pszennej szczypta soli 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wodę i na końcu olej. Wymieszać łyżką. Następnie zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie przełożyć je na stolnicę obsypaną mąka i podzielić na 4 części. Z każdej
Agusiowe smakołykijajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać. Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce
Monia miesza i gotujeprosta i naprawdę pyszna. Podaję przepis również na masę którą sami możemy przygotować sobie w domu, też sprawdzona wielokrotnie. Polecam :) SKŁADNIKI NA 2 ROLADY : 0,5 kg mąki pszennej 12 dag rozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto
Pani na deserSKŁADNIKI: 500 g ciecierzycy z puszki 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej 4 jajka 60 g odzywki białkowej 20 g oleju kokosowego 4 łyżki kakao 100 g
ClauditteMissCookingPrzepyszny i szybki tort, który skradnie serca każdemu. Czekoladowy krem idealnie komponuję się z malinami oraz delikatnym biszkoptem. Jest to tort, który znika zawsze w 2
Klasyka Gotowaniajajka * 400 ml mleka * 400 ml wody * 2 budynie waniliowe bez cukru * opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam) Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni
Zrób to smacznieprosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki Moniki. Sama piecze go w domu, w różnych wariacjach, i poleciła mi przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam. Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje
Smaczna PyzaBardzo szybka w przygotowaniu potrawa z serem i miodem. Idealne na pożywne śniadanie, wegetariański obiad lub ciepły podwieczorek. Czas wykonania: 15 min. Ilość
KuchniaWeDwoje.plprosta już obfituje w liczne, wiosną pachnące przysmaki, na straganach, spod główek kapusty i z czeluści natki marchewki nieśmiało wychylają swoje łebki zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon
Słodki Kompromisbardzo prosty, możecie je już upiec i spokojnie doczekają do Świąt ;) Warunkiem koniecznym jest umieszczenie ich w szczelnym pudełku wysoko na szafce, daleko od zasięgu rąk małych łakomczuszków ;))) 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli łyżka przyprawy korzennej biała czekolada Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj
Smakołyki Asiperełki cukierkowe lub inne cukierki do zrobienia oczek Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże w proszku. Wymieszać. Dodać lekko podgrzane mleko, jajko i letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po ok. 20 minutach wyciągnąć ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie
Gotuję TestujęProsty i smaczny przepis. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone rozpuszczone masło, cukier i wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy
Ewusiowe Smakizmiana składników daje nowy przepis, nowy sposób, nowy smak, nowe właściwości. Pół biedy, jeśli chodzi o dania wytrawne, ‘kaplica’ – jeśli ktoś swoje trzy grosze postanowił dorzucić do cukiernictwa… Ciasta i ciasteczka w znakomitej większości przepisów nie zniosą nieuwagi, niedbałości, niedoważenia składników, zamienienia cukru na ksylitol, białka kurzego na siemię lniane. To jest chemia w czystej postaci, trzeba znać
Karo in the Kitchenzbyt prosty. Jednakże w końcu się zdecydowałam i... to był "strzał w dziesiątkę". Teraz piekę je dość często. Ciasteczka są przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno
Di gotujeTort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny
Bernika - moj kulinarny pamietnikprostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaW drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym
Słodko-Słony Świat Ilonyproste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi z kapustą i pieczarkami są idealną alternatywą dla wykonanych w ten sam sposób pierogów z grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :) Składniki na ciasto
Smak mojego domuproste w wykonaniu, umilą nam Świąteczny czas Są pyszne. Migdały w skórkach zmielić na proszek razem z cukrem, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek, potrzebne mam będą tylko białka. Żółtka ubić na sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać kleksik ciasta
Kuchnia Pokoleńproste wypieki dla cookie monsterów :) Składniki: 170g miękkiego masła 250g mąki pszennej 60g cukru pudru łyżka mleka 40g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 60g suszonej żurawiny szczypta soli Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą, a następnie odcedzamy. Orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i łyżkę mleka. Miksujemy. Dosypujemy do ciasta żurawinę
Mania WypiekaniaPomysł na zapiekany camembert wypatrzyłam oczywiście w internecie. Jest to banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu i oczywiście smakowite danie! Szczególnie polecam je osobom, które lubią zapleśniałe serki;) ale także tym, którzy nie są do nich przekonani, bo dzięki tej przekąsce mogą je pokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale(...)sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! Paczka gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. 1 opakowanie sera camembert 2 łyżeczki dżemu morelowego dżem żurawinowy do podania, ilość wg uznania, ja lubię dużo ;) Ciasto rozwinąć, posmarować dżemem morelowym, na środku
