proste ciasto - 15398 przepisów (strona:382/1027)

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 189

mojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego  chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom

Chilli Czosnek i Oliwa
Czeburek idealny 232

też nie jest zła. Tylko trzeba ją dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne

sierotka maRysia w kuchni
Babka na mleku skondensowanym 298

Dzisiaj, jeszcze na chwilkę przed świętami, proponuję Wam następną prostą, smaczną i wilgotną babkę, tym razem o lekko karmelowym smaku.  Jednocześnie już dzisiaj Życzę Wam spokojnych, radosnych i oczywiście sytych świąt Wielkiej Nocy! My spędzamy je tym razem poza granicami Polski :). Składniki: 250 g mąki tortowej, 250 g masła, 100 g cukru, 200 ml słodzonego skondensowanego mleka(...)Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem

Nie tylko w kuchni
Prosta i pyszna szarlotka bezglutenowa 234

szarlotką i nie powiedział, że jest z mąki bezglutenowej, to bym nie zauważyła różnicy. Naprawdę jest pyszna i prosta do wykonania. Dodam, że to moje pierwsze cisto bezglutenowe jakie upiekłam. Póki co skorzystałam z gotowych mieszanek bezglutenowych przeznaczonych do pieczenia ciast, ale dopiero się wdrażam w temat, więc  Continue Reading

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Domowa czekolada ” Blok „ 379

Domowa czekolada „Blok „ Nie jestem cukiernikiem i już w tym wcieleniu nim nie zostanę . No cóż, nie zwalania mnie to jednak z wyrobu łakoci

Ogrodnik w podróży
Czas na piknik 209

przepadam. Moze powinnam podzielic to ciasto na dwie porcje? A moze moja blaszka to pizzy byla zbyt mala? Nie wiem. Polecam jednak to ciasto tym co lubia gdy jej brzeg jest puszysty i gruby. Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne. Pizza skladniki na ciasto 250ml letniej wody 7g suchych

Przysmaki Karolki
Ciasto z czereśniami + film 226

Ciasto ucierane z czereśniami z dodatkiem płatków migdałowych to doskonała propozycja na każdą okazję. Świetnie smakuje również z wiśniami i truskawkami,  jest bardzo proste w przygotowaniu zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. składniki na tortownicę 23 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)szklanki oleju 50 dag czereśni cukier puder do posypania ciasta przepis Białka oddzielamy od żółtek a następnie przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, całość dokładnie miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe i wszystko razem łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej

Smakowite Dania
Ciastka "Niebo w gębie" 217

Kilka dni temu przypadkowo odkryłam przepis na (dotychczas) najlepsze ciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :* SKŁADNIKI 130g jogurtu greckiego miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu(...)pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało.  Wsypać wiórki kokosowe żurawinę  i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).  Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

fitolarun.blogspot.com
Słomka ptysiowa 177

można ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu :D Składniki: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 4 średnie jajka szczypta soli Dodatkowo: gruby cukier  Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, po czym energicznie mieszając wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie bardzo gęste i zaczynie odchodzić od ścian garnka. Ciasto odstawić

Malinowo w kuchni
Wielkanocna babka drożdżowa 230

również na takie :) Jest to moja pierwsza, samodzielnie wykonana babka drożdżowa, z której jestem niezwykle dumna. Sam przepis jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego wypieku jest przestrzeganie kilku zasad, które wymienię poniżej. Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy więcej drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne

Chocolate Muffin Blog
Najłatwiejszy sernik 613

upiec z podwójnej porcji. Piankowy, delikatny sernik rozpływa się w ustach. Piekłam go już kilka razy bo przepis jest bardzo prosty, to sernik dla leniwych, dla tych, którzy mają akurat mało czasu, albo dla tych, którzy nie umieją piec ciast. W niczym nie ustępuje sernikom pieczonym długo z dużej ilości składników, gdyż smakowo niczym od nich nie odbiega. Piotrek miał

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pudding chia z owocami 175

Dzisiaj bardzo prosta, bardzo sezonowa i w dodatku bardzo zdrowa propozycja. Na blogu już nie raz mieliście do czynienia z nasionami szałwii hiszpańskiej czyli potocznie nasion chia, które to ostatnimi czasy podbiły serca niejednej osoby, w tym moje. Chia dodaję do wielu rzeczy, ale najcześciej(...)owsianki, jaglanki, ciasteczek czy robię puddingi. To takie słodkie desery, które będąc na diecie mogą zastąpić nam, przysłowiowy kawałek ciasta do kawy, czy też sprawdzą się w roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka

SMYKWKUCHNI
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 213

jest właśnie ten moment...Przejrzałam książki i gazety, zachwyciłam się kilkoma przepisami. Śliwki z cynamonem albo marcepanem, w cieście ucieranym, drożdżowym i serniku. Wybór ogromnie szeroki, człowiek sam już nie wie, czego chce... Aż w gazetce Pieczenie jest proste nr 4/2009 w oczy wpadła mi taka sobie niepozorna tarta... Na zdjęciu wyglądała inaczej niż moja, owoce były niemal(...)ilość masy zwiększyłam dwukrotnie, a i tak przykryła śliwki tylko do połowy). Zainteresowało mnie jednak połączenie śliwek i orzechów laskowych - pyszne, ale nie tak popularne. Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia 480

jest pyszne. Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników 1/2 szklanki orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 3 płaskie łyżki(...)zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto

O kuchni z uczuciem