródło wpisu: blog BaBy z kuchni Zapisz Zapisz
Relaxtimedopraw solą pieprzem i czarnuszką. Masę przełóż do żaroodpornych naczyń do babeczek. Wierzch każdej babeczki posyp czarnuszką. Babeczki piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak
Fit&Fast KitchenSuper przepis znalazłam kiedyś w starym kalendarzu moje mamy i czekał sobie dość długo zanim go wypróbowałam. Nie potrzebnie tak zwlekałam, bo pączusie, trójkąciki wychodzą super
Gotowanie...to proste !ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo . Na szczęście Justyna
Food SquareUwielbiam banany w połączeniu ze smakiem kakao. Oba te smaki można zamknąć w waflach i uzyskać pyszny deser bez pieczenia :) Jeden z przepisów na moje bananowce
Weekendy w domu i ogrodzieSmaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować. Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha. Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku(...)wody 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię) 2/3 szkl. zakwasu 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę. Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami
Mieszam w Garnkucóż...wygląda na pewno mniej apetycznie niż np. kolorowe sałatki. Poszukując bardziej szczegółowej wiedzy na temat tempury zauważyłam jedno: niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym razie jest to ciekawy i smaczny sposób podania warzyw, mięsa czy owoców morza. Można kupić gotowe mieszanki do przygotowania ciasta
Codzienna kuchnia niecodzienna