Codzienne Gotowanieproste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto
Ze smakiem i z pasjąZarówno konsystencja, jak i walory smakowe sprawiają, że Ser Morski MSM Mońki idealnie nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na gorąco - jako składnik wykwintnych dań oraz prostych kanapek. Na błyskawiczne przyrządzenie przekąsek pozwala forma sera i opakowanie, które można wielokrotnie otwierać i zamykać. Źródło: Klik *** Składniki na stripsy jak z KFC: 1 duży(...)kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka musztardy w proszku Ciasto (panierka z KFC): 2 jajka wiejskie (są dużo większe niż te sklepowe) 100 mleka 3,2 % (może być dowolne mleko ja miałam akurat takie) 3/4 szklanki mąki z amarantusa 1/2 łyżeczki
ClauditteMissCookingPyszny prosty chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Walentynkowe smakołyki na walentynkowy wieczór dla wszystkich zakochanych czyli bardzo proste babeczki z budyniem i truskawką to moja propozycja dzisiejszego dnia. składniki na 8 babeczek 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko kostka masła 1,5 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 łyżka masła 3 szklanki mleka 4 truskawki przepis(...)babeczki Do mąki dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru, żółtko i kostkę masła. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę, którą owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 1/2 cm, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20-25 minut w temp 200 st.C. krem
Smakowite Daniaproste! Składniki: - ziemniaki; (3/4) - mąka ziemniaczana; (1/4) - 1 jajko; - sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki ugnieść w misce lub garnku. Masę dzielimy na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto
dom-agi.plProste i nieskomplikowane ... a jakie dobre. Najlepsze są w dniu upieczenia, bo chrupiące, potem nabierają wilgoci z jabłek i są mięciutkie, wilgotne, też pyszne. Z podanych proporcji wychodzi ok 100 ciasteczek 250 g. twarogu półtłustego 250 g margaryny 250 g mąki ok 7 jabłek Jabłka pokroić w półksiężyce o grubości ok. 2 cm Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować
Jadło i czytadłoProste, szybkie i mięciutkie zaraz po upieczeniu. Idealne dla początkujących oraz tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki połączyć(...)zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na ok. 4 mm - nie cieniej, mają być gruube :) Foremkami wycinać dowolne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec 8-10 minut w 180°C. Wyjąć. Lukier Idealnie biały i niezawodny
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 1/2 kostki świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej przegotowanej wody 500 g mąki pszennej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1
A Ty Smakuj Mnietych, którzy nie przygotowali odpowiednio wcześniej pierniczków, mam prosty przepis. Nie trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche(...)jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :)Składniki na około 100 pierniczków:300 dkg masła,15 dkg cukru pudru,40 dkg mąki pszennej,1 łyżka przyprawy do piernika,szczypta soli.Masło utrzeć z cukrem pudrem i solą. Dodać przesianą mąkę i przyprawę
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat Ilonyzdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny...Jaki słoik?Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy
Wypisz WymalujNa drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje
Z Majeczką w kuchniNa konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Wszystkie chłodniki bardzo apetyczne, ale zaintrygował Nas jeden,na chłodnik z ogórków,ale na wodzie...Nigdy nie jedlismy chłodnika do którego
Z Majeczką w kuchniciasto na świąteczny piernik bo musi dojrzewać kilka tygodni zanim się go upiecze. Także do pierniczków czy korzennych ciasteczek konieczna jest taka przyprawa. Można oczywiście kupić gotową, ale zerknijcie na skład takich mieszanek. Większość zawiera sporą ilość wypełniacza w postaci cukru, mąki lub kakao a po co nam to ? Lepiej przygotować własną aromatyczną mieszankę bo to bardzo proste. Poza
Smaczna PyzaZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły MłynekSpośród przepisów jakie znajdują się na moim blogu, wybrałam te, które według mnie są łatwe i dość szybkie do wykonania.Mam nadzieje, że każdy znajdzie tu coś
Proste PotrawySkładniki : plastry ananasa , u mnie świeże, ale lepsze będę z puszki olej do smażenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki
Proste PotrawyJeżeli już jesteśmy na diecie i w takie upalne dni jak dziś nie możemy jeść lodów bo na przykład mają za dużo kalorii, odchudzamy się albo
Niezły MłynekA dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z niąna warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim
W kuchni Karmel-itkipodany czas i dokładny sposób przyrządzania posiłków oraz harmonogram wykorzystania zakupionych produktów ułatwi Ci zrobienie lunchu, który najbardziej lubisz! Przygotuj i bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele(...)czosnek i uważaj,aby się nie przypalił. Dodaj cukinię, posyp solą i skrop niewielkiej ilości sokiem z cytryny. Zwiększ ogień i podsmażaj przez minutę, cukinia powinna delikatnie zmięknąć. Dziecinnie proste, dlatego u mnie często mieszają dzieciaki! Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go i wrzuć do cukinii, dosmacz oliwą, resztą soku z cytryny, wymieszaj , dodaj koperek i szczypiorek, sól
Z Kuchni Do KuchniUwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całą motywację, jaką tylko potrafiłam znaleźć, i zabrałam się za zmianę szablonu. Może nie jest szałowy i zupełnie inny niż wszystkie, ale mi się podoba. Bardziej od poprzedniego. Jest prosty i przejrzysty, taki... Bo ja wiem? Elegancki chyba. I prezentuje się nieco bardziej profesjonalnie od poprzedniego (niech żyje minimalizm!). I teraz mam do Was, moje Robaczki, pytanie(...)Żeby blog cieszył oczy, ale żeby był też funkcjonalny (to drugie jest chyba nawet ważniejsze...). Więc: co myślicie...? Żeby Was zachęcić do odpowiedzi, podzielę się przepisem na ciasto, które skradło nasze serca. Przepis znalazłam na blogu Taste food , prowadzonym przez Amerykankę, która po podróży przez Francję, Anglię, Szwajcarię i Danię (z tej ostatniej przywożąc sobie męża), wróciła do rodzinnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre pomału zaczynam wprowadzać do swojej kuchni. Potrawy przy których nie muszę biegać po sklepach za wyszukanymi produktami, ani do wykonania których nie potrzebuję specjalistycznych sprzętów ani wybitnych zdolności. Proste i niezwykle smaczne. Do tego każdą potrawę mogę zobaczyć na wyraźnym zdjęciu i dodatkowo poczytać skąd się wzięła i dlaczego. Książkę mogę również zabierać do łóżka i poczytać(...)wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć
Blondynka GotujeTarta z owocami z budyniową masę najbardziej smakowała mojemu mężowi Kompozycja owoców zależy jedynie od Was, ja użyłam kilku poziomek i truskawek, banana oraz brzoskwinię. Tarta
KuchniaWeDwoje.plBaranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się
PysiaGotuje.plTaki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na
kuchnia doskiDzisiaj bardzo stary przepis, który przypomniał mi się podczas ostatniej wizyty mojej rodziny z Wilna. Zawsze tak jest, że jak wujek przyjeżdża do Polski
Niezły MłynekSkładniki :40 g kory cynamonu, może być zmielona2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru1 całe ziarno gałki muszkatołowej15 ziaren ziela angielskiego2 łyżki goździków2 łyżeczki ziaren kolendry - ja dałam
Proste PotrawySkładniki : dowolna ilość orzechów czekolada gorzka Przygotowanie : Czekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy
Proste PotrawyLubisz kwiaty ? http://stylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki
Niezły Młynekplacków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta a także świetną zupę krem. Sposób przechowywania musu dyniowego Puree z dyni można przechowywać na kilka sposobów. Po upieczeniu i zmiksowaniu można je przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć(...)razu przygotować jej większy zapas. Dzięki temu, w każdym momencie, kiedy przyjdzie Ci ochota na danie z dodatkiem musu dyniowego będziesz mieć go zawsze pod ręką. Sprawdź jak proste jest przyrządzenie puree z dyni i zrób zapasy na całą zimę! :) Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mojego Instagrama , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście
Book of spellsSzykują się urodziny, rocznica lub inna okazja? A może po prostu masz ochotę na coś słodkiego? Polecam przygotowanie tortu z owocami, który można stworzyć nie mając
Programista w kuchniwyborny i zawsze się udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj(...)gazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez 4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb. ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas
SMYKWKUCHNIobieramy z liści, myjemy i wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Pieczemy aż będzie miękki. Z mąki, wody, dużej ilości papryki oraz innych ulubionych przypraw robimy gęste lejące się ciasto. Kalafior wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż lekko ostygnie i smarujemy go ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do momentu aż ciasto zrobi się rumiane
Kryzysowa Książka Kucharskaciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Smacznego! We wrześniowej piekarni udział wzięli: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste
Stare Garymnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować
Zrób to smaczniemnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować
Zrób to smacznieciasto na blacha, na wiyrch dejcie owoce i rajn 11 do pieca na około 40 minut- zależy łod tego, co dołcie na wiyrch, bo niyroz moge i siedzieć we bratrurze 12 godzina. Co tu dużo gołdać, trza wachować 13 , a potyn- już yno smacznego 1 raz 2 rozmowy 3 powiedział 4 przepis 5 nie Ślązak 6 zaraz 7 proste
Chop w kuchniciastem Wielkanocnym jest baba. Baba drożdżowa, piaskowa, parzona czy gotowana. Tak jest i nikt tego nie zmieni. W końcu to tradycja, prawda? Ale czy to znaczy, ze nie możemy zaserwować ich jakoś inaczej? W trochę innej formie? No właśnie. Dziś przygotowałam dla Was przepis na babkę migdałową, ale w zupełnie innej formie. Mimo wszystko jest smaczna (nawet bardzo), prosta
Słodkie PrzyjemnościCałkiem smaczna, prosta tarta, która świetnie nada się na wieczór z przyjaciółmi. Pyszne pomidory- czerwone, żółte i zielone oraz kozi ser w połączeniu z bardzo słonymi Anchois to smaczne połączenie. Trzeba tylko pamiętać, że nie każdemu w tym daniu może odpowiadać posmak ryby, który moim zdaniem nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, nie mniej jednak mocno słony(...)Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pomidory obrane ze skórki: czerwony, żółty i zielony 100 gram koziego sera (roladka) 10-12 filecików Anchois pieprz Pomidory i ser kroimy w plastry. Na przygotowanym cieście francuskim układamy ser, następnie plastry pomidorów. Na końcu w równych odstępach układamy fileciki ryby. Całość posypujemy pieprzem. Tak przygotowaną tartę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Mango Papajaprostego przepisu (ponieważ znowu debiutuję w dziedzinie rogalików) i udało się. Publikuję przepis na pyszne, aromatyczne, kruche rogaliki z dżemem. Rogaliki z dżemem Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki, 250 g margaryny, 1/3 szklanki cukru pudru, łyżka śmietany, 2 żółtka, jajko, słoik dżemu, + cukier puder do posypania. Wykonanie: Z mąki, cukru pudru, zimnej margaryny, żółtek i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto
paapilotkaaprostego. Przepis Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 75 g rozpuszczonego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru 320 g mąki szczypta soli Ilości składników są dość orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi
KasiaiKrzysiu.plprostych wypieków dla szukających walentynkowej inspiracji dla "ciasteczkowych potworów" Składniki na ciasteczka: 200g margaryny 5 jajek 700g mąki szklanka cukru (ok. 200g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka amoniaku Składniki na dekorację: mleko (ok. szklanki) cukier Wykonanie: Do miski wrzucić margarynę, jajka i cukier. Zmiksować lub rozrobić ręcznie. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuścić amoniak Dodać amoniak do ciasta
Mania WypiekaniaPierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak. Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki(...)masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną
Symfonia smakowaproste i łatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi da radę. Wiadomo - muffinki nie są wymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce. Czy sama bym sobie tą książkę kupiła? Hmmm chyba nie ;) Ja jednak bardziej wolę piec ciasta
CookYourselfCiasta się zje, ale w sumie mogłoby się nie jeść, babeczek nie próbowałam, ale pewnie byłoby podobnie. Jedyny trafny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to kompot - oj tak, kompot każdy chętnie wypije. Zdecydowanie ja! Dziś kontynuacja wykorzystania w przepisach trawy cytrynowej. Dzięki niej kompot robi się orzeźwiający, lekko kwaśny (to zasługa również rabarbaru) i bardzo aromatyczny. No i jaki prosty! Zapraszam
Słodkie PrzyjemnościDlatego takie proste przepisy jak ten bardzo mi się podobają. Nam bardzo ten chleb pszenno-żytni z miodem smakował dlatego zapraszam do wypróbowania tego przepisu..:)Chleb z miodemSkładniki:Składniki na zaczyn:50 g zakwasu żytniego75 g mąki żytniej100 g wodySkładniki na zaczyn wymieszać i zostawić na 12-14 godzin (najlepiej na całą noc) Składniki na ciasto właściwe:cały zaczyn300
UgotujmyTo.plProste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady - Sposób przygotowania:100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto
Słodka Stronabanalnie proste, a smak naprawdę warty uwagi. Zapraszamy do oglądania, smakowania, próbowania...Składniki na ciastkaok. 300 g mąki100-120 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowany dry demerara)1 żółtko jajałyżka śmietany 18%ok. 170 g masła PrzygotowanieMąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie
Symfonia SmakówMalinowy sernik na zimno z mascarpone to deser wyjątkowo prosty. Tylko pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość
Poezja smakuCiasto upieczone na okoliczność urodzin mojej córki. Przepis z niewielkiej książeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine - kupiłam ją w kiosku, bez specjalnych oczekiwań co do treści, a okazała się rewelacyjna! Świetne, proste przepisy na bazie lub z dodatkiem czekolady. Do tego zdjęcia takie, że wystarczy pooglądać i już nawet nie trzeba tego jeść;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka
Symfonia Smaków